Портфейл

Авансът за втора пенсия само година

09-08-2018 16:30
Clinica.bg

press@clinica.bg
Авансът за втора пенсия само годинаДосега човек можеше да поиска изплащането й от частния фонд пет години по-рано

Втората пенсия ще може да се плаща в аванс само една година по-рано вместо пет. Това гласят промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО), които представи социалният министър Бисер Петков днес. По думите му върху тях има постигнато съгласие със социалните партньори.

В момента хората придобиват право за втора пенсия, когато навършат възрастта за излизане в отдих. Според сегашните правила обаче, ако човек има достатъчно натрупвания по партидата си, за да получава поне минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст, може да поиска тя да се отпусне пет години по-рано.

С промените този срок се променя на една година преди навършването на пенсионната възраст, каза министър Петков. Той добави, че първите осигурени в универсалните пенсионни фондове ще могат да получат пари от тях през 2021 г., ако са жени и през 2024 г., ако са мъже.


Размерът на допълнителната пенсия представлява

месечно плащане на предвидения в договора сума. Тя не може да бъде по-малък от 20% от минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст, който от 1 юли тази година е 207 лв. По сметките на социалното министерство жена, която е внасяла осигуровки на средния доход до 2021 г. може да разчита на 36.84 лв. на месец. Ако тя почине, наследниците ще могат да получават средствата от пожизнената допълнителна пенсия. Ако пенсионерът няма наследници, натрупаните средства се прехвърлят в резерва за гарантиране изплащането на пожизнените пенсии.


За изплащането на отпуснатите пожизнени пенсии

се създава фонд като обособена сметка в рамките на вече съществуващия. Парите в тази сметка ще се формират от прехвърлените средства от индивидуалната партида на хората, на които е определена пожизнена пенсия и от прехвърлени средства от резерва за гарантиране изплащането на пожизнените пенсии. А при недостиг на средствата в него и от дохода от инвестициите им.


Ако човек не е натрупал достатъчно пари за пожизнена

пенсия в партидата си, той ще може да изтегли спестяванията си на части в зависимост от размера им. Ако те са по-малко от три пъти минималната пенсия за стаж и възраст или 621 лв. тази година, той ще може да ги изтегли наведнъж. Ако са повече, ще може да ги получи разсрочено, като месечният размер не може да е по-голям от минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст и по-малък от 20% от нейния размер, предвиждат идеите за промени на социалното министерство.Какво трябва да знаете за пенсиите догодина Какво трябва да знаете за пенсиите догодина Размерът на пенсиите, отпуснати до края на 2018 г., от 1 юли ще се увеличи с 5,7 на сто, припомнят от НОИ