Бизнес

УСБАЛО вече верифицира лекарствата

07-08-2018 10:42
Clinica.bg

press@clinica.bg
УСБАЛО вече верифицира лекарстватаПо този начин ще се гарантирана още по-добре безопасността на пациентите, казва д-р Стефан Константинов
Университетската специализирана болница за лечение по онкология (УСБАЛО) се присъедини към проекта за верификация на лекарствата.

В лечебното заведение пилотно бе инсталиран четец за новия код, който се слага на опаковките на лекарствата. А с помощта на своя ИТ-доставчик, болничната аптека бе свързана с Националната система за верификация на лекарствата. Целта на инициативата е да се сведе до минимум рискът от употребата на фалшиви медикаменти и да се повиши безопасността на пациентите.


Проектът за верификация на лекарствата

се осъществява на европейско ниво и имплементирането му е задължително за всяка една държава членка. У нас той се реализира от Българската организация за верификация на лекарствата. Процесът по внедряването му трябва да приключи на 9 февруари 2019 г. Ако дотогава всяка аптека не разполага с нужните четци и не е свързана със системата за верификация, няма да може да оперира пълноценно. Причината е, че занапред всички опаковки на лекарства ще бъдат маркирани с 2D matrix код. Фармацевтите ще трябва да проверяват този код в Системата за верификация преди да отпуснат лекарствата на пациентите.


За целите на тестването на системата

в българската мрежа вече има над 476 000 опаковки с новия код на 10 различни производители, както и аптеки, които са заявили желание да се включат пилотно в процеса. Тази в УСБАЛО е една от тях. „Включването на лечебното заведение в процеса на толкова ранен етап дава сигурност, че осигуряването на терапията на пациентите след крайния срок за внедряване на верификацията няма да бъде затруднен по никакъв начин", заяви д-р Стефан Константинов, директор на УСБАЛО. Според него по този начин само ще се гарантирана още по-добре тяхната безопасност по време на лечението им.Верификация в действие Верификация в действие

Системата вече може да се използва, 476 000 опаковки с лекарства с код са на българския пазар

Верифицират аптеките на две вълни Верифицират аптеките на две вълни

На 1 април всички ще получат първата покана за системата за контрол на фалшивите лекарства

Аптеките в спор за фалшивите лекарства Аптеките в спор за фалшивите лекарства

Продават медикаменти с уникален код в 20 фармации от началото на другата година

Верификацията на лекарства е ненужно усилие Верификацията на лекарства е ненужно усилие Дефицит от 3000 фармацевти прави неприложима новата наредба за устройството на аптеките, казва Николай Костов
Верификацията няма да вдигне цените на лекарствата Верификацията няма да вдигне цените на лекарствата

В началото на 2019 г. в ЕС трябва да се въведе система за верификация на лекарствата по лекарско предписание. Докъде стигна процеса, ще успеят ли всички държави да се включат в него навреме, какви ще са ползите за бизнеса и държавите, попитахме Тобиас Биър.

Solidsoft Reply ще прави системата за верификация на лекарствата Solidsoft Reply ще прави системата за верификация на лекарствата Договорът е подписан, фирмата е избрана и от Швеция, Дания, Ирландия и Словения
1.8 млн. са фалшивите опаковки с лекарства у нас 1.8 млн. са фалшивите опаковки с лекарства у нас От 2019 г. всяко лекарство в ЕС ще е с уникален код, който да гарантира, че то не е станало обект на фалшификация. Колко е голям този проблем у нас, кой ще въведе новата мярка, попитахме Илиана Паунова.
Обсъждат спирането на фалшивите лекарства Обсъждат спирането на фалшивите лекарства Темата за верификацията на лекарствата ще бъде прeдмет на дискусия по време на съвместна конференция на GS1 България и Българската организация за верификация на лекарствата.