Казаха колко опасен е валсартанът

06-08-2018 12:40
Clinica.bg

press@clinica.bg
Казаха колко опасен е валсартанътУвеличава случаите на рак с един на всеки 5 000 души, ако се пие на макс всеки ден 7 години
Оценката за риска от приема на блокирания валсартан вече е готова. Хапчетата за кръвно с опасната съставка, които бяха изтеглени, увеличават случаите на рак с един на всеки 5 000 души, ако се пият на макс всеки ден в продължение на 7 години. Това показва предварителната оценка на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА).
Опасният валсартан бе изтеглен от пазара преди близо месец заради съмнения, че в него има канцерогенен примес. ЕМА се зае да провери доколко рисково е веществото за здравето на хората. Днес първите резултати са ясни. Според експертите рискът от развиването на рак е минимален и те не трябва да се притесняват.

„Важно е да се отбележи, че няма непосредствен риск за пациентите. Тези, които още не са преминали на алтернативно лечение, не трябва да спират приема на своето лекарство, без да се консултират със своя лекар и фармацевт", категорични са от Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ).


Методиката на определяне


Изводите дали опасната съставка е канццерогенна експертите са направили на базата на средните нива на примеса N-нитрозодиметиламин (NDMA), открити в активната съставка на валсартана, произведен от Zhejiang Huahai Pharmaceuticals. Досега веществото бе класифицирано като възможен канцероген при хората, на база проучвания при животни. То съществува в някои храни и водоизточници, но не се очаква да оказва вредно въздействие при поглъщане в малки количества. На практика рискът е аналогичен и при приема му в медикаментите. За да окаже евентуално негативно въздействие на пациентите, те трябва да пият хапчетата с него всеки ден в продължение на 7 години и то в максималната доза от 320 мг. Дори тогава този негативен ефект ще е валиден само за един човек на 5000 болни, смятат експертите.


Още мерки за безопасност


Въпреки ниският риск, регулаторните органи предприемат още мерки за неутрализиране на негативното влияние върху хората. Предварителната оценка на ЕМА се базира на предположението, че NDMA в крайния продукт е в същото количество, както в активното вещество на лекарството. В тази връзка фирмите, които са използвали активното вещество от Zhejiang Huahai трябва да извършат анализ на мострите от крайните продукти, които съхраняват, за да установят действителното количество NDMА. Допълнителни проверки са извършени и от официални контролни лаборатории на ЕС. Когато се получат данните от всичките тези анализи, EMA ще предостави още информация относно риска от примеса за пациентите.


Какво да правят пациентите


Медикаменти, съдържащи валсартан, се използват при пациенти със сърдечносъдови заболявания като високо кръвно налягане, скорошен сърдечен инфаркт и сърдечна недостатъчност. Затова специалистите не препоръчват болните да прекъсват лечението си, в случай че то е било предписано. Хората трябва да са спокойни, защото всички лекарства, съдържащи активното вещество валсартан, произведено от Zhejiang Huahai Pharmaceuticals, са блокирани и изтеглени от аптеките в ЕС. В същото време има налични други лекарства, съдържащи валсартан, които не са засегнати от примеса. Пациентите, които искат да получат повече информация за своето лечение, трябва да се свържат със своя лекар или фармацевт.НЗОК: 38 аптеки затвориха НЗОК: 38 аптеки затвориха Толкова обекта са подали уведомление, че няма да работят, до районните здравни каси
Спират хапчета за кашлицa Спират хапчета за кашлицa Таблетки и сиропи с фенспирид крият риск за сърцето, пациентите да прекратят приема, казаха от ИАЛ
Проблем са не частните болници, а контролът Проблем са не частните болници, а контролът

Само преди броени дни една от най-големите частни болници в страната – „Тракия", навърши 10 години. Труден или лесен беше пътят дотук, какво е развитието на едно лечебно заведение за това време, позволява ли здравната система то да продължи напред и мръсна дума ли е „частна болница", попитахме Иван Колев. 

Разписаха права на Мега агенцията Разписаха права на Мега агенцията

Експертите в нея ще проверяват и спазването на договорите на болниците със застрахователите

720 фармацевти затварят за протест 720 фармацевти затварят за протест

Системата за верификация на лекарствата работи стабилно, свързани са над 2000 аптеки

Нови критерии за университетска болница Нови критерии за университетска болница

Ако иска да обучава студенти, 60% от лекарите в една клиника трябва да са с академични длъжности

1500 лв. за оценка на здравните технологии 1500 лв. за оценка на здравните технологии

Таксите за включване на лекарство в позитивния списък скачат над два пъти

Увеличават Съвета по цени с 5 души Увеличават Съвета по цени с 5 души

Полша и Унгария стават първа линия за сравняване стойността на лекарствата, а Литва, Португалия и Словения отпадат

Електронизация, верификация, фискализация Електронизация, верификация, фискализация

Всички аптеки ще влязат в XXI век, но за чия сметка и в чия полза, пита Юлиан Узунов

Дават резерва според разходите на НЗОК Дават резерва според разходите на НЗОК

Касата сключва договори с пет общински болници по изключение заради нуждата от медицинска помощ

1 2 3 ... 53 »