Казаха колко опасен е валсартанът

06-08-2018 12:40
Clinica.bg

press@clinica.bg
Казаха колко опасен е валсартанътУвеличава случаите на рак с един на всеки 5 000 души, ако се пие на макс всеки ден 7 години
Оценката за риска от приема на блокирания валсартан вече е готова. Хапчетата за кръвно с опасната съставка, които бяха изтеглени, увеличават случаите на рак с един на всеки 5 000 души, ако се пият на макс всеки ден в продължение на 7 години. Това показва предварителната оценка на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА).
Опасният валсартан бе изтеглен от пазара преди близо месец заради съмнения, че в него има канцерогенен примес. ЕМА се зае да провери доколко рисково е веществото за здравето на хората. Днес първите резултати са ясни. Според експертите рискът от развиването на рак е минимален и те не трябва да се притесняват.

„Важно е да се отбележи, че няма непосредствен риск за пациентите. Тези, които още не са преминали на алтернативно лечение, не трябва да спират приема на своето лекарство, без да се консултират със своя лекар и фармацевт", категорични са от Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ).


Методиката на определяне


Изводите дали опасната съставка е канццерогенна експертите са направили на базата на средните нива на примеса N-нитрозодиметиламин (NDMA), открити в активната съставка на валсартана, произведен от Zhejiang Huahai Pharmaceuticals. Досега веществото бе класифицирано като възможен канцероген при хората, на база проучвания при животни. То съществува в някои храни и водоизточници, но не се очаква да оказва вредно въздействие при поглъщане в малки количества. На практика рискът е аналогичен и при приема му в медикаментите. За да окаже евентуално негативно въздействие на пациентите, те трябва да пият хапчетата с него всеки ден в продължение на 7 години и то в максималната доза от 320 мг. Дори тогава този негативен ефект ще е валиден само за един човек на 5000 болни, смятат експертите.


Още мерки за безопасност


Въпреки ниският риск, регулаторните органи предприемат още мерки за неутрализиране на негативното влияние върху хората. Предварителната оценка на ЕМА се базира на предположението, че NDMA в крайния продукт е в същото количество, както в активното вещество на лекарството. В тази връзка фирмите, които са използвали активното вещество от Zhejiang Huahai трябва да извършат анализ на мострите от крайните продукти, които съхраняват, за да установят действителното количество NDMА. Допълнителни проверки са извършени и от официални контролни лаборатории на ЕС. Когато се получат данните от всичките тези анализи, EMA ще предостави още информация относно риска от примеса за пациентите.


Какво да правят пациентите


Медикаменти, съдържащи валсартан, се използват при пациенти със сърдечносъдови заболявания като високо кръвно налягане, скорошен сърдечен инфаркт и сърдечна недостатъчност. Затова специалистите не препоръчват болните да прекъсват лечението си, в случай че то е било предписано. Хората трябва да са спокойни, защото всички лекарства, съдържащи активното вещество валсартан, произведено от Zhejiang Huahai Pharmaceuticals, са блокирани и изтеглени от аптеките в ЕС. В същото време има налични други лекарства, съдържащи валсартан, които не са засегнати от примеса. Пациентите, които искат да получат повече информация за своето лечение, трябва да се свържат със своя лекар или фармацевт.И Агенцията по лекарствата с нов шеф И Агенцията по лекарствата с нов шеф

Богдан Кирилов поема поста от проф. Асена Стоименова

700 компании търсят онколекарства 700 компании търсят онколекарства

Едва 35 медикамента акумулират 80% от приходите в тази сфера, показва анализ на Iqvia

25 млн. от отстъпки за шест месеца 25 млн. от отстъпки за шест месеца

За да се ускори процеса, от касата променят процедурата за събирането им

27 нови лекарства чакат ОЗТ 27 нови лекарства чакат ОЗТ

Най-голяма част от тях отново са за онкология, показват данните на комисията

Болничните фармацевти подкрепят уеднаквяването на ОЗТ Болничните фармацевти подкрепят уеднаквяването на ОЗТ

Това ще подобри достъпа до иновации и ще намали двойната работа, смятат от EAHP

Реформата като Годо Реформата като Годо

Едно очакване броди в България година след година, това за здравна реформа. Колкото повече време минава, толкова по-неистово става то. И невъзможно. Точно като онова - на Годо.

Ограничават лекарство за рак на простата Ограничават лекарство за рак на простата

Xofigo да се използва само след два неуспешни опити за лечение или ако няма друг вариант, казват експертите на ЕМА

Реформата тръгва най-рано 2020 г. Реформата тръгва най-рано 2020 г.

Засега властта я пази в тайна, здравният министър обеща да я представи есента дори на касата

Болниците с буфер от 5% за спешност Болниците с буфер от 5% за спешност

Недостигът на НЗОК в края на годината се очертава да е 55 млн. лв., показва отчетът й за полугодието

Концентрацията при търговците се увеличи Концентрацията при търговците се увеличи

С 2% е нараснал пазарният дял на четиримата най-големи дистрибутора на лекарства за година

1 2 3 ... 41 »