Казаха колко опасен е валсартанът

06-08-2018 12:40
Clinica.bg

press@clinica.bg
Казаха колко опасен е валсартанътУвеличава случаите на рак с един на всеки 5 000 души, ако се пие на макс всеки ден 7 години
Оценката за риска от приема на блокирания валсартан вече е готова. Хапчетата за кръвно с опасната съставка, които бяха изтеглени, увеличават случаите на рак с един на всеки 5 000 души, ако се пият на макс всеки ден в продължение на 7 години. Това показва предварителната оценка на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА).
Опасният валсартан бе изтеглен от пазара преди близо месец заради съмнения, че в него има канцерогенен примес. ЕМА се зае да провери доколко рисково е веществото за здравето на хората. Днес първите резултати са ясни. Според експертите рискът от развиването на рак е минимален и те не трябва да се притесняват.

„Важно е да се отбележи, че няма непосредствен риск за пациентите. Тези, които още не са преминали на алтернативно лечение, не трябва да спират приема на своето лекарство, без да се консултират със своя лекар и фармацевт", категорични са от Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ).


Методиката на определяне


Изводите дали опасната съставка е канццерогенна експертите са направили на базата на средните нива на примеса N-нитрозодиметиламин (NDMA), открити в активната съставка на валсартана, произведен от Zhejiang Huahai Pharmaceuticals. Досега веществото бе класифицирано като възможен канцероген при хората, на база проучвания при животни. То съществува в някои храни и водоизточници, но не се очаква да оказва вредно въздействие при поглъщане в малки количества. На практика рискът е аналогичен и при приема му в медикаментите. За да окаже евентуално негативно въздействие на пациентите, те трябва да пият хапчетата с него всеки ден в продължение на 7 години и то в максималната доза от 320 мг. Дори тогава този негативен ефект ще е валиден само за един човек на 5000 болни, смятат експертите.


Още мерки за безопасност


Въпреки ниският риск, регулаторните органи предприемат още мерки за неутрализиране на негативното влияние върху хората. Предварителната оценка на ЕМА се базира на предположението, че NDMA в крайния продукт е в същото количество, както в активното вещество на лекарството. В тази връзка фирмите, които са използвали активното вещество от Zhejiang Huahai трябва да извършат анализ на мострите от крайните продукти, които съхраняват, за да установят действителното количество NDMА. Допълнителни проверки са извършени и от официални контролни лаборатории на ЕС. Когато се получат данните от всичките тези анализи, EMA ще предостави още информация относно риска от примеса за пациентите.


Какво да правят пациентите


Медикаменти, съдържащи валсартан, се използват при пациенти със сърдечносъдови заболявания като високо кръвно налягане, скорошен сърдечен инфаркт и сърдечна недостатъчност. Затова специалистите не препоръчват болните да прекъсват лечението си, в случай че то е било предписано. Хората трябва да са спокойни, защото всички лекарства, съдържащи активното вещество валсартан, произведено от Zhejiang Huahai Pharmaceuticals, са блокирани и изтеглени от аптеките в ЕС. В същото време има налични други лекарства, съдържащи валсартан, които не са засегнати от примеса. Пациентите, които искат да получат повече информация за своето лечение, трябва да се свържат със своя лекар или фармацевт.178 млн. за клинични проучвания 178 млн. за клинични проучвания 10 000 нови пациенти се включват всяка година, България е на 20-о място в света по пазарен дял в сектора
Слагат камери в инвазивните кардиологии Слагат камери в инвазивните кардиологии Касата ще плаща до 10% от остатъците на онкомедикаментите, които генерира една болница
Дават 800 хил. лв. за дете с рядка болест Дават 800 хил. лв. за дете с рядка болест

Въпреки това не е ясно какъв ще е ефектът от терапията, става ясно от заседание на НЗОК

Изписват биологичните терапии по-лесно Изписват биологичните терапии по-лесно

Пациентите ще могат да получават медикаментите си без да се разхождат до столицата, припомнят от НЗОК

Промените за медицинските изделия факт Промените за медицинските изделия факт

Здравната каса вече ще може да пусне договарянето за догодина по новите правила

Искат НЗОК да плаща рядко лекарство Искат НЗОК да плаща рядко лекарство

Терапията с него струва 400 хил. лв. на година, но не води до излекуване на пациентите

Тази невъзможна електронизация Тази невъзможна електронизация

Колкото повече стават парите в здравеопазването, толкова по-съмнително изглежда изграждането на работеща е-система

63 са редките диагнози у нас 63 са редките диагнози у нас

Най-много в страната ни са пациентите с тези болести в София и Варна

И в медицината евтиното излиза скъпо И в медицината евтиното излиза скъпо

Clinica.bg и Gallup International направиха първия „Индекс на болниците" в страната. В него публикувахме данните и за дейността в областта на ортопедията и травматологията в болниците ни. Какво показват цифрите, достатъчно качествени ли са услугите навсякъде, изразходват ли се обществените средства ефективно, попитахме специалистите. Отговорите дава проф. Асен Балтов.

Регистърът за диабет не функционира Регистърът за диабет не функционира

Няма нормативен документ на базата, на който да влезе в експлоатация, обясниха от НЦОЗА

1 2 3 ... 48 »