Пазар

Верификация в действие

03-08-2018 06:38
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Верификация в действиеСистемата вече може да се използва, 476 000 опаковки с лекарства с код са на българския пазар

Процесът по верификация на лекарствата у нас напредва и вече може да се прилага на практика. Това показват данните на Българската организация за верификация на лекарствата (БОВЛ).

Системата за верификация се въвежда на европейско ниво и е задължителна за всички фармацевти, търговци и производители от общността. В Европа над 800 компании са стартирали процеса, а очакваният брой на производителите, които трябва да се свържат с хъба възлиза на 2500. Отделно са аптеките и търговците на едро. Ако някой от тях не се включи в процеса, няма да може да продават всички лекарства на пазара, тъй като няма да може да разчита новия 2D matrix код, който производителите вече слагат на опаковките си. Процесът у нас засега върви повече от добре.


Системата за верификация вече е в

производствена среда и може да бъде използвана. Девет български производители имат подписано споразумение за сътрудничество с Европейския хъб и работят по прилагане на сериализацията - поставянето на код върху опаковките на медикаментите си, чрез който ще могат да бъде проследявано движението им. До края на юли в националната система вече са качени 476 000 сериализирани опаковки на 10 различни компании, отчитат от БОВЛ. Сред производителите най-активно е участието на „Вьорваг", „Джонсън и Джонсън", „Рош".

Опаковките вече се верифицират от аптеки и търговци на едро. Засега в пилотните тестове са се включили пет болнични аптеки – на „Аджибадем Сити Клиник", Токуда, „Александровска", „Уни Хоспитал", Първа МБАЛ – София и УСБАЛО. Има и повече от 10 болници, които са заявили желание за участие в пилотната фаза.

Това е много важен критерий за успешното внедряване на системата в България на фона на забавянето в болниците в цяла Европа, добавят от организацията.

В пилотната фаза участват и вериги аптеки за търговия на дребно, както и двама дистрибутори. Освен това в процеса по внедряване на верификацията са се включили и 9 ИТ-компании /доставчици на аптечен софтуер/. Чрез тях свързването на крайните потребители със системата има 100% успеваемост.


Крайната дата за внедряване на  

системата за верификация трябва да бъде 9 февруари 2019 г. Засега по всичко личи, че тя ще бъде спазена.

Тестовете за верифициране и отписване на опаковките засега са без грешка. Те са много полезни, за да се получи обратна връзка от потребителите за усъвършенстване на някои от техническите параметри, допълват от БОВЛ. От организацията през септември ще започнат поетапно да изпращат електронни покани към фармацевтите, за да се свързват със системата. За целта те ще трябва да си купят специални четци за кодовете. Въпреки че инвестициите от тяхна страна няма да са големи, не всички мнения по внедряването на системата за верификация са еднозначни.


Основната цел на инициативата е

да се ограничи до минимум възможностите за продажба на фалшиви лекарства, които са опасни за здравето на хората. В момента обемът им в ЕС варира от 1 до над 4 процента. У нас се счита, че е около един процент или около 1.8 млн. опаковки на година. Освен ограничаването на фалшивите лекарства, системата може да се използва за всякакви видове анализи и дори за борба с нелегалния реекспорт и проследяването на легалния. Подобно предложение дори имаше в парламента по време на обсъждане на промените в закона за лекарствата, които засягат реекспорта тази година. Засега обаче създателите на системата за верификация, които на практика са най-големите световни производители на лекарства, не са склонни да увеличат възможностите за употреба на информацията, която тя ще генерира. Все пак достъп до нея ще имат и институциите на всяка държава след запитване и одобрение от шапката на системата, която е Европейската организация по верификация и от структурите на местно ниво, каквато е БОВЛ. На практика в тях представителство имат всички субекти в бизнес процеса – производители, дистрибутори, аптекари.УСБАЛО вече верифицира лекарствата УСБАЛО вече верифицира лекарствата По този начин ще се гарантирана още по-добре безопасността на пациентите, казва д-р Стефан Константинов
Верифицират аптеките на две вълни Верифицират аптеките на две вълни

На 1 април всички ще получат първата покана за системата за контрол на фалшивите лекарства

Аптеките в спор за фалшивите лекарства Аптеките в спор за фалшивите лекарства

Продават медикаменти с уникален код в 20 фармации от началото на другата година

Верификацията на лекарства е ненужно усилие Верификацията на лекарства е ненужно усилие Дефицит от 3000 фармацевти прави неприложима новата наредба за устройството на аптеките, казва Николай Костов
Верификацията няма да вдигне цените на лекарствата Верификацията няма да вдигне цените на лекарствата

В началото на 2019 г. в ЕС трябва да се въведе система за верификация на лекарствата по лекарско предписание. Докъде стигна процеса, ще успеят ли всички държави да се включат в него навреме, какви ще са ползите за бизнеса и държавите, попитахме Тобиас Биър.

Solidsoft Reply ще прави системата за верификация на лекарствата Solidsoft Reply ще прави системата за верификация на лекарствата Договорът е подписан, фирмата е избрана и от Швеция, Дания, Ирландия и Словения
1.8 млн. са фалшивите опаковки с лекарства у нас 1.8 млн. са фалшивите опаковки с лекарства у нас От 2019 г. всяко лекарство в ЕС ще е с уникален код, който да гарантира, че то не е станало обект на фалшификация. Колко е голям този проблем у нас, кой ще въведе новата мярка, попитахме Илиана Паунова.
Обсъждат спирането на фалшивите лекарства Обсъждат спирането на фалшивите лекарства Темата за верификацията на лекарствата ще бъде прeдмет на дискусия по време на съвместна конференция на GS1 България и Българската организация за верификация на лекарствата.