Надзор

Болниците с буфер от 5% за спешност

27-07-2018 11:54
Clinica.bg

press@clinica.bg
Болниците с буфер от 5% за спешностНедостигът на НЗОК в края на годината се очертава да е 55 млн. лв., показва отчетът й за полугодието

Болниците да могат да увеличават лимита си за месеца с 5%, ако имат спешни случаи за сметка на следващия. Това предвиждат промени в правилата за разпределението на парите им от бюджета на здравната каса, които одобри Надзорният съвет днес.

Средствата, които ще могат да се прехвърлят засягат само дейностите от Приложение 2, където има лимити. В тях не влизат онкологията, хемодиализата и интензивните грижи, за които по принцип няма ограничения. Идеята е с прехвърлянето на средствата да се даде възможност болниците по-гъвкаво да управляват бюджетите, които имат и да не връщат пациенти. Пренасочването на средства ще става със заявка в РЗОК и ще засяга дейността от юли до ноември тази година, която се плаща от август до декември.


Парите на болниците за дейността им от юни

до декември са в рамките на обещаните 160 млн. лв. на месец, показва още отчетът на касата за полугодието, като общата сума е 961.785 млн. лв. Средномесечно за дейностите по приложение 1 се падат по 36.853 млн. лв., а останалите 123.44 млн. лв. са за приложение 2. До юли лечебните заведения са получавали по 153 млн. лв. средно на месец, а общо касата трябва да им плати за първите 6 месеца над 922 млн. лв.  

В края на годината от касата очакват бюджетът за болниците да мине 1.88 млрд. лв. За да се покрият плащанията, ще са нужни още 60 млн. лв., които от фонда смятат да вземат от резерва на касата. Тази година свободните средства в него са едва 87 млн. лв., тъй като разликата до 114 млн. бе разпределена предварително за извънболнична помощ.


Другият сериозен преразход е при парите за лекарствата

С очакваната стойност на отстъпките от 112.8 млн. лв. недостигът на средства за медикаментите за домашно лечение в края на годината ще е 37.70 млн. лв. или общо разходите по това перо ще минат 755 млн. лв. Съответно при онколекарствата очертаващият се дефицит след дължимите отстъпки от 31.78 млн. лв. е 87.27 млн. лв. или общо разходът в края на годината ще е около 369 млн. лв. Част от него се дължи и на новите молекули, които се вкараха през тази година. Средно на месец за тях ще отиват по 2.7 млн. лв., пресметнали са от касата. Презразходът може да бъде частично компенсиран с допълнителни средства от резерва в размер на 27.55 млн. лв., казват от касата. Както и с пари от очакваното преизпълнение на приходите в размер на 41.9 млн. лв. Въпреки това близо 18 млн. лв. няма откъде да се покрият, допълват от касата. Според експертите обаче тези цифри са прекалено оптимистични, защото всички пари, които са събрани сега от отстъпки от лекарства са едва 16 млн. лв. 


Преразход по перата за извънболнична помощ не се очертават,

отчитат още от касата. Така за поредна година дефицитът на касата ще се дължи на две основни дейности – болници и медикаменти. Размерът му пък засега е 55.4 млн. лв., като той може да намалее още, ако очакваното преизпълнение на приходите от вноски стане по-голямо от предвидените засега 41.9 млн. лв.И Агенцията по лекарствата с нов шеф И Агенцията по лекарствата с нов шеф

Богдан Кирилов поема поста от проф. Асена Стоименова

555 млн. лв. повече от вноски 555 млн. лв. повече от вноски

Линията на бедност става 348 лева от следващата година, реши МС

Нови мерки за доплащането от пациентите Нови мерки за доплащането от пациентите

Те са част от актуализацията на Националнатата програма за реформи за тази година, съобщиха от МС

Къде отиват парите без лимити Къде отиват парите без лимити

Над 23% от средствата на касата на година са за онкология, раждане, интензивни грижи и хемодиализа

Очакваме повишаването на глобите да отпадне Очакваме повишаването на глобите да отпадне

Само преди седмица министерството на здравеопазването представи за публично обсъждане сериозни промени в единия от трите основни закона в системата – този за здравето. Какво мисли за новите идеи съсловната организация на медиците, разговаряме с д-р Иван Маджаров.

Касата снижи изискванията за раждане Касата снижи изискванията за раждане

С промените най-вероятно договор за работа ще може да има и болницата в Карлово

МЗ дава 120 хил.лв. за карти за транспорт МЗ дава 120 хил.лв. за карти за транспорт Сумата е за абонаментни документи за служителите на ведомството, с които могат да се возят в София
700 компании търсят онколекарства 700 компании търсят онколекарства

Едва 35 медикамента акумулират 80% от приходите в тази сфера, показва анализ на Iqvia

МЗ пак коригира методиката си МЗ пак коригира методиката си

Ведомството почти напълно възстанови парите, които оряза за афереза

25 млн. от отстъпки за шест месеца 25 млн. от отстъпки за шест месеца

За да се ускори процеса, от касата променят процедурата за събирането им

1 2 3 ... 135 »