Високият UV-фактор спира и ползите от слънцето

21-07-2016 08:00
Радостина
Радостина
Байчева
radost.baicheva@gmail.com
Високият UV-фактор спира и ползите от слънцето
Силното лятно слънце изисква подходяща защита за кожата ни. Прекаленото излагане на вредните UV-лъчи може да доведе не само до изгаряне, но и до сериозни заболявания като рак на кожата. Използването на продукти с твърде висок фактор обаче може да спре и полезното действие на лъчите. Как да изберем правилно слънцезащитния си крем и кои са тревожните симптоми за сериозен проблем, попитахме доц. д-р Георги Пехливанов, началник отделение в Кожна клиника към Университетска Александровска Болница.
За правилен избор на слънцезащитен крем през лятото трябва да да се имат предвид няколко неща. Важно е да установите какъв тип е кожата ви, колкото по-склонни към изгаряне сте, толкова факторът на защита трябва да е по-силен. Ако сте прекалено бели и предимно изгаряте, но не
Визитка

Доц. д-р Георги Пехливанов е началник отделение в Кожна клиника към Университетска Александровска Болница. Завършва медицина в Медицинския университет в София през 1979 г. Придобива специалност "Дерматология" през 1984 г., "Социална медицина" и "Обществено здраве" през 1996 г., магистратура и здравен мениджмънт през 2004 г. Специализирал е в Австрия, Унгария и Франция. Член е на Българското дерматологично дружество.

почернявате, естествено трябва да предпочетете по-висок фактор защита. Хората, които са в другата крайност на скалата – винаги почерняват, но не изгарят, могат да се чувстват добре защитени и с по-слаб фактор фотозащитен крем, съветва специалистът.

Не трябва обаче да се увличаме по прекалено високите защити, например тези с фактор 50, защото това намалява почти напълно и положителния ефект от слънчевите лъчи. Най-добри са умерените продукти от порядъка на 15-20 фактор. Както е известно, основната доза от необходимия на тялото ни витамин Д се синтезира именно от кожата под въздействието на слънчевите лъчи. Липсата на този витамин влияе на нервната система, работата на сърцето и имунната система. Според последните изследвания дефицитът му дори предразполага към развитието на онкологични заболявания, например рак на гърдата.

За добрия слънцезащитен крем обаче не е важен само факторът. Най-добре предпазват онези продукти, които са под формата на мляко, флуид или емулсия, тоест трябва да са по-течни. Това им дава възможност да попиват лесно и да позволяват на кожата да диша. По-тежките продукти, тези които са под формата на масла, често не осигуряват нужния за кожата комфорт. В комбинация с високата температура, това може да доведе до задушаване и дори поява на мехурчета по нея.

Прякото излагане на слънчева светлина е абсолютно противопоказно за хора с определени заболявания, например лупус еритематодес и розацея. Те трябва да ползват слънцезащитен крем с висок фактор ежедневно през всички по-топли месеци в годината.

По-внимателни със слънцето трябва да са и хората, които имат склонност към лесна поява на бенки. Като предпазна мярка те също трябва да избират по-висока защита от летните лъчи.

Когато тръгваме към морето или за почивка край басейна трябва да помним също, че излагането на слънце трябва да става с постъпателно увеличаване на дозата. В първите дни, докато кожата ни все още не е привикнала, трябва се печем по-малко и с по-добра защита. Стоенето на плажа обаче в най-топлите часове на деня си остава противопоказно за всички, независимо от степента на привикване на кожата. Най-добре е да се печем сутрин преди 11 часа и следобед след 16.

Опасното UV-лъчение е един от основните фактори за появата на рак на кожата. Независимо от защитата ни трябва да сме внимателни за симптоми и да потърсим помощ навреме.

„Всяка бенка с тъмен цвят трябва да се наблюдава. Ако образуването върху кожата ви започне да се разширява е добре да се консултирате с лекар. Ако то започне да придобива гранулирана текстура, да потъмнява пигментацията към синкав отенък, трябва да реагирате веднага." съветва доц. Пехливанов.

Тенденцията в последните години е по-големите бенки да се оперират, особено ако са на места, където са подложени на механичен натиск. Като например на кръста, където може да се притиска непрекъснато от колан. „Такива образувания не бива да се премахват с ток, течен азот или лазер. Подобно третиране би могло да доведе до активизация на развитието на тумора." категоричен е специалистът от Александровска Болница.

И у нас вече се прилагат и нехирургични методи за отстраняване на туморни образувания, сподели доц. Георги Пехливанов. Така нареченото биологично третиране обаче става само в случаите, в които хирургическата намеса е противопоказна. Ако пациента е в напреднала възраст, или образуването е на по-специфично място – около очите, носа, ушите.Болниците не точат касата с К-19 Болниците не точат касата с К-19 Финансирането и липсата на медици са най-големите проблеми на лечебните заведения
Вдигат парите за безработица Вдигат парите за безработица Регламентира се увеличението на извънредния труд до 300 часа годишно
Отваря център за деца, минали през рака Отваря център за деца, минали през рака Мястото за рехабилитация е единствено на Балканите и ще е безплатно за семействата
По-високите цени за болниците са факт По-високите цени за болниците са факт Анексът към рамковия договор е публикуван в "Държавен вестник"
До 15 септември PCR за Гърция До 15 септември PCR за Гърция На Халкидики маски ще се носят и на открито още две седмици
Повече частни училища с държавна субсидия Повече частни училища с държавна субсидия Заради коронакризата те за пръв път искат финансиране от хазната
ЕК с договор за още една ваксина ЕК с договор за още една ваксина Комисията приключи преговорите с CureVac за доставка на 225 милиона дози
Маски и на плажа в Халкидики Маски и на плажа в Халкидики Българите на второ място по заразени чужденци в Гърция
Сезирайте КС за правата ни Сезирайте КС за правата ни Липсата на регламентация на професията на физиотерапевтите нарушава европейското законодателство
Увеличават с 10% и цените за зъболекарите Увеличават с 10% и цените за зъболекарите

По-високите стойности по здравна каса ще влязат в сила от 1 септември, казаха от БЗС

1 2 3 ... 39 »