Коментари

Добре е децата да опитват екзотични храни

12-06-2018 15:14
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
Добре е децата да опитват екзотични храни В условията на глобална миграция храносмилателната им система ще е по-подготвена, казва проф. Донка Байкова
Новите рецепти за храненето на децата в забавачките влизат в сила от есента. Те позволяват в менюто да се включват и някои по–нетрадиционни храни, които не са типични за нашите географски ширини, като киноа и авокадо. Какъв е смисълът от тези промени и ще изместят ли „модерните" храни традиционните нашенски продукти, попитахме специалистът по хранене и диететика проф. Донка Байкова.
Екзотичните храни в детското меню са прекалено малко. Аз съм спокойна, защото те са една възможност за замяна на традиционните продукти с малко по-екзотични видове модерни ястия и кулинарни изделия. Те са само няколко на брой. При 430 рецепти, те са по –малко от 10 и са само една алтернатива.
Ако децата не пробват тук, със сигурност при засилените миграционни процеси по настоящем в глобален мащаб, ще опитат тези храни в чужбина и тогава ще има риск за храносмилателната им система. Добре е според нас те да знаят вкуса на екзотични, популярни храни. Ето защо в малки количества, много рядко, добре е те да присъстват в менюто. Но

това в никакъв случай не е нито традиция,

нито заместване. Това може да бъде само алтернатива на нашите традиционни продукти.

Киноата е абсолютна алтернатива на просото. То става модерно през последните години, а преди сме имали традиция в консумацията на просеник. Експертите по хранене и диететика казваме, че ако просото е с 20% белтък, киноата е с 14%, но зависи от сорта. Освен това просото е биологично чиста храна, която не изисква намеса на химически средства за растителна защита, тъй като тя расте по хълмовете. И обратното - киноата е екзотична за нашето хранене зърнена култура, аналог на просото, но идва от географски ширини, за които констатираме, че често пъти са  със съмнителна безопасност, третирани по най-различен начин.

През последните години

 

авокадото и джинджифилът се наложиха

 

на нашия пазар. Авокадото е екзотично и доста скъпо, а негов аналог са маслините, които са по-нискокалорийни и имат малки различия в състава. Ние свикнахме с маслините, произходът им е от чуждите съседки и ние вече ги приемаме като нашенски храни, типични за балканския модел за хранене. Има възможност авокадото да бъде включвано от време на време в детското меню, но понеже е много скъпо, средствата не позволяват. Авокадото е богато на мастни киселини с добър спектър, както ОМЕГА 6, така и ОМЕГА 3, един

 

много хубав състав от полезни мазнини.

 

В новите сборници рецептите са модернизирании. Те изключват изобщо добавени мазнини, просто захари, кайма и колбаси с ниски качества и хранителка стойност, не присъстват технологии като сиропиране и т.н. Сборникът е модерен и е съобразен с физиологичните норми за хранене на населението, които след 15 години през 2018 г. бяха актуализирани. Той може да се ползва от майките и у дома.







Пропуск в докладването на зарази от храни Пропуск в докладването на зарази от храни Кампилобактериозата е най-честата в Европа, у нас обаче не се изследва достатъчно, казва чл.-кореспондент Христо Найденовски
Старт на програмата за борба с двойни стандарти Старт на програмата за борба с двойни стандарти Общоевропейско проучване за различието при храните е със съмнителна достоверност, казва евродепутатът Емил Радев
Намаляват калориите в менюто на децата Намаляват калориите в менюто на децата Пълна забрана на пърженото в градините, повече мляко и яйца и по-малко макарони и ориз в дневната дажба, конфитюрът - само екстра качество
Заразени храни разболяват 44-ма на минута Заразени храни разболяват 44-ма на минута За първи път СЗО отбелязва Световния ден за безопасност на храните на 7 юни
БАБХ с проверки в морските курорти БАБХ с проверки в морските курорти Преглежда се качеството на храната и здравния статус на персонала
Солта съсипва имунитета Солта съсипва имунитета Причината е, че тя влияе и на състава на чревната микрофлора, каза д-р Десислав Томов
Спряха над 2 тона негодна храна Спряха над 2 тона негодна храна Тя е открита от Агенцията по безопасност на храните в дните около Великденските празници и Гергьовден
Препоръките за хранене – настолна книга Препоръките за хранене – настолна книга Тази седмица всички държави в ЕС отделят специално внимание на общественото здраве. Основна част от него е здравословното хранене. Какви съвети дават специалистите, попитахме доц. Лалка Рангелова от отдел „Храни и хранене" на НЦОЗА.
Салатите са замърсени с бактерии Салатите са  замърсени с бактерии  61% от тях са с ешерихия коли, каза Богомил Николов от Активни потребители
Край на двойния стандарт при храните в ЕС Край на двойния стандарт при храните в ЕС Европарламентът обяви предлагането на продукти от една и съща марка, но с различни съставки и качество, за нелоялна търговска практика, за която ще се глобява
1 2 3 ... 5 »