Искания

БЛС: Спрете анексите за болнична помощ

11-06-2018 08:00
Clinica.bg

press@clinica.bg
БЛС: Спрете анексите за болнична помощОстойностяването на медицинския труд е сред приоритетите на новото ръководство на БЛС
Министерството на здравеопазването (МЗ) и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да спрат неправомерните опити за сключване на анекси към договорите с лечебните заведения. За това призова новото ръководство на Българския лекарски съюз в декларация, предложена от бившия подуправител на НЗОК и настоящ член на РЛК-София д-р Димитър Петров. По време на 68-ия си редовен отчетно-изборен събор съсловната организация подмени изцяло своето ръководство и обяви своите бъдещи цели и приоритети.

Съгласуването на болничните договори с новоприетата Национална здравна карта, която свива броя на леглата, финансирани с публични средства, ще провокира ново напрежение сред лекарите, се казва в декларацията. Причината е, че картата в момента се обжалва в съда и според БЛС не бива да бъде прилагана нормативно преди да се произнесат магистратите. Ето и краткият текст на декларацията:

ДЕКЛАРАЦИЯ

Българският лекарски съюз настоява Министерство на здравеопазването и Надзорният съвет на НЗОК да спрат неправомерните опити за сключване на анекси към договорите с лечебните заведения за болнична помощ, на базата на редукция на легла, в новоприетата Национална здравна карта. Позоваването на този оспорван от съсловието нормативен акт, при влязъл в сила Национален рамков договор за медицински дейности за 2018 г., въвеждането на нови рестрикции и свръхрегулации, ще доведат до нарушение на достъпа на пациентите до медицинска помощ и работата на лечебните заведения. От друга страна, в условията на лимитирани бюджети, това е напълно безсмислен акт, който ще предизвика политическо и обществено напрежение.

Новото ръководството на БЛС

вече ще се представлява от д-р Иван Маджаров (оториноларинголог) - председател на УС на БЛС, зам.-председатели на УС на БЛС проф. д-р Николай Габровски (неврохирург) и д-р Николай Брънзалов (специалист по обща медицина). Ръководството на Акредитационния съвет пое неврохирургът проф. д-р Борислав Китов от РЛК Пловдив. За главен секретар на Съюза бе преизбран д-р Стоян Борисов (специалист АГ), за който това ще бъде втори поред мандат. Начело на Контролната комисия за втори път застана доц. д-р Стоян Сопотенски (коремен и гръден хирург). Централната комисия по професионална етика оглави анестезиологът от РЛК Сливен, д-р Юлия Бянкова. Членовете на новия управителен съвет са д-р Лъчезар Томов, д-р Георги Бакоев, д-р Атанас Атанасов, д-р Христо Шивачев, д-р Александър Заимов, д-р Евгени Душков, д-р Методия Секуловски, д-р Роза Анева, д-р Нели Нешева, д-р Гергана Николова.


Сред основните цели на съюза 

са оптимизиране дейността на администрацията, създаване на ефективна връзка между отделите на Съюза, привличане на млади кадри, по-висока ефективност в съвместната работа с различните европейски организации, имащи отношение към здравния сектор. Също много важна цел е да се убедят родните политици в необходимостта от кардинални промени в здравния сектор, включващи остойностяването на медицинския труд.Нови правила за лекарските застраховки Нови правила за лекарските застраховки

Кабинетът диверсифицира премиите според риска на работещите в системата

Е-системата пак под въпрос Е-системата пак под въпрос

Жалба на Стемо в КЗК може да спре търга на здравното министерство

Касата написа писма на 700 Касата написа писма на 700

От фонда се надяват така да хванат злоупотребите в системата

Дават 20 млн. на „Св. Екатeрина" Дават 20 млн. на „Св. Екатeрина

Планираме да открием модерен център за лечение на сърдечносъдови заболявания, каза проф. Генчо Начев

100 БГ лекари на еврофорум 100 БГ лекари на еврофорум Здравното осигуряване за всички е тайната на дълголетието в Япония, каза д-р Йошитаке Йококура
Петкратен ръст на фрактури при остеопороза Петкратен ръст на фрактури при остеопороза

Два пъти е нараснал броят на болниците, които правят вертебропластика за три години

Общинските болници не трябва да се закриват Общинските болници не трябва да се закриват

До края на месеца министър Кирил Ананиев трябва да обяви промените, които предвижда да направи в здравния сектор. Какви са очакванията на общинските болници, които са най-уязвими на здравната ни карта, как се справят, попитахме Йовчо Яков.

Препитват по български и европейските сестри Препитват по български и европейските сестри

На езиков изпит за работа у нас вече ще се явяват зъботехниците и помощник фармацевтите

Депутатите препитват Ананиев Депутатите препитват Ананиев

Здравната комисия започва новия сезон със законите за шума и за съсловните организации

Искаме да спрем фалшивите психолози Искаме да спрем фалшивите психолози

Проект на закон, с който да се създаде камара на психолозите предложиха преди лятната ваканция от Обединени патриоти. В него се предвижда задължително членство на гилдията, минимални тарифи за труда им и санкции при нарушаване на закона. Защо се налага това попитахме Пламен Димитров.

1 2 3 ... 100 »