Мандат

Жестока битка за шеф на БЛС

08-06-2018 08:27
Clinica.bg

press@clinica.bg
Жестока битка за шеф на БЛСПретендентите са четирима, София и Пловдив застават зад обща кандидатура
Над 300 лекари се събират днес на Боровец за 68-я редовен отчетно-изборен събор на Български лекарски съюз (БЛС). На събранието ще бъде избран нов председател на съюза, заедно с ръководители и членове на всички останали органи и комисии, отговорни за дейността и политиките на съсловната организация.
Един от основните кандидати за ръководния пост е досегашният водач на съюза д-р Венцислав Грозев. Той приключва първия си мандат на поста и ще се изправи срещу един от дългогодишните ръководители на организацията - д-р Цветан Райчинов. Понастоящем той е председател на лекарската колегия в Русе, но ръководеше съюза в продължение на два последователни мандата. За поста ще се бори и д-р Георги Тодоров, също от Русе, настоящ член на Контролната комисия на БЛС, който се кандидатира за втори път.

В последния момент в надпреварата се включва

и директорът на УМБАЛ "Пълмед" д-р Иван Маджаров, издигнат от пловдивската лекарска колегия. Доскоро той беше председател на болничното обединение Българска болнична асоциация (ББА), а понастоящем е негов заместник-председател.  
Вчера късно вечерта софийската лекарска организация е взела решение да не издига свой кандидат, а да подкрепи именно д-р Маджаров. Из кулоарите усилено се говори, че той има най-големи шансове за успех, тъй като ще получи гласовете на

двете най-големи фракции в БЛС - тази от София и Пловдив.

"Борбата и изборът на председател ще бъдат изключително ожесточени тази година, тъй като кандидатите са много силни, но не всички от съсловието биха гласували за хора, които вече са управлявали Лекарския съюз. Търсим по-скоро нови лица, които наистина да отстояват правата на колегите", каза за clinica.bg един от делегатите, пожелал анонимност.
Вече са ясни и кандидатите за някои от постовете в другите органи на съюза. Така например, за председател на Акредитационния съвет на БЛС

номинация получи неврохирургът проф. Борислав Китов,

бивш депутат и бивш председател на парламентарната комисия по здравеопазване. Пловдивската колегия номинира и д-р Кирил Еленски за член на Управителния съвет на съсловната организация. Той е бил зам.-председател на районната колегия, както и зам.-председател на цялата съсловна организация. Софийската колегия пък е дала предложение д-р Стоян Борисов да стане главен секретар на БЛС. 

Очаква се официалната част на събора да започне днес в 14 часа, а

гласуването за изборът на председател се очаква след 17 часа.

В дневния ред за събота, 9 юни, са планирани изборът на заместник-председатели, на ръководители на акредитационния съвет и контролната комисия към БЛС, на главен секретар и на членове на управителния съвет. В неделя ще бъдат определени членовете на контролната комисия и на висшия медицински съвет. Делегатите ще бъдат запознати и с текущите инициативи по изграждането на "Дом на лекаря".  Нови правила за лекарските застраховки Нови правила за лекарските застраховки

Кабинетът диверсифицира премиите според риска на работещите в системата

Е-системата пак под въпрос Е-системата пак под въпрос

Жалба на Стемо в КЗК може да спре търга на здравното министерство

Касата написа писма на 700 Касата написа писма на 700

От фонда се надяват така да хванат злоупотребите в системата

Дават 20 млн. на „Св. Екатeрина" Дават 20 млн. на „Св. Екатeрина

Планираме да открием модерен център за лечение на сърдечносъдови заболявания, каза проф. Генчо Начев

100 БГ лекари на еврофорум 100 БГ лекари на еврофорум Здравното осигуряване за всички е тайната на дълголетието в Япония, каза д-р Йошитаке Йококура
Петкратен ръст на фрактури при остеопороза Петкратен ръст на фрактури при остеопороза

Два пъти е нараснал броят на болниците, които правят вертебропластика за три години

Общинските болници не трябва да се закриват Общинските болници не трябва да се закриват

До края на месеца министър Кирил Ананиев трябва да обяви промените, които предвижда да направи в здравния сектор. Какви са очакванията на общинските болници, които са най-уязвими на здравната ни карта, как се справят, попитахме Йовчо Яков.

Препитват по български и европейските сестри Препитват по български и европейските сестри

На езиков изпит за работа у нас вече ще се явяват зъботехниците и помощник фармацевтите

Депутатите препитват Ананиев Депутатите препитват Ананиев

Здравната комисия започва новия сезон със законите за шума и за съсловните организации

Искаме да спрем фалшивите психолози Искаме да спрем фалшивите психолози

Проект на закон, с който да се създаде камара на психолозите предложиха преди лятната ваканция от Обединени патриоти. В него се предвижда задължително членство на гилдията, минимални тарифи за труда им и санкции при нарушаване на закона. Защо се налага това попитахме Пламен Димитров.

1 2 3 ... 100 »