Напрежение

Ананиев: Яйца няма да свършат работа

16-05-2018 09:43
Clinica.bg

press@clinica.bg
Ананиев: Яйца няма да свършат работа Медиците във Враца са свидетели на всички порочни практики, защо не са протестирали тогава, пита здравният министър
"Недоволните медици от МБАЛ Враца са свидетели на всички порочни практики и нарушения с обществени поръчки за лекарства, медицински изделия, техника и апаратура. Защо тези хора тогава не са излезли на протест?" Този въпрос отправи в ефира на Нова ТВ министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по повод протестите на персонала от почти фалиралата МБАЛ "Христо Ботев". Лекарите и медицинските сестри не са получавали заплатите си от февруари, а вчера замериха с яйца заместник-министър Жени Начева, която отиде при тях, за да представи новия директор на лечебното заведение.
Според Ананиев недоволството на лекарите трябва да е насочено към хората, които са довели болницата до това състояние, а не към тези, които се опитват да я изправят на крака. Болниците във Враца и Ловеч
.
умишлено се водят към фалит вече от 13 години
.
и от тях системно са източвани средства, добави здравният министър. "Не обвинявам работещите в тези две лечебни заведения. Те са лъгани много и затова не вярват", коментира той и увери, че болниците продължават да са приоритет за ведомството, тъй като са структуроопределящи.
"Вкарахме оздравителни планове и започнахме преговори с инвеститорите.
.
Още не са компенсирани старите заплати,
.
но когато оздравителният план заработи напълно, ще започне изплащането и на старите заплати. Необходими са 2-3 месеца", коментира Ананиев.
По думите му в настоящата ситуация само прокуратурата е в състояние да каже кой е виновен за източването и фалита на държавните болници. Проверките и разследванията продължават, а доказаните престъпления ще бъдат наказани, обеща здравнит министър.


Надявам се новата здравна карта да се замрази Надявам се новата здравна карта да се замрази

През есента здравният министър Кирил Ананиев обеща да представи дълго очаквания модел за реформа, успоредно с това в ход ще е подготовката за бюджета на касата за догодина, ще тръгнат и преговорите за нов рамков договор с медиците. Какво очаква съсловието, разговаряме с д-р Иван Маджаров, председател на БЛС.

555 млн. лв. повече от вноски 555 млн. лв. повече от вноски

Линията на бедност става 348 лева от следващата година, реши МС

Нови мерки за доплащането от пациентите Нови мерки за доплащането от пациентите

Те са част от актуализацията на Националнатата програма за реформи за тази година, съобщиха от МС

Къде отиват парите без лимити Къде отиват парите без лимити

Над 23% от средствата на касата на година са за онкология, раждане, интензивни грижи и хемодиализа

Очакваме повишаването на глобите да отпадне Очакваме повишаването на глобите да отпадне

Само преди седмица министерството на здравеопазването представи за публично обсъждане сериозни промени в единия от трите основни закона в системата – този за здравето. Какво мисли за новите идеи съсловната организация на медиците, разговаряме с д-р Иван Маджаров.

Касата снижи изискванията за раждане Касата снижи изискванията за раждане

С промените най-вероятно договор за работа ще може да има и болницата в Карлово

МЗ дава 120 хил.лв. за карти за транспорт МЗ дава 120 хил.лв. за карти за транспорт Сумата е за абонаментни документи за служителите на ведомството, с които могат да се возят в София
МЗ пак коригира методиката си МЗ пак коригира методиката си

Ведомството почти напълно възстанови парите, които оряза за афереза

Махат шеф на РЗОК, ако издъни бюджета Махат шеф на РЗОК, ако издъни бюджета

Финансирането на болниците да се определя на брой легла вместо с лимити, обсъждат надзорниците

Дават допълнително вода за спешна помощ Дават допълнително вода за спешна помощ Идеята е държавата да подпомогне увеличените потребности на лечебни заведения и социални домове през летния сезон
1 2 3 ... 98 »