Търгове

Поръчаха лекарствата за ХИВ

10-05-2018 07:30
Слава
Слава
Аначкова
slava.anachkova@gmail.com
Поръчаха лекарствата за ХИВ Отварят офертите на 22 май, първите доставки се очакват до края на месеца
Обществената поръчка, която трябва да покрие недостига на лекарства за СПИН в страната, вече е публикувана на сайта на Министерството на здравеопазването. Ведомството поръчва четири продукта за лечение на СПИН и един за туберкулоза, за които нито една фармацевтична фирма не е подала оферта на обявения в началото на годината търг. По една от позициите поръчката дори е обжалвана в КЗК. В резултат наличните количества от лекарствата в болниците вече се изчерват, а от Национална пациентска организация алармираха, че болните минават на заместителна терапия.
За доставката на продуктите ведомството е предвидило 5.327 млн. лв. без ДДС. Според техническата спецификация с парите трябва да се купят 70 560 000 mg от лекарството Raltegravir, 15 336 000 mg от медикамента Efavierenz, 123 480 таблетки Emtricitabine/Tenofoviralafenamide 200/10mg и още 86 400 таблетки от същия продукт в концентрация 200/25mg, както и 245 700 000 mg Pyrazinamide за лечение на туберкулоза. Изискването към продуктите е да са с валидно разрешение за употреба в страната, както и да фигурират в Приложение 3 на Позитивния лекарствен списък. Ако в момента на доставката са изтекли над 40% от срока на годност, министерството има право да начисли неустойки, а в случай че в рамките на следващата година цената на продуктите, която се заплаща с публични средства, бъде намалена, те

ще бъдат заплатени на по-ниската цена.

Офертите по обществената поръчка ще бъдат отворени на 22 май, а условието е първите количества да бъдат осигурени в рамките на 10 дни от възлагането на доставката.
Антиретровирусният препарат Raltegravir се използва за лечение на ХИВ инфекции, особено при пациенти с туберкулоза. Според публикуваната документация по обществената поръчка, в момента с медикамента у нас се лекуват 193 души, които са със стабилен имунологичен статус и почти неоткриваем вирусе товар. Последната централна доставка на продукта от последния търг на здравното министерство е направена в края на февруари 2018 г. и може да обезпечи нуждите на пациентите до края на месец април. През май се очакват

дефицити, които могат да спрат терапията 

на болните. Подобно прекъсване на лечението при ХИВ позитивни обаче е недопустимо, защото това води до активиране на вируса, сриване на имунната система и развитие на животозастрашаващо СПИН-дефиниращо заболяване.Създават се и рискове за
МЗ: Липсващият медикамент вече е в аптеката

Във връзка с липсата на лекарствен продукт за лечение на ХИВ-позитивни пациенти в Отделението по придобита имунна недостатъчност (ОПИН) в Инфекциозна болница „Проф. Иван Киров", Министерството на здравеопазването гарантира непрекъснатостта на лекарствената терапия за пациентите с ХИВ.
Още на 3 май от лечебното заведение са сигнализирали МЗ за недостиг на лекарствения продукт и със свое писмо са поискали отваряне на оперативния резерв на Глобалния фонд. От лечебното заведение посочват, че

като аналог на Emtricitabine/Tenofovir disoproxil

може да се изписва комбинация от два медикамента – Tenofovir disoproxil и Lamivudin, налични в резерва на МЗ. Смяната на терапевтичната схема е съгласно „Методическото указание за антиретровирусно лечение и мониторинг на възрастни лица с ХИВ инфекция", като същото е съобразено с „Европейското ръководство за лечение на възрастни, инфектирани с ХИВ".

МЗ и медицинските специалисти в тази област са категорични, че с приложението на лекарствата от резерва по никакъв начин

 

не се компрометират лечението на пациентите

 

и очакваният терапевтичен ефект.

Министерството на здравеопазването пристъпва към сключване на договор за закупуване на Emtricitabine/Tenofovir disoproxil. По уверение на доставчика лекарственият продукт ще бъде наличен в болничната аптека в рамките на утрешния ден (9 май - бел. ред.). Количествата по договора ще обезпечат потребността от медикамента до финализиране на обжалваната процедура.

Припомняме, че до недостига на Emtricitabine/Tenofovir disoproxil се достигна след обжалване пред КЗК на процедура за доставка на лекарствени продукти за лечението на пациенти с ХИВ, туберкулоза, психични и поведенчески разстройства.

(Официална позиция на Министерството на здравеопазването)

разпространение на инфекцията в обществото, отбелязват от Министерството на здравеопазването.
Другият медикамент - Efavierenz, се използва при комбинираните терапии на възрастни, юноши и деца над 3-годишна възраст, инфектирани с ХИВ-1, които към днешна дата са общо 80 в цялата страна. През май те също могат да останат без терапия, ако отново нито една фирма не подаде оферта за доставката на лекарството. Проблемът е, че пациентите не могат да сменят терапията си, тъй като това води до мутации във вирусния геном, развитие на резистентност и неконтролирано развитие на болестта. 
Напълно изчерпан в лечебните заведения е иновативният комбиниран продукт Emtricitabine/Tenofoviralafenamide, което 

поставя под въпрос лечението на 583 души

с ХИВ в цялата страна. Медикаментът е изключително важен за пациенти с понижена бъбречна функция и намалена костна плътност. За тях той се явява продукт от първи избор при формиране на антиретровирусните терапевтични режими. В момента нито едно лечебно заведение в страната не разполага с посочения лекарствен продукт и болните не могат да започнат адекватна терапия, посочват от здравното министерство.
Поради същите причини затрашена е и терапията на други 393 пациенти с туберкулоза, които могат да останат без лекарството си Pyrazinamide през месец май. 
За да осигури навеменна доставка на изчерпаните медикаменти, Министерството на здравеопазването съкращава минималния срок за получаване на офертите от 35 на 18 дни, а за да осигури терапия на възможно най-много хора, ще класира участниците по критерий "най-ниска цена".







Промените спънаха бюджета на НЗОК Промените спънаха бюджета на НЗОК

Надзорът няма да разгледа проекта в петък заради мащабните изменения в 4 закона, отлагат го за другата седмица

Административни хватки бавят нови терапии Административни хватки бавят нови терапии

Необходимо е спиране на източването на НЗОК, а не ограничаване на достъпа, казват от Арфарм

Нови 6 вещества в забранителния списък Нови 6 вещества  в забранителния списък  Правителството прие промени в Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични
Все повече дистрибутори инвестират в логистика Все повече дистрибутори инвестират в логистика

Глобализацията на света поставя нови предизвикателства и пред бизнеса. Изискванията към него се увеличават непрекъснато. Как това се отразява на дистрибуторите на лекарства, какво е квалифицирано лице, справят ли се българските търговци на медикаменти с тях, попитахме Кети Цветкова. 

Сменят системата с бюджета на НЗОК Сменят системата с бюджета на НЗОК

Вместо акредитация - рейтинг, касата плаща на болниците, ако лекарят е на трудов договор

Чистим дълговете си към чужди фондове през 2021 г. Чистим дълговете си към чужди фондове през 2021 г.

НЗОК няма дефицит от 1 млрд. лева, заяви здравният министър Кирил Ананиев

Финансирането на диализата има някои проблеми Финансирането на диализата има някои проблеми

Преди седмица пациент почина в диализата във Видин, а центърът беше в ремонт. Инцидентът повдигна редица въпроси за качеството на тези услуги у нас. Добра ли е грижата за диализно болните у нас, има ли достатъчно центрове, нужни ли са промени и какви, попитахме националния ни консултант по хемодиализа проф. Евгений Възелов.

Искат легализиране на канабиса за лечение Искат легализиране на канабиса за лечение

Има доказано антипристъпно действие при пациенти с епилепсия, казва проф. Мартин Броуди

До 10 дни предлагат промени във финансирането на онколекарства До 10 дни предлагат промени във финансирането на онколекарства Д-р Дечо Дечев приветства акцията на ГДБОП по разкриване на злоупотребите с медикаменти
ЕМА ограничава два антибиотика ЕМА ограничава два антибиотика

Употребата на quinolones и fluoroquinolones трябва да става само, ако няма друга алтернатива, смятат от Комитета по безопасност на агенцията

1 2 3 ... 45 »