Коментар

Няма забавяне в работата на фонда

07-07-2016 16:49
Clinica.bg

press@clinica.bg
Няма забавяне в работата на фондаТова заяви днес директорът му д-р Владимир Пилосов
От 21 април до настоящия момент, без последните 4-5 дни, в чужбина са заминали 35, а в България са платени вече 87 деца. Общо фондът е изплатил над милион лева за лечение в страната и чужбина. Това е според мен нормалният ритъм. Нито едно дете, което е било планирано, особено за лечение в чужбина, не е останало в България.
На ден постъпват по 5-6 заявления. Което значи, че в досегашния срок – 40 дни за приключване на процедурите, се събират около 180-200 деца. Това е една постоянна цифра от хора в процес на обработка. Следователно – забавяне няма. Има случаи обаче, които не са толкова прости за решаване. Става дума за деца със сложни медицински проблеми, които налагат допълнителни уточнения с лечебното заведение, което ще ги приеме. Има деца, които получават дата, да кажем от сега за септември, но това не значи забавяне. Такава е преценката на медицинските специалисти за удачното време на постъпване за изследване или контролен преглед.

Отпадналото изискване за задължителна външна експертиза е с цел да се облекчи процедурата по изпращането на лечение на децата. Работа на различни институции е, да следи да няма злоупотреби. Не бива да използваме това, за да поставяме под съмнение опитността и коректността на лекарите в България. Въпросът дали без наличие на външно мнение, няма да се накърнят интересите на детето в полза на заинтересувана клиника, налага преобръщане на цялата лечебна политика у нас. В крайна сметка, началникът на болницата и на отделението съответно, поемат отговорността за качеството на лечението. Ако има някакво съмнение, в България има органи, които осъществяват контрол на качеството на медицинската дейност, трябва то да се отнася до тях. И уверявам ви, проверките се правят много отговорно и педантично.Точили фонда за деца с изделия Точили фонда за деца с изделия Това стана ясно от думите на здравния министър Петър Москов пред парламентарната здравна комисия днес
Фондът за деца ще плаща и лекарства Фондът за деца ще плаща и лекарства Три контролни прегледа, преводач и липсващи на пазара медикаменти ще залаща вече Фондът за лечение на деца.