Атака

Двоен скок на лаймска болест

03-05-2018 08:11
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
Двоен скок на лаймска болестНашествие от кърлежи заради влажната пролет и рязкото затопляне
Повече от двоен е скокът при заболелите от лаймска болест тази година спрямо миналата. От началото на 2018 г. са регистрирани 74 случая, в сравнение с 31 за същия период на 2017. Това съобщи за clinica.bg. главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Подобна е динамиката и при марсилската треска – 12 случая тази година срещу 6 за миналата. И двете болести се пренасят на хората от кърлежите. Основна причина за „нашествието" е климатът – влажната пролет и рязкото затопляне.
Шест са случаите на лаймска болест само в столицата от началото на годината по данни на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в София. Първоначалните симптоми на инфекцията са грипоподобни - леко повишена темература, отпадналост, болки в мускулите и ставите, главоболие, подуване на някои лимфни възли.

 

Характерен за болестта е и обривът по ухапаното

 

място. В тези случаи незабавно трябва да се потърси лекарска помощ. В следващия стадий заразата преминава в кръвта, а оттам и в други органи, като най-често засегнати са ставите, мозъкът и нервната система, сърцето и черният дроб.
Основна мярка срещу нападението от кърлежи е обработката на тревните площи, която се извърша от общините. През този сезон експерти на столичната РЗИ са извършили 31 проверки, като част от тях са били в ключови обекти като Борисова градина, Южен парк, Западен парк и Северен парк. „Отчита се много добра ефективност – в голяма част от посочените райони след обработката не са уловени кърлежи, а на някои места има уловени единични екземпляри, предимно в лесопарковата част на зелените площи", казаха от РЗИ. Също така са разпоредени допълнителни обработки срещу кърлежи след 20 дни на местата, където има уловени кърлежи или подадени сигнали от граждани към еколозите на съответните райони.

За да се намали вероятността от ухапване от кърлежи,

 

е добре да се спазват някои основни правила

 

От РЗИ -София препоръчват да се избягва посещаването на райони с гъста растителност и висока влажност през май и началото на юни. За почивка сред природата е добре да се използват отъпкани и лишени от буйна растителност места. Облеклото също трябва да е подходящо - добре пристегнато около китките и глезените, в светъл цвят, с цел лесно откриване на полазилите кърлежи. В превенцията е добре да се включи и използването на репеленти.

След разходка или работа в градина е нужно да се прави ежедневен оглед за впити кърлежи. Същото важи и за домашните любимци, за които е препоръчително да се разхождат с каишка и само в определените за целта зони.

При засичане на кърлеж по тялото трябва да се потърси лекарска помощ, за да бъде отстранен. Препоръчително е след това да се наблюдава и ухапаното място и при наличие на симптоми или данни за инфекция, да се потърси личния лекар.Грипът тръшка 1.6 млн. на година у нас Грипът тръшка 1.6 млн. на година у нас

4 щама ни чакат този сезон, безплатните ваксини за възрастни тръгват в края на 2019-а

Стопаните сами да заколят прасетата Стопаните сами да заколят прасетата На прага сме на една сериозна опасност, предупреждава Румен Порожанов
МС се захваща с чумата по свинете МС се захваща с чумата по свинете Първо заседание на Централния епиоотичен съвет ще се проведе днес
Марсилска треска взе 3 жертви това лято Марсилска треска взе 3 жертви това лято 25% ръст на марсилска треска у нас спрямо миналата година, отчитат експертите
Спецсъдът гледа Ваксинагейт Спецсъдът гледа Ваксинагейт  Старт на делото срещу Петър Москов ще бъде даден от 14:30 ч.
ВМА: Пробата за нилска треска отрицателна ВМА: Пробата за нилска треска отрицателна В сряда бе сигурно, че пациентът е с енцефалит заради заразата
Западнонилската треска – митове и истини Западнонилската треска – митове и истини

За западнонилската треска, начините, по които може да я пипнем и превенцията, разговаряме с д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Шарка и западнонилска треска превзеха ЕС Шарка и западнонилска треска превзеха ЕС

Тази година Старият континент стана арена на почти непознати за него болести. Шарката от години беше овладяна, а западнонилската треска оставаше екзотика, нещата обаче се промениха.

Честият прием в болница ускори предаването на инфекциите Честият прием в болница ускори предаването на инфекциите

Това лято ни изненада с много дъждове и дори с малко познати в страната ни инфекции. Какво е Легионерската болест, как се причинява, кога е открита, какви други изненади да очакваме за здравето ни до края на сезона, попитахме проф. Тодор Кантарджиев.

Дебне ни опасна пневмония Дебне ни опасна пневмония

Рискът от Легионерската болест нараства заради промените в климата, предупреждава проф. Тодор Кантарджиев

1 2 3 ... 13 »