Атака

Двоен скок на лаймска болест

03-05-2018 08:11
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
Двоен скок на лаймска болестНашествие от кърлежи заради влажната пролет и рязкото затопляне
Повече от двоен е скокът при заболелите от лаймска болест тази година спрямо миналата. От началото на 2018 г. са регистрирани 74 случая, в сравнение с 31 за същия период на 2017. Това съобщи за clinica.bg. главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Подобна е динамиката и при марсилската треска – 12 случая тази година срещу 6 за миналата. И двете болести се пренасят на хората от кърлежите. Основна причина за „нашествието" е климатът – влажната пролет и рязкото затопляне.
Шест са случаите на лаймска болест само в столицата от началото на годината по данни на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в София. Първоначалните симптоми на инфекцията са грипоподобни - леко повишена темература, отпадналост, болки в мускулите и ставите, главоболие, подуване на някои лимфни възли.

 

Характерен за болестта е и обривът по ухапаното

 

място. В тези случаи незабавно трябва да се потърси лекарска помощ. В следващия стадий заразата преминава в кръвта, а оттам и в други органи, като най-често засегнати са ставите, мозъкът и нервната система, сърцето и черният дроб.
Основна мярка срещу нападението от кърлежи е обработката на тревните площи, която се извърша от общините. През този сезон експерти на столичната РЗИ са извършили 31 проверки, като част от тях са били в ключови обекти като Борисова градина, Южен парк, Западен парк и Северен парк. „Отчита се много добра ефективност – в голяма част от посочените райони след обработката не са уловени кърлежи, а на някои места има уловени единични екземпляри, предимно в лесопарковата част на зелените площи", казаха от РЗИ. Също така са разпоредени допълнителни обработки срещу кърлежи след 20 дни на местата, където има уловени кърлежи или подадени сигнали от граждани към еколозите на съответните райони.

За да се намали вероятността от ухапване от кърлежи,

 

е добре да се спазват някои основни правила

 

От РЗИ -София препоръчват да се избягва посещаването на райони с гъста растителност и висока влажност през май и началото на юни. За почивка сред природата е добре да се използват отъпкани и лишени от буйна растителност места. Облеклото също трябва да е подходящо - добре пристегнато около китките и глезените, в светъл цвят, с цел лесно откриване на полазилите кърлежи. В превенцията е добре да се включи и използването на репеленти.

След разходка или работа в градина е нужно да се прави ежедневен оглед за впити кърлежи. Същото важи и за домашните любимци, за които е препоръчително да се разхождат с каишка и само в определените за целта зони.

При засичане на кърлеж по тялото трябва да се потърси лекарска помощ, за да бъде отстранен. Препоръчително е след това да се наблюдава и ухапаното място и при наличие на симптоми или данни за инфекция, да се потърси личния лекар.3050 са носителите на ХИВ у нас 3050 са носителите на ХИВ у нас Тази година мотото на АНТИСПИН кампанията е  „Узнай своя статус"
Първи случай на морбили в София Първи случай на морбили в София 37 годишна жена е настанена в Инфекциозна болница, каза проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести
Грипът си отива окончателно Грипът си отива окончателно

Още четири области отменят епидемията до края на седмицата

Падна грипната епидемия в 4 области Падна грипната епидемия в 4 области От днес във Враца вдигат карантината
Грипът си отива в 11 области Грипът си отива в 11 области Удължават ваканцията за учениците в Монтана, броят на болните там расте
Ямбол и Кърджали отменят епидемията Ямбол и Кърджали отменят епидемията Учениците поетапно се връщат в клас
И Габрово в плен на грипа И Габрово в плен на грипа Училищата в областта затварят врати от 31 януари
Грипна епидемия и в Търговище Грипна епидемия и в Търговище

Общо в 23 региона на страната заразата е затворила училища и женски консултации

22 области в грипна епидемия 22 области в грипна епидемия

От днес заразата превзе Враца, Монтана, а в Хасково и Ямбол в удължиха

Обявяват по-лесно грипна ваканция Обявяват по-лесно грипна ваканция

В над 1370 училища и детски градини днес са преустановени занятията, съобщиха от МОН

1 2 3 ... 17 »