Красота

Сухата кожа старее по-бързо

28-01-2016 13:43
Сухата кожа старее по-бързоАнтибактериалните и течните сапуни увреждат ръцете, казва д-р Цеца Влаева
Видът на кожата на лицето и ръцете през зимата е визитна картичка на нашето здраве. Умеем ли правилно да поддържаме кожа по откритите части на тялото и какви са начините да защитим кожата от предизвикателствата на зимата, попитахме дерматолога д-р Цеца Влаева от МБАЛ „Доверие".
- Как променливите метеорологични условия влияят върху здравето и вида на кожата?

- Често студените дни свързваме с лесно изсъхване, понякога и болезнено възпаление на кожата. Тя става ту много зачервена, ту по-бледа при продължителен престой на студено. Често с неравен тен, а понякога изглежда с нездрав вид. Най-уязвима е естествено кожата на лицето и ръцете. Усещаме я чувствителна, сърбяща и напрегната с фино или по- видимо излющване на рогови люспици. Затова месеците с по-ниски температури ни налагат повече и по - специални грижи за кожата. Ако през лятото може и да се пропусне намазването с крем, то през зимата такива пропуски са крайно нежелателни.

Визитка


Д-р Цеца Влаева работи като дермато-венеролог в МБАЛ "Доверие" от 2005 г. Завършила е Медицинска Академия в София през 1985 г. Има придобита специалност "Кожни и венерически болести" от 1992 г. През 2008 г. завършва здравен мениджмънт, УНСС, София.

 

- Какви нарушения настъпват в клетките, които директно контактуват с външната студена среда?

- През зимата се нарушава водно -липидния защитен слой на кожата и така рязко се повишава загубата на вода. По-сухата кожа страда също от недостиг на липиди и през зимата нивата на себум намаляват. За устните има подходящи балсами, които е необходимо да се нанасят многократно през деня.

- Има ли кожни заболявания, които се влошават от ниските температури навън?

- Да, разбира се. Например, много сухата и атопична кожа, проблеми има и при хората с розацеа или със себореен дерматит, където кожата може лесно да се изсуши и възпали. Никой не е застрахован от остаряване на кожата, а сухата кожа е предпоставка за по-ранното й стареене.
- Какво трябва да прави всяка жена през зимата, за да запази кожата си здрава и млада?

- Да избира меки и недразнещи продукти за почистване на лицето. Почистването с мицеларни води е успешен съвременен метод. Също така да спазвате универсалното правило - кожата да се намазва с крем още в първите 2-3 минути след измиване или изкъпване, за да се запазва естествената й влага. За тази цел е подходяща козметиката, съдържаща естествни масла и витамини.

През зимата също е добре да се използват кремове с фотозащитна съставка. Особено в в планината, високият фактор за фотозащита е абсолютно необходим. Освен това продуктите за макиаж трябва да садобре подбрани и да не изсушават допълнително кожата. От няколко години на пазара се появиха ББ кремове, които успешно обединяват всичко в едно. Вечерният крем за лице трябва да е по-мазен, който безусловно е необходим за доброто подхранване на кожата. Не забравяйте да ползвате и маските за лице. Много от козметичните фирми предлагат приятни, лесни за нанасяне маски, наподобяващи плътен крем. При хора с по-суха кожа маската се усвоява почти изцяло и не е необходимо да се отстранява допълнително.

- Какво се случва с кожата на ръцете?

- Антибактериалните и течните сапуни изсушават кожата на ръцете. От студа допълнително тя се зачервява и се образуват болезнени цепнатини. Бариерни кремове през деня са абсолютно необходими за предпазване на кожата на ръцете. Не забрявяйте, че вечерното подхранване на кожата на ръцете е от съществено значение за възстановяването й за следващия ден.

- Кои процедури за поддържане на еластична кожа се препоръчват през зимата и защо?

- Химиеските пилинги са подходящи и достъпни процедури, които може да се правят от есента до пролетта. Целта е да се подпомогне излющването на повърхностния слой на кожата. С това се подобряава кръвообращението, стимулира се производството на колаген в по дълбоките кожни слоеве, спомага за изравняване на тена и за свиване на порите. Химическите пилинги имат благоприятно лечебно действие при проблемна кожа - например, кожа с акне. Препоръката и оценката за вида пилинг се прави от дерматолога.Кариерата изяжда любовта Кариерата изяжда любовта В месеца на Свети Валентин и в Деня на влюбените потърсихме специалистите, за да разберем какво ни пречи да имаме успешни връзки. Отговорите дава проф. Захарина Савова.
Кожата започва да старее на 35 години Кожата започва да старее на 35 години

Има ли революция в съвременната дерматология и грижите за лицето, какво да направим, за да запазим красотата на кожата си, попитахме доктор Радина Денкова.

Бързото отслабване - мит или реалност? Бързото отслабване - мит или реалност?

Много хора у нас искат да отслабнат, при това бързо, и опитват различни начини. Прилагат се стресиращи гладни и полугладни диети, но без особен успех. Възможно ли е да се разделим с килограмите.

В ритъма на щастието В ритъма на щастието За музиката, за спокойствието и начините, чрез които да помогнем сами на себе си, разговаряме с Лилия Ахтарова, директор на Музикотерапевтичен институт - София.
Водна гимнастика за всеки Водна гимнастика за всеки Пролетта чука на вратата и все повече хора се замислят за това как ще изглеждат на плажа само след няколко месеца. За водната гимнастика и ползите от нея, разговаряме с треньорката Габриела Панайотова.
Бъдете център на света си Бъдете център на света си

Кога се извъртя една година и пак наближава 8 март. Това е хубав повод дамите да се замислят за себе си. На какво да обърнат внимание, попитахме проф. Захарина Савова.

Филър – що е то? Филър – що е то? Да сме красиви, по-млади, с идеална кожа – това е мечтата на много от нас. Може ли да стане, как, кои са плюсовете и минусите, разговаряме вижте сега.
Бягането - лекарство за модерния живот Бягането - лекарство за модерния живот За рисковете от маратона и ползите от бягането в умерени граници, обяснява физиотерапевтът Димитрина Сивкова.
Да се влюбиш за 60 секунди Да се влюбиш за 60 секунди

Как да открием любовта, как да я възродим за нас лично, има ли универсални рецепти или поне някакви правила, точно на "Св. Валентин" попитахме проф. Захарина Савова.

Тенисът ни прави по-умни Тенисът ни прави по-умни Гришо вдъхновява мнозина да последват примера му. За ползите и вредите, за важните неща, които трябва да знаем за тениса, се обърнахме към д-р Мариета Караджова.
1 2 3 ... 6 »