Позиция

„Диетата“ ни става още по-строга

26-04-2018 08:06
Лиляна
Ламбева
l_lambeva@abv.bg
„Диетата“ ни става още по-строга Здравната карта е абстракция, която не предлага решения, казва д-р Лобомир Киров
Финансирането на 6000 легла за активно лечение е поставено под въпрос с новата Национална здравна карта. Анализите показват, че няма и достатъчно джипита и специалисти в извънболничната помощ, а за медицински сестри да не говорим. Удачно ли е да се намали броят на леглата в болниците, има ли инструмент да се задържат медиците. Това попитахме доц. Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България.

Трябва да се оцени, че за Националната здравна карта е положен труд. Но това, което е анализирано е продукт - система на здравеопазване и система на здравно осигуряване, които показаха доста дефекти, а те се крият в детайлите. Тези детайли обаче не са взети предвид. Няма яснота как се е стигнало до тези цифри.


Не мисля, че картата трябва да бъде задължителна.

Всяко нещо, което фиксира точни цифри като аксиома е погрешно, защото лишава от флексибилност и вземане на решения според промяна в ситуацията. Добър вариант е да посочва минималния брой от болнични легла, лекари и специалисти по здравни грижи. Би могло да има и ориентировъчен максимален брой. Но правилният подход е да се отговори на въпросите - защо минималният брой, според изработилите картата, е оптимален, кое е довело да недостиг или излишък и др. Това е анализ, който трябва да бъде направен и мерките, които трябва да се предприемат нямат нищо общо с картата.

Как се реши, че този брой осигурява удовлетвореност?

Имало толкова изследвания или консултации, значи потребността е такава. А нормативните актове, които създават изкуствена потребност или недостиг? Темата е обширна.

Констатира се, че в СИМП и ПИМП заложените като числа специалисти, липсват в момента. Но могат да се направят съвсем различни разчети. Ако приемем, че е необходим 1 опщопрактикуващ лекар на 1500 човека, то в момента нещата са такива: 6 200 000 лица с непрекъснати здравноосигурителни права, разделени на 4300 ОПЛ = 1144 човека, т.е. има излишък от ОПЛ. Ако разделим 7 100 000 човека на 4 300 ОПЛ = 1651 е налице малък недостиг на ОПЛ – 433, при норма по 1500 човека на 1 ОПЛ. Друг е въпросът, че разпределението на общопрактикуващите лекари по райони е такова, че някъде има сериозен недостиг, а другаде броят е по-голям. Картата не дава отговор как ще се реши този проблем и това обезсмисля огромния труд. В нея няма анализ на причините и

няма посочени мерки за преодоляване на проблемите,

довели до това състояние. Вместо това има изявления как ще се подобри финансовата дисциплина, т.е. как "диетата" ще стане по-строга.

Причините да нямаме достатъчно лични лекари са три: финансови, организационни-условия на труд, възможност за професионално развитие. За съжаление не се прави много ситуацията да се подобри.

Така че картата е високо ниво на абстракция, която не предлага решения. Да се гледа на нея като на вариант за ремонт на системата, е грешна концепция. Промяната в числата не върши работа. Каквито и корекции да се направят, не биха били ефективни. Ние нямаме представа по каква методика са правени изчисленията, защото не сме участвали в изготвянето на проекта.Надявам се новата здравна карта да се замрази Надявам се новата здравна карта да се замрази

През есента здравният министър Кирил Ананиев обеща да представи дълго очаквания модел за реформа, успоредно с това в ход ще е подготовката за бюджета на касата за догодина, ще тръгнат и преговорите за нов рамков договор с медиците. Какво очаква съсловието, разговаряме с д-р Иван Маджаров, председател на БЛС.

555 млн. лв. повече от вноски 555 млн. лв. повече от вноски

Линията на бедност става 348 лева от следващата година, реши МС

Нови мерки за доплащането от пациентите Нови мерки за доплащането от пациентите

Те са част от актуализацията на Националнатата програма за реформи за тази година, съобщиха от МС

Къде отиват парите без лимити Къде отиват парите без лимити

Над 23% от средствата на касата на година са за онкология, раждане, интензивни грижи и хемодиализа

Очакваме повишаването на глобите да отпадне Очакваме повишаването на глобите да отпадне

Само преди седмица министерството на здравеопазването представи за публично обсъждане сериозни промени в единия от трите основни закона в системата – този за здравето. Какво мисли за новите идеи съсловната организация на медиците, разговаряме с д-р Иван Маджаров.

Касата снижи изискванията за раждане Касата снижи изискванията за раждане

С промените най-вероятно договор за работа ще може да има и болницата в Карлово

МЗ дава 120 хил.лв. за карти за транспорт МЗ дава 120 хил.лв. за карти за транспорт Сумата е за абонаментни документи за служителите на ведомството, с които могат да се возят в София
МЗ пак коригира методиката си МЗ пак коригира методиката си

Ведомството почти напълно възстанови парите, които оряза за афереза

Махат шеф на РЗОК, ако издъни бюджета Махат шеф на РЗОК, ако издъни бюджета

Финансирането на болниците да се определя на брой легла вместо с лимити, обсъждат надзорниците

Дават допълнително вода за спешна помощ Дават допълнително вода за спешна помощ Идеята е държавата да подпомогне увеличените потребности на лечебни заведения и социални домове през летния сезон
1 2 3 ... 98 »