Позиция

„Диетата“ ни става още по-строга

26-04-2018 08:06
Лиляна
Ламбева
l_lambeva@abv.bg
„Диетата“ ни става още по-строга Здравната карта е абстракция, която не предлага решения, казва д-р Лобомир Киров
Финансирането на 6000 легла за активно лечение е поставено под въпрос с новата Национална здравна карта. Анализите показват, че няма и достатъчно джипита и специалисти в извънболничната помощ, а за медицински сестри да не говорим. Удачно ли е да се намали броят на леглата в болниците, има ли инструмент да се задържат медиците. Това попитахме доц. Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България.

Трябва да се оцени, че за Националната здравна карта е положен труд. Но това, което е анализирано е продукт - система на здравеопазване и система на здравно осигуряване, които показаха доста дефекти, а те се крият в детайлите. Тези детайли обаче не са взети предвид. Няма яснота как се е стигнало до тези цифри.


Не мисля, че картата трябва да бъде задължителна.

Всяко нещо, което фиксира точни цифри като аксиома е погрешно, защото лишава от флексибилност и вземане на решения според промяна в ситуацията. Добър вариант е да посочва минималния брой от болнични легла, лекари и специалисти по здравни грижи. Би могло да има и ориентировъчен максимален брой. Но правилният подход е да се отговори на въпросите - защо минималният брой, според изработилите картата, е оптимален, кое е довело да недостиг или излишък и др. Това е анализ, който трябва да бъде направен и мерките, които трябва да се предприемат нямат нищо общо с картата.

Как се реши, че този брой осигурява удовлетвореност?

Имало толкова изследвания или консултации, значи потребността е такава. А нормативните актове, които създават изкуствена потребност или недостиг? Темата е обширна.

Констатира се, че в СИМП и ПИМП заложените като числа специалисти, липсват в момента. Но могат да се направят съвсем различни разчети. Ако приемем, че е необходим 1 опщопрактикуващ лекар на 1500 човека, то в момента нещата са такива: 6 200 000 лица с непрекъснати здравноосигурителни права, разделени на 4300 ОПЛ = 1144 човека, т.е. има излишък от ОПЛ. Ако разделим 7 100 000 човека на 4 300 ОПЛ = 1651 е налице малък недостиг на ОПЛ – 433, при норма по 1500 човека на 1 ОПЛ. Друг е въпросът, че разпределението на общопрактикуващите лекари по райони е такова, че някъде има сериозен недостиг, а другаде броят е по-голям. Картата не дава отговор как ще се реши този проблем и това обезсмисля огромния труд. В нея няма анализ на причините и

няма посочени мерки за преодоляване на проблемите,

довели до това състояние. Вместо това има изявления как ще се подобри финансовата дисциплина, т.е. как "диетата" ще стане по-строга.

Причините да нямаме достатъчно лични лекари са три: финансови, организационни-условия на труд, възможност за професионално развитие. За съжаление не се прави много ситуацията да се подобри.

Така че картата е високо ниво на абстракция, която не предлага решения. Да се гледа на нея като на вариант за ремонт на системата, е грешна концепция. Промяната в числата не върши работа. Каквито и корекции да се направят, не биха били ефективни. Ние нямаме представа по каква методика са правени изчисленията, защото не сме участвали в изготвянето на проекта.Спиналната атрофия в списъка с редките болести Спиналната атрофия в списъка с редките болести 9-годишният Стефан заминава за лечение в Румъния на 22 януари, казаха от МЗ
Депутатите препитват Бисер Петков Депутатите препитват Бисер Петков

Здравната комисия нищи социалните услуги на първото си заседание тази година

Още една болница осъди НЗОК Още една болница осъди НЗОК Касата трябва да заплати на МБАЛ „Свети Николай Чудотворец" в Лом над 16 хил. лв. за надлимитна дейност
Все още сме с бюджетно финансиране на медицината Все още сме с бюджетно финансиране на медицината

В България вече са факт първите две успешни робот-асистирани операции със системата от последно поколение da Vinci Xi. Как се развива роботизираната хирургия у нас, колко операции ще плати тази година здравната каса и какви реформи са необходими в сектора, попитахме проф. Григор Горчев. 

На 1409 пациенти се пада по едно джипи На 1409 пациенти се пада по едно джипи Това сочи справката за 2018 година, която представи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев
Защо медсестрите в Пловдив хвърлиха оставки? Защо медсестрите в Пловдив хвърлиха оставки? Заплащането е обидно за труда ни, казват сестри и лекари от МБАЛ "Св. Мина"
Здравната ни система е пълна с излишни клишета Здравната ни система е пълна с излишни клишета

Новата година отваря нови хоризонти. Каква е равосметката от изминалата 2018 г. за Университетската специализирана болница за онкологично лечение, какви идеи има ръководството за бъдещето, какви промени в лечението на пациентите да очакваме, ще има ли реформи в сектора и какви да бъдат те, попитахме д-р Стефан Константинов.

Медицински сестри ще изнасят урок в клас Медицински сестри ще изнасят урок в клас Недостиг от 30 000 сестри и 4000 акушерки у нас, средната възраст расте, казва Милка Василева
Лекуваме хората само в болница и с хапчета Лекуваме хората само в болница и с хапчета

Разходите за медикаменти и хоспитализации за годината са 82% от всички, това е неправилно, казва Григор Димитров

Цената на роботизираната хирургия е много раздута Цената на роботизираната хирургия е много раздута

При досегашната й стойност печалбата беше 50%, щеше да има много желаещи да я развиват, казва д-р Дечо Дечев

1 2 3 ... 111 »