Мнение

Здравната карта отчита повече джипита по места

25-04-2018 10:59
Clinica.bg

press@clinica.bg
Здравната карта отчита повече джипита по места Необходимият брой специалисти е коригиран, за да се гарантира прием и извън регулациите на НЗОК, казват от здравното министерство
Проектът на Национална здравна карта вече е публикуван за обществено обсъждане на сайта на Министерството на здравеопазването. Има ли корекции в документа и какви са те, попитахме авторите от ведомството.

На заседание, проведено на 16.04.2018 г., Националната комисия за изработване на НЗК взе решение изготвеният проект на НЗК да бъде предоставен на МЗ за провеждане на процедурата за приемане на нормативен акт съгласно Закона за нормативните актове. След изготвяне на необходимата допълнителна документация, включително и становище от дирекция „Модернизация на администрацията“ към Министерски съвет, проектът беше публикуван за обществени консултации.

В проекта на НЗК

 

броят на леглата за активно лечение е 32 913.

 

В зависимост от вида на осъществяваните медицински дейности болнични легла за активно лечение са само следните: интензивни, акушеро-гинекологични, педиатрични, терапевтични и хирургични. Общият брой на съществуващите болнични легла за активно лечение съгласно данните от областните здравни карти, изготвени от областните комисии, е 38 803.

Потребностите от брой лекари и лекари по дентална медицина в първичната извънболнична помощ са определени съгласно методиката, на база броя на населението в съответната област и универсалните показатели за осигуреност на 100 000 души население:

В някои области е констатирана по-висока осигуреност с лечебни заведения за първична извънболнична медицинска помощ, сключили договор с НЗОК. Това е отразено в НЗК.

В НЗК е планиран броят лекари в специализираната извънболнична помощ, необходими за осигуряване на най-малко 40 часа заетост при спазване на изискванията на трудовото законодателство и на ЗЛЗ. Той е съобразен с данните за брой прегледи, заплатени от НЗОК по специалности за периода 2015 - 2017 г., както и с показатели за осигуреност на населението със съответни специалисти на 100 000 души.

 

Необходимият брой лекари-специалисти е коригиран

 

с оглед осигуряване на прием и извън регулацията на НЗОК, както и с оглед отчетената по-висока обръщаемост по определени специалности в София, Пловдив, Варна и др.

В НЗК на регионално ниво е планиран и необходимият брой специалисти за определени тясно профилирани специалности, като детска гастроентерология, детска ендокринология и болести на обмяната, детска кардиология, детска неврология, детска психиатрия,  гръдна хирургия, неврохиргия, съдова хирургия, клинична имунология, клинична токсикология, медицинска паразитология и др.


Надявам се новата здравна карта да се замрази Надявам се новата здравна карта да се замрази

През есента здравният министър Кирил Ананиев обеща да представи дълго очаквания модел за реформа, успоредно с това в ход ще е подготовката за бюджета на касата за догодина, ще тръгнат и преговорите за нов рамков договор с медиците. Какво очаква съсловието, разговаряме с д-р Иван Маджаров, председател на БЛС.

555 млн. лв. повече от вноски 555 млн. лв. повече от вноски

Линията на бедност става 348 лева от следващата година, реши МС

Нови мерки за доплащането от пациентите Нови мерки за доплащането от пациентите

Те са част от актуализацията на Националнатата програма за реформи за тази година, съобщиха от МС

Къде отиват парите без лимити Къде отиват парите без лимити

Над 23% от средствата на касата на година са за онкология, раждане, интензивни грижи и хемодиализа

Очакваме повишаването на глобите да отпадне Очакваме повишаването на глобите да отпадне

Само преди седмица министерството на здравеопазването представи за публично обсъждане сериозни промени в единия от трите основни закона в системата – този за здравето. Какво мисли за новите идеи съсловната организация на медиците, разговаряме с д-р Иван Маджаров.

Касата снижи изискванията за раждане Касата снижи изискванията за раждане

С промените най-вероятно договор за работа ще може да има и болницата в Карлово

МЗ дава 120 хил.лв. за карти за транспорт МЗ дава 120 хил.лв. за карти за транспорт Сумата е за абонаментни документи за служителите на ведомството, с които могат да се возят в София
МЗ пак коригира методиката си МЗ пак коригира методиката си

Ведомството почти напълно възстанови парите, които оряза за афереза

Махат шеф на РЗОК, ако издъни бюджета Махат шеф на РЗОК, ако издъни бюджета

Финансирането на болниците да се определя на брой легла вместо с лимити, обсъждат надзорниците

Дават допълнително вода за спешна помощ Дават допълнително вода за спешна помощ Идеята е държавата да подпомогне увеличените потребности на лечебни заведения и социални домове през летния сезон
1 2 3 ... 99 »