Мнение

Здравната карта отчита повече джипита по места

25-04-2018 10:59
Clinica.bg

press@clinica.bg
Здравната карта отчита повече джипита по места Необходимият брой специалисти е коригиран, за да се гарантира прием и извън регулациите на НЗОК, казват от здравното министерство
Проектът на Национална здравна карта вече е публикуван за обществено обсъждане на сайта на Министерството на здравеопазването. Има ли корекции в документа и какви са те, попитахме авторите от ведомството.

На заседание, проведено на 16.04.2018 г., Националната комисия за изработване на НЗК взе решение изготвеният проект на НЗК да бъде предоставен на МЗ за провеждане на процедурата за приемане на нормативен акт съгласно Закона за нормативните актове. След изготвяне на необходимата допълнителна документация, включително и становище от дирекция „Модернизация на администрацията“ към Министерски съвет, проектът беше публикуван за обществени консултации.

В проекта на НЗК

 

броят на леглата за активно лечение е 32 913.

 

В зависимост от вида на осъществяваните медицински дейности болнични легла за активно лечение са само следните: интензивни, акушеро-гинекологични, педиатрични, терапевтични и хирургични. Общият брой на съществуващите болнични легла за активно лечение съгласно данните от областните здравни карти, изготвени от областните комисии, е 38 803.

Потребностите от брой лекари и лекари по дентална медицина в първичната извънболнична помощ са определени съгласно методиката, на база броя на населението в съответната област и универсалните показатели за осигуреност на 100 000 души население:

В някои области е констатирана по-висока осигуреност с лечебни заведения за първична извънболнична медицинска помощ, сключили договор с НЗОК. Това е отразено в НЗК.

В НЗК е планиран броят лекари в специализираната извънболнична помощ, необходими за осигуряване на най-малко 40 часа заетост при спазване на изискванията на трудовото законодателство и на ЗЛЗ. Той е съобразен с данните за брой прегледи, заплатени от НЗОК по специалности за периода 2015 - 2017 г., както и с показатели за осигуреност на населението със съответни специалисти на 100 000 души.

 

Необходимият брой лекари-специалисти е коригиран

 

с оглед осигуряване на прием и извън регулацията на НЗОК, както и с оглед отчетената по-висока обръщаемост по определени специалности в София, Пловдив, Варна и др.

В НЗК на регионално ниво е планиран и необходимият брой специалисти за определени тясно профилирани специалности, като детска гастроентерология, детска ендокринология и болести на обмяната, детска кардиология, детска неврология, детска психиатрия,  гръдна хирургия, неврохиргия, съдова хирургия, клинична имунология, клинична токсикология, медицинска паразитология и др.


Спиналната атрофия в списъка с редките болести Спиналната атрофия в списъка с редките болести 9-годишният Стефан заминава за лечение в Румъния на 22 януари, казаха от МЗ
Депутатите препитват Бисер Петков Депутатите препитват Бисер Петков

Здравната комисия нищи социалните услуги на първото си заседание тази година

Още една болница осъди НЗОК Още една болница осъди НЗОК Касата трябва да заплати на МБАЛ „Свети Николай Чудотворец" в Лом над 16 хил. лв. за надлимитна дейност
Все още сме с бюджетно финансиране на медицината Все още сме с бюджетно финансиране на медицината

В България вече са факт първите две успешни робот-асистирани операции със системата от последно поколение da Vinci Xi. Как се развива роботизираната хирургия у нас, колко операции ще плати тази година здравната каса и какви реформи са необходими в сектора, попитахме проф. Григор Горчев. 

На 1409 пациенти се пада по едно джипи На 1409 пациенти се пада по едно джипи Това сочи справката за 2018 година, която представи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев
Защо медсестрите в Пловдив хвърлиха оставки? Защо медсестрите в Пловдив хвърлиха оставки? Заплащането е обидно за труда ни, казват сестри и лекари от МБАЛ "Св. Мина"
Здравната ни система е пълна с излишни клишета Здравната ни система е пълна с излишни клишета

Новата година отваря нови хоризонти. Каква е равосметката от изминалата 2018 г. за Университетската специализирана болница за онкологично лечение, какви идеи има ръководството за бъдещето, какви промени в лечението на пациентите да очакваме, ще има ли реформи в сектора и какви да бъдат те, попитахме д-р Стефан Константинов.

Медицински сестри ще изнасят урок в клас Медицински сестри ще изнасят урок в клас Недостиг от 30 000 сестри и 4000 акушерки у нас, средната възраст расте, казва Милка Василева
Лекуваме хората само в болница и с хапчета Лекуваме хората само в болница и с хапчета

Разходите за медикаменти и хоспитализации за годината са 82% от всички, това е неправилно, казва Григор Димитров

Цената на роботизираната хирургия е много раздута Цената на роботизираната хирургия е много раздута

При досегашната й стойност печалбата беше 50%, щеше да има много желаещи да я развиват, казва д-р Дечо Дечев

1 2 3 ... 112 »