Позиция

Намалението на леглата в София не е реално

25-04-2018 07:30
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
Намалението на леглата в София не е реално Това ще ограничи достъпа на хората до високоспециализирана медицинска помощ, казва д-р Асен Меджидиев
Финансирането на 6000 легла за активно лечение е поставено под въпрос с новата Национална здравна карта. Анализите показват, че няма и достатъчно джипита и специалисти в извънболничната помощ, а за медицински сестри да не говорим. Удачно ли е да се намали броят на леглата в болниците, има ли инструмент да се задържат медиците. Това попитахме председатела на Столичната лекарска колегия д-р Асен Меджидиев.
На областната комисия беше взето решение да се запазят изцяло леглата в София и броят на лекарите, работещи по здравна каса в СИМП и ПИМП. Доколкото знам според новия проект леглата са намалени с около 6000 и от досегашните 38 803 легла ще останат 32 913. За София терапевтичните легла от трето ниво на компетентност се намаляват от 3291 на 1436, което е повече от двойно, а хирургичните се намаляват два пъти и половина – от 2827 на 1076.
В същото време, по данни на РЗИ,

50% от пациентите в София са от други населени места

Отделно 30% от хирургичните интервенции на големи и тежки операции също са извършени в столичните болници и то в клиники, които изискват трето ниво на компетентност. Така че това намаление за мен не е реално. То ще доведе до проблем, тъй като по този начин се получава едно допълнително лимитиране.
Според мен едно лечебно заведение трябва само да определя необходимостта, тъй като ако една болница поддържа повече легла от необходимото, това е за нейна сметка. Здравната каса заплаща реално режийните на пациентите, тя не плаща на легло. Въпросът е колко легла ще бъдат заети, защото тяхното намаляване лимитира броя болни, които можем да приемем. Отделно другият проблем е с намаляването на леглата с трето ниво на компетентност, защото това рефлектира върху големите болници с високоспециализирана дейност, където се извършват най-тежките операции. Ще се отрази сериозно и върху пациента, защото тази дейност не е застъпена в други лечебни заведения.

Като се намали броят на леглата с 30%

пациентите къде ще отидат? Редуцирането на леглата ще доведе и до оптимизиране на медицинския персонал в съответните структури, тъй като броят на лекарите и медицински сестри зависи именно от тази бройка. Софийската колегия ще излезе със становище относно предложените промени. Ще се допитаме до колегите в София, след което Управителният съвет ще реши окончателно с какво становище да излезем пред Министерството на здравеопазването.
Относно личните лекари, в София те са намалели и в момента са 705. Параметрите, заложени в здравната карта, ще доведат и до затруднения за личните лекари, защото насочват пациентите в съответните болнични структури. Това, което бих апелирал конкретно за тях е да се постараем 

да намалим административните им задължения,

защото те наистина са много. Доколкото чувам и МЗ е на същото мнение, въпросът е мерките да се вземат навреме. При всички положения финансовата стимулация трябва да бъде подобрена. Силно се надявам с отлива на пациенти и лекари и с оголването на структури през последните години да не се стигне до излишък на парите, заделени в бюджета за здраве.


Спиналната атрофия в списъка с редките болести Спиналната атрофия в списъка с редките болести 9-годишният Стефан заминава за лечение в Румъния на 22 януари, казаха от МЗ
Депутатите препитват Бисер Петков Депутатите препитват Бисер Петков

Здравната комисия нищи социалните услуги на първото си заседание тази година

Още една болница осъди НЗОК Още една болница осъди НЗОК Касата трябва да заплати на МБАЛ „Свети Николай Чудотворец" в Лом над 16 хил. лв. за надлимитна дейност
Все още сме с бюджетно финансиране на медицината Все още сме с бюджетно финансиране на медицината

В България вече са факт първите две успешни робот-асистирани операции със системата от последно поколение da Vinci Xi. Как се развива роботизираната хирургия у нас, колко операции ще плати тази година здравната каса и какви реформи са необходими в сектора, попитахме проф. Григор Горчев. 

На 1409 пациенти се пада по едно джипи На 1409 пациенти се пада по едно джипи Това сочи справката за 2018 година, която представи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев
Защо медсестрите в Пловдив хвърлиха оставки? Защо медсестрите в Пловдив хвърлиха оставки? Заплащането е обидно за труда ни, казват сестри и лекари от МБАЛ "Св. Мина"
Здравната ни система е пълна с излишни клишета Здравната ни система е пълна с излишни клишета

Новата година отваря нови хоризонти. Каква е равосметката от изминалата 2018 г. за Университетската специализирана болница за онкологично лечение, какви идеи има ръководството за бъдещето, какви промени в лечението на пациентите да очакваме, ще има ли реформи в сектора и какви да бъдат те, попитахме д-р Стефан Константинов.

Медицински сестри ще изнасят урок в клас Медицински сестри ще изнасят урок в клас Недостиг от 30 000 сестри и 4000 акушерки у нас, средната възраст расте, казва Милка Василева
Лекуваме хората само в болница и с хапчета Лекуваме хората само в болница и с хапчета

Разходите за медикаменти и хоспитализации за годината са 82% от всички, това е неправилно, казва Григор Димитров

Цената на роботизираната хирургия е много раздута Цената на роботизираната хирургия е много раздута

При досегашната й стойност печалбата беше 50%, щеше да има много желаещи да я развиват, казва д-р Дечо Дечев

1 2 3 ... 112 »