Позиция

Намалението на леглата в София не е реално

25-04-2018 07:30
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
Намалението на леглата в София не е реално Това ще ограничи достъпа на хората до високоспециализирана медицинска помощ, казва д-р Асен Меджидиев
Финансирането на 6000 легла за активно лечение е поставено под въпрос с новата Национална здравна карта. Анализите показват, че няма и достатъчно джипита и специалисти в извънболничната помощ, а за медицински сестри да не говорим. Удачно ли е да се намали броят на леглата в болниците, има ли инструмент да се задържат медиците. Това попитахме председатела на Столичната лекарска колегия д-р Асен Меджидиев.
На областната комисия беше взето решение да се запазят изцяло леглата в София и броят на лекарите, работещи по здравна каса в СИМП и ПИМП. Доколкото знам според новия проект леглата са намалени с около 6000 и от досегашните 38 803 легла ще останат 32 913. За София терапевтичните легла от трето ниво на компетентност се намаляват от 3291 на 1436, което е повече от двойно, а хирургичните се намаляват два пъти и половина – от 2827 на 1076.
В същото време, по данни на РЗИ,

50% от пациентите в София са от други населени места

Отделно 30% от хирургичните интервенции на големи и тежки операции също са извършени в столичните болници и то в клиники, които изискват трето ниво на компетентност. Така че това намаление за мен не е реално. То ще доведе до проблем, тъй като по този начин се получава едно допълнително лимитиране.
Според мен едно лечебно заведение трябва само да определя необходимостта, тъй като ако една болница поддържа повече легла от необходимото, това е за нейна сметка. Здравната каса заплаща реално режийните на пациентите, тя не плаща на легло. Въпросът е колко легла ще бъдат заети, защото тяхното намаляване лимитира броя болни, които можем да приемем. Отделно другият проблем е с намаляването на леглата с трето ниво на компетентност, защото това рефлектира върху големите болници с високоспециализирана дейност, където се извършват най-тежките операции. Ще се отрази сериозно и върху пациента, защото тази дейност не е застъпена в други лечебни заведения.

Като се намали броят на леглата с 30%

пациентите къде ще отидат? Редуцирането на леглата ще доведе и до оптимизиране на медицинския персонал в съответните структури, тъй като броят на лекарите и медицински сестри зависи именно от тази бройка. Софийската колегия ще излезе със становище относно предложените промени. Ще се допитаме до колегите в София, след което Управителният съвет ще реши окончателно с какво становище да излезем пред Министерството на здравеопазването.
Относно личните лекари, в София те са намалели и в момента са 705. Параметрите, заложени в здравната карта, ще доведат и до затруднения за личните лекари, защото насочват пациентите в съответните болнични структури. Това, което бих апелирал конкретно за тях е да се постараем 

да намалим административните им задължения,

защото те наистина са много. Доколкото чувам и МЗ е на същото мнение, въпросът е мерките да се вземат навреме. При всички положения финансовата стимулация трябва да бъде подобрена. Силно се надявам с отлива на пациенти и лекари и с оголването на структури през последните години да не се стигне до излишък на парите, заделени в бюджета за здраве.


Надявам се новата здравна карта да се замрази Надявам се новата здравна карта да се замрази

През есента здравният министър Кирил Ананиев обеща да представи дълго очаквания модел за реформа, успоредно с това в ход ще е подготовката за бюджета на касата за догодина, ще тръгнат и преговорите за нов рамков договор с медиците. Какво очаква съсловието, разговаряме с д-р Иван Маджаров, председател на БЛС.

555 млн. лв. повече от вноски 555 млн. лв. повече от вноски

Линията на бедност става 348 лева от следващата година, реши МС

Нови мерки за доплащането от пациентите Нови мерки за доплащането от пациентите

Те са част от актуализацията на Националнатата програма за реформи за тази година, съобщиха от МС

Къде отиват парите без лимити Къде отиват парите без лимити

Над 23% от средствата на касата на година са за онкология, раждане, интензивни грижи и хемодиализа

Очакваме повишаването на глобите да отпадне Очакваме повишаването на глобите да отпадне

Само преди седмица министерството на здравеопазването представи за публично обсъждане сериозни промени в единия от трите основни закона в системата – този за здравето. Какво мисли за новите идеи съсловната организация на медиците, разговаряме с д-р Иван Маджаров.

Касата снижи изискванията за раждане Касата снижи изискванията за раждане

С промените най-вероятно договор за работа ще може да има и болницата в Карлово

МЗ дава 120 хил.лв. за карти за транспорт МЗ дава 120 хил.лв. за карти за транспорт Сумата е за абонаментни документи за служителите на ведомството, с които могат да се возят в София
МЗ пак коригира методиката си МЗ пак коригира методиката си

Ведомството почти напълно възстанови парите, които оряза за афереза

Махат шеф на РЗОК, ако издъни бюджета Махат шеф на РЗОК, ако издъни бюджета

Финансирането на болниците да се определя на брой легла вместо с лимити, обсъждат надзорниците

Дават допълнително вода за спешна помощ Дават допълнително вода за спешна помощ Идеята е държавата да подпомогне увеличените потребности на лечебни заведения и социални домове през летния сезон
1 2 3 ... 99 »