Фактите

59 болници с инвазивна кардиология

17-04-2018 07:05
Clinica.bg

press@clinica.bg
59 болници с инвазивна кардиологияБроят на извършените процедури в тях варира в пъти

Общо 59 са болниците в страната, които имат инвазивна кардиология. Това показва справка на здравната каса за clinica.bg.

Числата недвусмислено сочат, че броят на инвазивните лаборатории се е увеличил с годините. През 2013 г. у нас имаше 41 структури, а специалистите твърдяха, че броят им е оптимален и са нужни още не повече от една-две. През миналата година обаче в страната тази дейност са предоставяли 59 болници. Най-вероятната причина за това е, че тя продължава да бъде сред най-добре финансираните от здравната каса. Цените на пътеките при нея през миналата година варираха от 750 до над 4000 лв.

Разположението на инвазивните

лаборатории не е съвсем равномерно. Много от тях се намират в едни и същи градове. Гъстотата им безспорно е най-голяма в столицата, където има 13 инвазивни лаборатории.


Около 77 000 са процедурите,


които са били направени в тях през миналата година. Броят на диагностичните е бил 39 231, а на лечебните – 34 373. Отделно от тях са били поставени 4 324 пейсмейкъри. Обемът на извършените процедури в лечебните заведения обаче е доста различен.

В по-малко от половината клиники диагностичните или лечебни манипулации гравитират


около и над 1000 за година


Местата, в които всяка една от двата вида процедури са около или под 500 са още толкова. Електрокардиостимулация пък се извършва в 22 от всички 59 клиники. Още по-малък е броят на лабораториите, които поставят кардиовертер - 13, а не само антибрадикарден пейсмейкър.


Различно е и съотношението


при спешността. Въпреки че повечето случаи в инвазивната кардиология не търпят отлагане, има такива, които са най-тежки и неотложни, като остър коронарен синдром с персистираща елевация на ST сегмент. Процентът им спрямо всички лечебни процедури средно за страната е 25.22, като той варира от 0 до над 40. Къде колко и какви процедури се правят, четете утре.НЗОК да се споразумее с болниците НЗОК да се споразумее с болниците

Иначе ще загуби още 80 млн. лв. за разходите по съдебните дела, казва д-р Стойчо Кацаров

ВАС върна служебното НРД ВАС върна служебното НРД Това дава възможност на болниците по-лесно да спечелят делата си за надлимитна дейност, каза д-р Стойчо Кацаров
Очакваме по-високи заплати още тази година Очакваме по-високи заплати още тази година

На национален протест през май тази година специалистите по здравни грижи поискаха достойно оценяване на техния труд. Има ли вече решения по някои от тези въпроси, какво очакват сестрите от предстоящите промени, попитахме председателя на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева.

Одобриха на първо четене съюзите на зъботехниците Одобриха на първо четене съюзите на зъботехниците 94 депутати подкрепиха измененията в Закона за съсловната организация на медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински специалисти
Прокарват се решения извън финансовите възможности на НЗОК Прокарват се решения извън финансовите възможности на НЗОК Здравната система е изправена пред нови промени. В навечерието сме на избора на нов управител на единствената финансираща институция в сектора – НЗОК, и на новия здравен модел, който министър Кирил Ананиев обеща да сподели през лятото. Коя е посоката, по която да поемем, попитахме проф. Григор Димитров.
Реформират и психиатричната ни система Реформират и психиатричната ни система

Европейски експерти ще се запознаят с предлаганите услуги в България и ще изготвят план за промени

Дефицитът на НЗОК намаля до 40 млн. Дефицитът на НЗОК намаля до 40 млн.

Разликата с първоначалните прогнози за 100 млн. лв. щяла да се компенсира от отстъпки

10-те млн. излишък на НЗОК отиват за 2019 10-те млн. излишък на НЗОК отиват за 2019

Все по-големи диспропорции в парите за болниците, отчетоха депутатите

Ананиев проучва спешната помощ в Румъния Ананиев проучва спешната помощ в Румъния Здравният министър обсъди с колегата си Сорина Пинтя лекарствената политика, покани го на визита у нас
Гледат бюджета на НЗОК за 2019 Гледат бюджета на НЗОК за 2019

С 300 млн. лв. отгоре предлагат да се заложат от КНСБ

1 2 3 ... 102 »