Контра

МЗ против отпадането на забраната за пушене

13-04-2018 14:29
СЛАВА АНАЧКОВА
Мила Мишева
МЗ против отпадането на забраната за пушене Цял свят се бори да останат само 5% пушачи, а България иска да ги учвеличи
Пълната забрана за тютюнопушене на закрито е наша и няма как да подкрепим отмяната й. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пред clinica.bg по повод идеята на вицепремиера Валери Симеонов за създаването на обособени места за пушачи. Причината е, че тя е в пълен разрез с разписаните и действащи правила в Закона за здравето.
Мотивите на Симеонов за отпадане на пълната забрана за провокирани от лобито на туристическия бизнес, който отдавна се оплаква от отлив на клиенти. Ресторантьорите твърдят, че пушачите са свикнали да сядат на маса с цигара и когато този "комфорт" не може да им се осигури, те просто сменят заведението или започват да нарушават забраните. Това е и основният мотив на Симеонов да предлага частична промяна в правилата - щом те така или иначе не се спазват, по-добре да бъдат премахнати, а на пушачите да се осигурят обособени помещения за цигари.

Подобни идеи подпомагат изцяло

тютюневата индустрия, а не здравето на българите, коментира за clinica.bg председателят на Коалиция "Живот без тютюнев дим" д-р Гергана Гешанова. По думите й предложението е абсурдно, защото докато Европа затяга мерките за тютюнопушене на закрито, България тръгва точно в обратната посока. И то при положение, че е на първо място по броя на пушачите по данни на Евростат.

"Цял свят върви напред и се стреми

до 2025 - 2035 г. да останат не повече от 5% пушачи, а България се отказва от забрана, която само за една година през 2012-а намали броя на пушачите у нас с 3 на сто", даде пример д-р Гешанова.

Идеята за по-облекчен режим за пушачите

не среща подкрепата не само на лекарското съсловие, но и на гражданското общество. Една от най-големите петиции, която събира подписи в интернет, е именно в подкрепа на пълната забрана за палене на цигари на закрито. Волята си в нея са заявили над 73 000 души от цяла България.
Какво още мислят лекарите за предолжението на вицепремиера Валери Симеонов, четете в понеделник.


Пушачите намалели с 10% Пушачите намалели с 10% МЗ бави промените за цигарите, имало хиляди предложения
Искат по-строг контрол на пушенето Искат по-строг контрол на пушенето Настояваме промените в Закона за здравето да се разгледат по-бързо, казаха от коалиция "България без дим"
Момичетата ни-първенци по пушене Момичетата ни-първенци по пушене 12.4% от смъртните случаи у нас възникват вследствие на вредния навик
Ирландия с награда за борбата с пушенето Ирландия с награда за борбата с пушенето

20 000 евро получава местното онкологично общество за интересната си кампания

Нов вид бездимни цигари на пазара Нов вид бездимни цигари на пазара Продуктът glo на Бритиш Американ Табако ще конкурира Iqos у нас
СЗО нищи рекламата на цигари СЗО нищи рекламата на цигари Зам.- министър Светлана Йорданова ще води българската делегация на конференцията в Женева, реши МС
Искат въвеждане на такса за пушене в бара Искат въвеждане на такса за пушене в бара Парите да се внасят в държавен фонд и да се харчат за социални дейности, предлагат от Българската асоциация на заведенията
Частичната отмяна на забраната за пушене влиза в пленарна зала Частичната отмяна на забраната за пушене влиза в пленарна зала Депутатите ще разгледат на първото си извънредно заседание промените в Закона за здравето, предложени от „Обединени патриоти"
Няма по-лош закон от неприложимия Няма по-лош закон от неприложимия Промяната на режима за тютюнопушене трябва да е предшествана от оценка на действащия регламент, смятат от БСК
Очакваме повишаването на глобите да отпадне Очакваме повишаването на глобите да отпадне

Само преди седмица министерството на здравеопазването представи за публично обсъждане сериозни промени в единия от трите основни закона в системата – този за здравето. Какво мисли за новите идеи съсловната организация на медиците, разговаряме с д-р Иван Маджаров.

1 2 3 ... 4 »