Контра

МЗ против отпадането на забраната за пушене

13-04-2018 14:29
СЛАВА АНАЧКОВА
Мила Мишева
МЗ против отпадането на забраната за пушене Цял свят се бори да останат само 5% пушачи, а България иска да ги учвеличи
Пълната забрана за тютюнопушене на закрито е наша и няма как да подкрепим отмяната й. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пред clinica.bg по повод идеята на вицепремиера Валери Симеонов за създаването на обособени места за пушачи. Причината е, че тя е в пълен разрез с разписаните и действащи правила в Закона за здравето.
Мотивите на Симеонов за отпадане на пълната забрана за провокирани от лобито на туристическия бизнес, който отдавна се оплаква от отлив на клиенти. Ресторантьорите твърдят, че пушачите са свикнали да сядат на маса с цигара и когато този "комфорт" не може да им се осигури, те просто сменят заведението или започват да нарушават забраните. Това е и основният мотив на Симеонов да предлага частична промяна в правилата - щом те така или иначе не се спазват, по-добре да бъдат премахнати, а на пушачите да се осигурят обособени помещения за цигари.

Подобни идеи подпомагат изцяло

тютюневата индустрия, а не здравето на българите, коментира за clinica.bg председателят на Коалиция "Живот без тютюнев дим" д-р Гергана Гешанова. По думите й предложението е абсурдно, защото докато Европа затяга мерките за тютюнопушене на закрито, България тръгва точно в обратната посока. И то при положение, че е на първо място по броя на пушачите по данни на Евростат.

"Цял свят върви напред и се стреми

до 2025 - 2035 г. да останат не повече от 5% пушачи, а България се отказва от забрана, която само за една година през 2012-а намали броя на пушачите у нас с 3 на сто", даде пример д-р Гешанова.

Идеята за по-облекчен режим за пушачите

не среща подкрепата не само на лекарското съсловие, но и на гражданското общество. Една от най-големите петиции, която събира подписи в интернет, е именно в подкрепа на пълната забрана за палене на цигари на закрито. Волята си в нея са заявили над 73 000 души от цяла България.
Какво още мислят лекарите за предолжението на вицепремиера Валери Симеонов, четете в понеделник.


СЗО нищи рекламата на цигари СЗО нищи рекламата на цигари Зам.- министър Светлана Йорданова ще води българската делегация на конференцията в Женева, реши МС
Искат въвеждане на такса за пушене в бара Искат въвеждане на такса за пушене в бара Парите да се внасят в държавен фонд и да се харчат за социални дейности, предлагат от Българската асоциация на заведенията
Частичната отмяна на забраната за пушене влиза в пленарна зала Частичната отмяна на забраната за пушене влиза в пленарна зала Депутатите ще разгледат на първото си извънредно заседание промените в Закона за здравето, предложени от „Обединени патриоти"
Няма по-лош закон от неприложимия Няма по-лош закон от неприложимия Промяната на режима за тютюнопушене трябва да е предшествана от оценка на действащия регламент, смятат от БСК
Очакваме повишаването на глобите да отпадне Очакваме повишаването на глобите да отпадне

Само преди седмица министерството на здравеопазването представи за публично обсъждане сериозни промени в единия от трите основни закона в системата – този за здравето. Какво мисли за новите идеи съсловната организация на медиците, разговаряме с д-р Иван Маджаров.

Опитваме се да затворим вратичките за пушенето Опитваме се да затворим вратичките за пушенето Промени в различни посоки в Закона за здравето предложи ресорното министерство. Част от тях са свързани с регламентирането на по-строг контрол по отношение спазването забраната за пушене на обществени места и за наргилетата, и бездимните цигари. Защо се налагат, какви са очакваните последици, попитахме д-р Ангел Кунчев.
Затварянето на заведения ще дисциплинира Затварянето на заведения ще дисциплинира В Закона за здравето трябва да има контрол на контрола по спазване на забраната за пушене на закрито, казва д-р Гергана Гешанова
Тройна глоба за правата на пациент Тройна глоба за правата на пациент

МЗ твърдо забранява наргилетата, инспекторите ще затварят кръчми, ако се пуши в тях

Вдигат акциза на бездимните цигари Вдигат акциза на бездимните цигари Законовите поправки бяха приети на първо четене, БСП и ДПС гласуваха против
Борисов срещу акциза за бездимните цигари Борисов срещу акциза за бездимните цигари

Премиерът поиска да се оттегли законопроекта за облагането им чак от Солун

1 2 3 ... 4 »