Региони

Увеличението за общинските болници от 0% до 15%

05-04-2018 14:27
Clinica.bg

press@clinica.bg
Увеличението за общинските болници от 0% до 15%Клиниките искаха допълнително 30 млн. лв., за да оцелеят
Увеличението на парите на субсидиите на общинските болници в труднодостъпните региони се оказа от 0 до 15 процента. Това поне показват първите резултати от договорите, които директорите им подписаха вчера и днес със здравното министерство.

Все още малко болници са сключили контракти с ресорното ведомство, защото новата методика, по която се разпределят средствата, беше готова преди два дни. "Чух се с няколко колеги, които подписаха договорите си, увеличението на субсидиите ни спрямо миналата година е много различно, то варира от 0 до 15 процента", каза д-р Неделчо Тотев за clinica.bg. Той е директор на болницата в Чирпан и председател на Националното сдружение на общинските болници. В следващите дни оттам ще имат по-пълна представа за реалното разпределение на средствата за общинските болници по това перо. То обаче е далече от нуждите им.


Ние искахме допълнително 30 млн. лв.,

а тук говорим за 5 млн. и то за близо 50 лечебни заведения, припомни д-р Тотев. Според него аргументите на министерството, че държавата не може да осигури повече средства за болниците са несъстоятелни.

Въпреки увеличените цени на пътеките от 1 април, общинските болници не са получили и повече пари в лимитите си по здравна каса. Новите им стойности са същите като изработено през февруари, а това е най-късият месец. Уверяват ни, че тези цифри са прогнозни, дали е така не знаем, допълни той. Според него липсата на адекватно финансиране задълбочава кризата в общинското здравеопазване и не е ясно докога лечебните заведения ще продължат да функционират.

Масово колегите се оглеждат къде да отидат да работят извън пределите на България, категоричен беше д-р Тотев.Нови правила за лекарските застраховки Нови правила за лекарските застраховки

Кабинетът диверсифицира премиите според риска на работещите в системата

Е-системата пак под въпрос Е-системата пак под въпрос

Жалба на Стемо в КЗК може да спре търга на здравното министерство

Касата написа писма на 700 Касата написа писма на 700

От фонда се надяват така да хванат злоупотребите в системата

Младоженци дариха 2000 лв. за апарат Младоженци дариха 2000 лв. за апарат Булка се отказа от цветя за закупуването на медицински робот
Дават 20 млн. на „Св. Екатeрина" Дават 20 млн. на „Св. Екатeрина

Планираме да открием модерен център за лечение на сърдечносъдови заболявания, каза проф. Генчо Начев

Петкратен ръст на фрактури при остеопороза Петкратен ръст на фрактури при остеопороза

Два пъти е нараснал броят на болниците, които правят вертебропластика за три години

Общинските болници не трябва да се закриват Общинските болници не трябва да се закриват

До края на месеца министър Кирил Ананиев трябва да обяви промените, които предвижда да направи в здравния сектор. Какви са очакванията на общинските болници, които са най-уязвими на здравната ни карта, как се справят, попитахме Йовчо Яков.

Идва ли краят на детската кардиохирургия Идва ли краят на детската кардиохирургия

Докато здравните власти искат да съсредоточат лечението на малчуганите у нас, единствената клиника за сърдечни операции е в тежко състояние

Препитват по български и европейските сестри Препитват по български и европейските сестри

На езиков изпит за работа у нас вече ще се явяват зъботехниците и помощник фармацевтите

Депутатите препитват Ананиев Депутатите препитват Ананиев

Здравната комисия започва новия сезон със законите за шума и за съсловните организации

1 2 3 ... 118 »