Статистика

Само 25% даряват кръв безвъзмездно

02-04-2018 14:10
Clinica.bg

press@clinica.bg
Само 25% даряват кръв безвъзмездно Доброволниците масово се решават на хуманното дело, за да помогнат на на свои роднини
Кръводаряването у нас е предимно родствено. Болшинството от доброволците – 85% се решават на хуманното дело, само когато става дума за живота и здравето на техни роднини. Едва 25% от благодетелите даряват кръв безвъзмездно. Това показват последните данни на Националния център по трансфузионна хематология (НЦТХ).
Именно заради недостига на безвъзмездни доброволци в страната процъфтява т.н. „черен пазар" на кръв. Цената може да стигне и до 500 лв. за една операция, което в пъти повече от официалната тарифа от 90 лв. Както вече clinica.bg писа бюджетната програма на здравното министерство дава реална възможност

кръводарителите да са около 160 хиляди годишно,


макар заложената бройка да е 175 хил. До това разминаване се стига, защото финансовите средства не са адекватни на изискванията. За съжаление България е на едно от последните места по кръводаряване в Европа. Кръводарителите у нас са 23 на 1000 души население, докато в Европа са между 25 и 35 на 1000.

Стремежът е чрез популяризиране на доброволното дарителство то да достигне 100% в световен мащаб, тъй като е от изключителна важност за осигуряването на достатъчни количества кръв, необходими за лечението на хиляди пациенти, обясняват от НЦТХ.

Именно това е целта и на кръводарителската акция, която се проведе на Цветница.

 

Над 100 доброволци се включиха в кампанията

 

под надслов „Запалете свещичка, дарете кръв, дарете живот сега!". Мобилните екипи на НЦТХ традиционно бяха разположени около големите православни храмове „Св. Неделя", „Покров Богородичен", „Св. Седмочисленици" и „Св. Параскева", а доброволци от Младежкия червен кръст информираха хората за кампанията. Въпреки че акцията приключи, всеки, който иска може да дари кръв в националния или регионалните центрове в страната. По този начин той ще помогне да спаси не един, а четири човешки живота.

„От една единица дарена кръв се получват четири компонента. По този начин, един дарител реално може да помогне на четирима души", обясни директорът на Националния център по трансфузионна хематология проф. Фани Мартинова. Така че, ако сте здрави, дарете кръв и помогнете на някого в нужда да живее!  Близо 200 военни дариха кръв Близо 200 военни дариха кръв Близо 6000 са кръводарителите в Кръвния център на ВМА за изминалата година
Половината българи не знаят какво е хематология Половината българи не знаят какво е хематология До 2020 г. разходите за онкология и хематология се очаква да се удвоят и да достигнат между 148 и 178 млрд. долара, каза проф. Жанет Грудева
Банкери и чиновници даряват кръв Банкери и чиновници даряват кръв  Бизнесът продължава да дарява кръв. Банкери, чиновници, айти-специалисти и представители на различни други браншове са дарили от безценната течност от началото на годината досега.
Едно кръводаряване спасява три живота Едно кръводаряване спасява три живота В България ежедневно повече от 500 души се нуждаят от спешно кръвопреливане, а 282-ма са трансфузионно зависими пациенти, които се нуждаят от кръвопреливане на всеки три седмици. По данни на Националния център по трансфузионна хематология общият брой на кръводарителите за 2015 г. е 1 680 334 или едва 24 души на 1000. За сравнение в съседна Гърция дарителите са около 50 на 1000 души. Ние сме на едно от последните места в Европа по кръводаряване.