Проучване

40% от бизнесът смята, че търговете са нагласени

02-04-2018 11:22
Clinica.bg

press@clinica.bg
40% от бизнесът смята, че търговете са нагласени Компании искат обществените поръчки да се провеждат изцяло електронно
Бизнесът се въздържа от участие в обществени поръчки заради корупция, административни спънки, непосилни изисквания и законови неясноти. Това става ясно от анкетно проучване на Българската – търговско промишлена палата (БТПП). То е проведено онлайн сред членове на организацията в периода от 12 – 16 март тази година. Поводът за него е била срещата с представители на Световната банка, които проучват проблемите на обществените търгове у нас.
Търговете заемат огромно място в здравеопазването, тъй като публичните болници са принудени да ги правят за всяка по-голяма покупка, за да няма злопупотреби. Според бизнеса обаче те не оправдават предназначението си.
Над 40% от българските компании смятат, че има предварително набелязан за печеливш кандидат при избора за изпълнител на обществени поръчки. Малко над 20% от анкетираните са участвали в обществени поръчки и са ги печелили, а още толкова никога не са участвали. Причината за липсата на интерес от тяхна страна се дължи ред причини. Основни пречки са

попълване на много и сложна документация,

непосилни гаранции за малките средни предприятия (МСП), липса на информация за поръчките, невъзможност за МСП да извърши целия обем на поръчката.

Именно поради тези причини бизнесът предлага няколко препоръки, които да направят обществените поръчки по-ясни. Над 62% от анкетираните предлагат търговете да се обявяват и провеждат само по електронен път, при ясни критерии. Това щяло да доведе до повече прозрачност, както и до изчистване на лошия имидж на търговете и порочните практики, при които малък брой компании да са в постоянно печелившите, макар с не толкова добри оферти.

 

44% пък считат, че не трябва да се включват субективни критерии

 

като например отлагане на плащанията. 38% предлагат да се предвижда определен процент от обществените поръчки, който да бъде изпълняван от МСП. В анкетата се предлагат още множество варианти за противодействие срещу корупционните практики.

Проучването на БТПП показва, че след влезлия от април 2016 година нов ЗОП едва 13% от анкетираните компании забелязват подобряване в прозрачността на процедурите за търговете. Малко повече от половината - 56% не забелязват никаква промяна, а 31% не могат да вземат отношение по въпроса, защото нямат преки наблюдения.5.6% e безработицата през август 5.6% e безработицата през август Над 22 000 са загубили трудовите си места, отчитат от Агенцията по заетостта
Среща с бизнеса за е-здравеопазването Среща с бизнеса за е-здравеопазването МЗ ще разяснява на фирмите от бранша целите на проекта на стойност 12 млн. лв.
МЗ пусна търг за лекарства за СПИН МЗ пусна търг за лекарства за СПИН Медикаментът е на стойност близо половин милион лева, отварят офертите на 12-ти октомври
Дават още 4.1 млн. за е-системата Дават още 4.1 млн. за е-системата Крайният срок за подаване на офертите е 1 октомври, казаха от здравно министерство
Пазарът на стволови клетки се увеличава Пазарът на стволови клетки се увеличава

Над 12 млн. лв. ще достигнат "здравните застраховки"в тях за тази година

Novo Nordisk придоби Ziylo Novo Nordisk придоби Ziylo

Компанията ще продължи с разработването на ново поколение „умен" инсулин

Нови разходи за аптеки и медици Нови разходи за аптеки и медици

Над 200 лева ще струва задължителното обновяване на едно гише с касов апарат, прогнозират фармацевтите

Клиничните изпитвания у нас намаляват Клиничните изпитвания у нас намаляват

За сметка на това се увеличават нежеланите реакции от лекарства, сочи годишният доклад на ИАЛ

Къде отиват парите без лимити Къде отиват парите без лимити

Над 23% от средствата на касата на година са за онкология, раждане, интензивни грижи и хемодиализа

700 компании търсят онколекарства 700 компании търсят онколекарства

Едва 35 медикамента акумулират 80% от приходите в тази сфера, показва анализ на Iqvia

1 2 3 ... 9 »