Проучване

40% от бизнесът смята, че търговете са нагласени

02-04-2018 11:22
Clinica.bg

press@clinica.bg
40% от бизнесът смята, че търговете са нагласени Компании искат обществените поръчки да се провеждат изцяло електронно
Бизнесът се въздържа от участие в обществени поръчки заради корупция, административни спънки, непосилни изисквания и законови неясноти. Това става ясно от анкетно проучване на Българската – търговско промишлена палата (БТПП). То е проведено онлайн сред членове на организацията в периода от 12 – 16 март тази година. Поводът за него е била срещата с представители на Световната банка, които проучват проблемите на обществените търгове у нас.
Търговете заемат огромно място в здравеопазването, тъй като публичните болници са принудени да ги правят за всяка по-голяма покупка, за да няма злопупотреби. Според бизнеса обаче те не оправдават предназначението си.
Над 40% от българските компании смятат, че има предварително набелязан за печеливш кандидат при избора за изпълнител на обществени поръчки. Малко над 20% от анкетираните са участвали в обществени поръчки и са ги печелили, а още толкова никога не са участвали. Причината за липсата на интерес от тяхна страна се дължи ред причини. Основни пречки са

попълване на много и сложна документация,

непосилни гаранции за малките средни предприятия (МСП), липса на информация за поръчките, невъзможност за МСП да извърши целия обем на поръчката.

Именно поради тези причини бизнесът предлага няколко препоръки, които да направят обществените поръчки по-ясни. Над 62% от анкетираните предлагат търговете да се обявяват и провеждат само по електронен път, при ясни критерии. Това щяло да доведе до повече прозрачност, както и до изчистване на лошия имидж на търговете и порочните практики, при които малък брой компании да са в постоянно печелившите, макар с не толкова добри оферти.

 

44% пък считат, че не трябва да се включват субективни критерии

 

като например отлагане на плащанията. 38% предлагат да се предвижда определен процент от обществените поръчки, който да бъде изпълняван от МСП. В анкетата се предлагат още множество варианти за противодействие срещу корупционните практики.

Проучването на БТПП показва, че след влезлия от април 2016 година нов ЗОП едва 13% от анкетираните компании забелязват подобряване в прозрачността на процедурите за търговете. Малко повече от половината - 56% не забелязват никаква промяна, а 31% не могат да вземат отношение по въпроса, защото нямат преки наблюдения.МЗ купува консумативи за програмата по туберкулоза МЗ купува консумативи за програмата по туберкулоза Търсят се доставчици на медицински изделия и диагностични средства за микроскопски и културни изследвания
Стартъпи в състезание за 135 хил. евро Стартъпи в състезание за 135 хил. евро Инициативата EIT Health дава парите безвъзмездно за нови технологични решения и продукти в здравеопазването
Прогноза за ръст на пазара над 10% изглежда завишена Прогноза за ръст на пазара над 10% изглежда завишена

На 3.372 млрд. лв. възлиза обемът на фармацевтичния пазар по крайни цени за 2017 г., анализаторите прогнозират, че той ще нарасне с още 11% през тази. Какво означават тези цифри, добра ли е средата за бизнес у нас, какви са очакванията на индустрията, попитахме д-р Христо Трунчев.

Novartis с компания за генна терапия Novartis с компания за генна терапия

Догодина производителят очаква да пусне на американския пазар ново лекарство сирак

Ръстът на пазара през тази година може да е и над 11% Ръстът на пазара през тази година може да е и над 11%

На 3.372 млрд. лв. възлиза обемът на фармацевтичния пазар по крайни цени през 2017 г. Анализаторите прогнозират, че той ще нарасне с още 11% през тази. Какво означават тези цифри, добра ли е средата за бизнес у нас, попитахме Николай Хаджидончев. 

GSK oткупува част от Novartis GSK oткупува част от Novartis

Компанията ще си вземе част от дивизията за ОТС продукти, след като се отказа от аналогична сделка с Pfizer

Стинг с мобилно приложение за аптеките Стинг с мобилно приложение за аптеките

Опцията ще даде възможност на 3 000 000 да видят какво предлагат фармацевтите

Устойчив ръст на фармацевтичния пазар Устойчив ръст на фармацевтичния пазар

С 11% се очаква да се увеличат продажбите на медикаменти през тази година

Касата дава най-много за кардиология Касата дава най-много за кардиология

Амбулаторните процедури са натоварили бюджета за болнична помощ с над 150 млн. лв.

Merck купува Viralytics Merck купува Viralytics

По този начин компанията ще развие имунотерапиите си за онкологични заболявания

1 2 3 ... 6 »