Барометър

Европа проучва дефицита на лекарства

21-03-2018 07:18
Clinica.bg

press@clinica.bg
Европа проучва дефицита на лекарстваНай-чести са липсите при антиинфекциозните и онкологичните медикаменти, показват данните
Ново проучване за липсите на медикаменти в болниците започва в Европа. То ще се осъществи от Европейската асоциация на болничните фармацевти. Целта е да се види каква е настоящата картина и да се намерят механизми за преодоляване на проблемите.

Проучването ще започна в началото на тази седмица и ще продължи до 11 юни. Всички желаещи болнични фармацевти могат да се регистрират за участие в него на този линк. Те ще трябва да попълнят данни за дефицитите, които срещат в ежедневната си работа, да посочат кои лекарства липсват най-често, как се отразява това на лечението на пациентите. Също така да посочат механизмите в сега действащото законодателство за преодоляването на проблема, както и мнението си за евентуални решения.


Това не е първото подобно изследване

В края на 2014 г. вече беше реализирано аналогично проучване. Участие в него наред с още 35 държави взе и България. Резултатите обаче не бяха оптимистични.Тогава 86% от всички 600 участника докладваха, че срещат дефицити на медикаменти в ежедневната си работа. При 45% липсите са били всяка седмица. Според 52% от анкетираните фармацевти казват обикновено проблемите са с оригиналите продукти, други 37% обаче посочват, че проблемите са генеричните. Областите, в които най-често липсват медикаменти пък антиинфекциозни –според – 57% , онкология – според 55% и упойките – 26%.Делото срещу Семерджиев тръгна Делото срещу Семерджиев тръгна

Съдебният процес е заради натиска върху шефа на ИАЛ, той ще бъде публичен

Финансовият стандарт е като приказката за магарето Финансовият стандарт е като приказката за магарето

Промените в здравната система валят почти всеки ден. От здравното министерство предложиха нови стандарти за държавните болници, проект на здравна карта и методика за финансирането на лечебните заведения. НЗОК пък определи първите бюджети за болниците по новия рамков договор. Има ли проблеми в системата, попитахме д-р Венцислав Грозев. 

Ще искаме увеличение на заплатите в сектора Ще искаме увеличение на заплатите в сектора

Проблемите в здравната система не намаляват, въпреки заявеното желание от всички институции за промени. Как оценява предлаганите идеи за реорганизация на здравеопазването попитахме д-р Иван Кокалов. Той е вицепрезидент на КНСБ, председател на ФСЗ и член на Надзорния съвет на НЗОК.

Коригират бюджетите на болниците Коригират бюджетите на болниците

Днес Надзорният съвет на касата ще подпише анекс към рамковия договор и ще преразгледа лимитите

Цените на стентовете в чужбина са още по-ниски Цените на стентовете в чужбина са още по-ниски

Болниците през миналата година са ги купували с разлика в стойността им от 51 лв. до 900 лв., казват от НЗОК

Новата методика намалява качеството на лечение Новата методика намалява качеството на лечение

В същото време разходите на министерството ще се увеличат, защото неуместно се разширяват възможностите за приложение на някои дейности, казва проф. Чавдар Стефанов

Прогноза за ръст на пазара над 10% изглежда завишена Прогноза за ръст на пазара над 10% изглежда завишена

На 3.372 млрд. лв. възлиза обемът на фармацевтичния пазар по крайни цени за 2017 г., анализаторите прогнозират, че той ще нарасне с още 11% през тази. Какво означават тези цифри, добра ли е средата за бизнес у нас, какви са очакванията на индустрията, попитахме д-р Христо Трунчев.

Лекарствата събарят касата със 100 млн. Лекарствата събарят касата със 100 млн.

Министерство на здравеопазването прави нормативни промени, за да овладее разходите

Ръстът на пазара през тази година може да е и над 11% Ръстът на пазара през тази година може да е и над 11%

На 3.372 млрд. лв. възлиза обемът на фармацевтичния пазар по крайни цени през 2017 г. Анализаторите прогнозират, че той ще нарасне с още 11% през тази. Какво означават тези цифри, добра ли е средата за бизнес у нас, попитахме Николай Хаджидончев. 

Трябват ни регистри и електронна система Трябват ни регистри и електронна система

Промените в закона за лекарствата, които трябва да ограничат дефицита на медикаменти в страната заради реекспорта, съвсем скоро ще влязат в парламента за второ четене. Доколко удачни са те, ефективна ли е лекарствената политика на НЗОК, попитахме Владимир Афенлиев. 

1 2 3 ... 35 »