Барометър

Европа проучва дефицита на лекарства

21-03-2018 07:18
Clinica.bg

press@clinica.bg
Европа проучва дефицита на лекарстваНай-чести са липсите при антиинфекциозните и онкологичните медикаменти, показват данните
Ново проучване за липсите на медикаменти в болниците започва в Европа. То ще се осъществи от Европейската асоциация на болничните фармацевти. Целта е да се види каква е настоящата картина и да се намерят механизми за преодоляване на проблемите.

Проучването ще започна в началото на тази седмица и ще продължи до 11 юни. Всички желаещи болнични фармацевти могат да се регистрират за участие в него на този линк. Те ще трябва да попълнят данни за дефицитите, които срещат в ежедневната си работа, да посочат кои лекарства липсват най-често, как се отразява това на лечението на пациентите. Също така да посочат механизмите в сега действащото законодателство за преодоляването на проблема, както и мнението си за евентуални решения.


Това не е първото подобно изследване

В края на 2014 г. вече беше реализирано аналогично проучване. Участие в него наред с още 35 държави взе и България. Резултатите обаче не бяха оптимистични.Тогава 86% от всички 600 участника докладваха, че срещат дефицити на медикаменти в ежедневната си работа. При 45% липсите са били всяка седмица. Според 52% от анкетираните фармацевти казват обикновено проблемите са с оригиналите продукти, други 37% обаче посочват, че проблемите са генеричните. Областите, в които най-често липсват медикаменти пък антиинфекциозни –според – 57% , онкология – според 55% и упойките – 26%.Валсартанът не е проблем за пациентите Валсартанът не е проблем за пациентите Изтеглянето на медикаментите с валсартан заради опасен примес в тях нажежи страстите в българския парламент. Имаше ли основание за това, попитахме проф. Асена Стоименова.
Още не знаят ефекта от опасния валсартан Още не знаят ефекта от опасния валсартан

Европейската агенция по лекарствата продължава изследванията от дългосрочната му употреба

Прокарват се решения извън финансовите възможности на НЗОК Прокарват се решения извън финансовите възможности на НЗОК Здравната система е изправена пред нови промени. В навечерието сме на избора на нов управител на единствената финансираща институция в сектора – НЗОК, и на новия здравен модел, който министър Кирил Ананиев обеща да сподели през лятото. Коя е посоката, по която да поемем, попитахме проф. Григор Димитров.
Отблокират част от лекарствата за кръвно Отблокират част от лекарствата за кръвно

Двама от производителите не са вложили в тях от опасните съставки, каза проф. Асена Стоименова

Болниците подават заявки за е-търга 4 дни Болниците подават заявки за е-търга 4 дни

Очаква се в него участие да вземат около 200 лечебни заведения, казаха от здравното министерство

Гледат бюджета на НЗОК за 2019 Гледат бюджета на НЗОК за 2019

С 300 млн. лв. отгоре предлагат да се заложат от КНСБ

Депутатите почти доволни от ИАЛ Депутатите почти доволни от ИАЛ

Ако имахме здравна електронна система, всичко щеше да е по-лесно, каза проф. Асена Стоименова

Скандал в НС и заради опасните лекарства Скандал в НС и заради опасните лекарства Депутатите привикаха насила изслушване на шефката на ИАЛ, след като тя първоначално отказа да се яви в парламента
Съветът по цени спестил 23 млн. на НЗОК Съветът по цени спестил 23 млн. на НЗОК

Над 100 лекарства са напуснали страната ни през миналата година, показват още данните

Паниката с изтеглените лекарства е излишна Паниката с изтеглените лекарства е излишна

Пациентите просто трябва да посетят своя лекар, за да им смени терапията, казва проф. Светослав Георгиев

1 2 3 ... 39 »