Иновации

Решения за децата с когнитивни проблеми

12-03-2018 10:35
Clinica.bg

press@clinica.bg
Решения за децата с когнитивни проблеми Нови образователни платформи развиват мозъка чрез игри и модели
Интерактивна онлайн компютърна игра развива над 40 когнитивни умения при деца с различни неврологични заболявания, съобщават от Европейския център по невронауки. Новата образователна платформа осигуряват терапия за децата с аутизъм, дислексия, хиперактивност с дефицит на вниманието и разстройство на слуховата обработка, като им помагат да развият умения, като памет, фокус, концентрация и обработка на информация. Друг модул пък им помага да учат английски език.
Иновативните платформи навлизат за първи път в България и могат да са полезни както за деца, така и за възрастни. Обучението е онлайн базирано и може да се използва по всяко време и от всяка точка на света, където има интернет. Neuro Therapy осигурява терапията, а Neuro English е метод за бързо и ефективно обучение по английски език. И двете прилагат работен модел за

промяна на невронните връзки в мозъка.

Чрез специфични упражнения се активират неактивни зони в мозъка, като в началото се набляга на чуване и обработване на звуци и фонеми, обработка на информацията и подобряване на способността за учене.
Програмите са базирани на науката невропластика, известна като мозъчна или невронна пластичност. Тя разглежда възможностите за трайна промяна в мозъка по време на живота ни, дори и в зряла възраст чрез изграждане на нови невронни връзки. Поведението, стимулите от външната среда, мисълта и емоциите могат също да бъдат причина за мозъчна пластичност, зависима от дейността. Това има значителни последици за здравословното развитие, ученето и

възстановяването след увреждане на мозъка

обясняват експертите.
„Тук няма лоши и добри оценки, защото "лошите" резултати ни стимулират да се развиваме, а "добрите" резултати ни мотивират да продължаваме", допълва Мирослав Начев, представител на американската фирма, създател на продуктите. По думите му терапията е приложима също при езиков и речев дефицит на деца, живеещи в условия на билингвизъм. При деца със слухови, речеви и езикови затруднения обаче е желателно терапията да започне след 7-годишна възраст, защото дотогава в мозъка се изграждат основите на майчиния език.
В България от общо недоразвитие на езиковата и речева компетентност в предучилищна възраст страдат 6.5% от децата.

Артикулаторни нарушения имат 27.8% от децата

в предучилищна и начална училищна възраст. Eдинични прояви на езиков дефицит, дори в начална училищна възраст, имат 18.4 на сто. От аутизъм страдат 1.8 - 2% от децата в предучилищна възраст, пак толкова заекват. Тези с церебрална парализа са между 0.8 и 1.8%, показва още статистиката.
Системата е създадена преди 30 години от четирима професори от университетите Кеймбридж, Рутгърс и Портланд. Повече от 25 години се използва в държави като САЩ, Канада, Австралия, Англия, Германия, Китай, Полша, Чехия, Холандия, Русия. Съответства на ключовите компетентности в Европейската референтна рамка и националните приоритети в образованието и науката.


Откриха щадящ метод за лечение на меланома Откриха щадящ метод за лечение на меланома

Става дума за едностепенна меланомна хирургия, която пести разходи и повишава безопасността, казва проф. Георги Чернев

Извадиха безкръвно бъбрек на бебе Извадиха безкръвно бъбрек на бебе Лапароскопската операция се прави за първи път у нас, 11-месечният Славе започнал да пълзи минути след излизане от упойката, казаха от УМБАЛ „Св. Марина"
Химиотерапията не винаги е нужна Химиотерапията не винаги е нужна

Голяма част от жените с рак на гърдата могат да се лекуват само с хормонална терапия, показват резултати от американско проучване

Ново лекарство при кръвозагуба след раждане Ново лекарство при кръвозагуба след раждане Алтернативният медикамент може да спаси десетки хиляди жени по света, твърди СЗО
Имунотерапия излекува рак на гърдата Имунотерапия излекува рак на гърдата 90 млрд. бели кръвни телца са помогнали на 49-годишна жена да пребори болестта
Оперират с хелий АГ проблеми в Бургас Оперират с хелий АГ проблеми в Бургас Методът се използва за първи път в Европа от гинеколога д-р Георги Хубчев в УМБАЛ „Дева Мария"
Нов метод лови рано рака на гърдата Нов метод лови рано рака на гърдата

Той може да се ползва с висока диагностична стойност и при жени до 40 години

Нов шанс в битката с Алцхаймер Нов шанс в битката с Алцхаймер

Тази година ЕМА прие нови правила за провеждане на клиничните проучвания при лекарства за Алцхаймер. Защо се наложи това, какви са те и до какво ще доведат, обяснява проф. Лъчезар Трайков. 

Роберта ще помага на болни деца Роберта ще помага на болни деца Роботът пее и разказва приказки, тръгва по болниците, казаха от БАН
В Пловдив лекуват рак на гръбначния стълб В Пловдив лекуват рак на гръбначния стълб Използва се кибернож за лечение на тумори на подвижни органи, съобщават от УМБАЛ „Св. Георги"
1 2 3 ... 6 »