Тренд

Касата дава най-много за кардиология

12-03-2018 08:34
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Касата дава най-много за кардиологияАмбулаторните процедури са натоварили бюджета за болнична помощ с над 150 млн. лв.

Здравната каса дава най-много средства в болниците за инвазивна кардиология. Това показва анализът на дейността на фонда, който направи Изпълнителна агенция „Медицински одит" в края на миналата година. Той бе изготвен след планова проверка на работата на НЗОК през 2016 г. и показва основните направления в нарастването на харчовете за здравеопазване.

Над 1.613 млрд. лв. е дала касата за болниците през 2016 г, това е ръст от 5.9% спрямо предходната, а броят на хоспитализациите намалява с 0.41% до 2.053 млн. Основните причини за тази диспропорция са застаряването на населението, навлизането на високотехнологични методи и амбулаторните процедури, отчитат от ИАМО.


Ръст вместо дисциплина


С 365 лечебни заведения за болнична помощ е работила касата през 2016 г. срещу 359 за 2015. Новите договорни партньори са били 24, като 3 от тях са били диализни центрове. Общият брой на договорите по клинични пътеки е бил 18 467 срещу 19 140 за 2015. За сметка на това намаление обаче има значителен ръст на процедурите – 2715, срещу 497 година по-рано. Те бяха създадени с идеята да се пренасочи част от разходите по скъпите пътеки и така да се облекчи бюджета на касата. Ефектът обаче е бил обратен. Разходите за амбулаторните процедури са надминали 159 млн. лв. и са спомогнали за ръста на харчовете за болниците като цяло, смятат от ИАМО. Най-голяма част от тях са за диализа. Разкриването на нови дейности също е било в апогея си - 216 лечебни заведения са декларирали такива по пътеки, а по амбулаторни процедури - 245. С най-голям брой договори за пътеки - между 275 и 200, са десет болници – „Св. Георги" в Пловдив, „Ст. Киркович" в Ст. загора, „Г. Странски" в Плевен, „Св, Марина" във Варна, Токуда и ВМА в София, МБАЛ-Русе,"Тота Венкова" в Габрово, „Хр. Ботев" във Враца, МБАЛ-Пазарджик и УМБАЛ „Св. Анна" в столицата.


Най-доходоносните пътеки


Особени разлики в тази графа няма. Въпреки корекциите в цените през годините, инвазивната кардиология продължава да държи първото място по приходи. Според анализа на ИАМО „най-доходоносна според обем и стойност" е пътеката за диагностика и лечение на ангина пекторис с интервенционално лечение. За една година по нея касата е платила 48.2 млн. лв. На второ място се нарежда пътеката за продължително системно парентерално лечение на злокачествени солидни тумори с 42.7 млн. лв. Трета е пътеката за диагностика и лечение на черепно мозъчни нерви с разход от 40.3 млн. лв. В същото време тя е първа като брой хоспитализации – 65 954, следвана от диагностика и лечение на хронична сърдечна недостатъчност без механична вентилация – 65 777, и физикална рехабилитация при болести на опорно двигателния апарат с 60 000 хоспитализации.


Диспропорциите


Успоредно с увеличаване на разходите на касата за болнична помощ, се увеличават и разликите в оказването на медицинска помощ по региони. Най-голяма част от хоспитализациите са били в София, Пловдив и Варна, а най-малко в Перник, Ямбол, Видин. Като през столицата са минали над една четвърт от всички случаи - – 529 хил., а през Видин едва 13 417. При среден престой в болница от 4.71 дни, той се оказва най-малък в Ямбол – 4.19 дни, а най-голям в Шумен – 5.70. Огромни е неравнопоставеността в достъпа до високоспециализирани дейности. Общо в страната е имало 35 лечебни заведения със 151 договора. В 14 области обаче е нямало такива, става ясно от анализа на ИАМО. Това са регионите на Видин, Кърджали, Перник, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Разград, Силистра, Сливен, Ямбол, София област.


Контрол

Проверките на лекарства открили нарушения в 90%


Нарушенията при предписването и отпускането на лекарства са огромни, показва още анализът на ИАМО. През 2016 г. при 90 инспекции за предписване на медикаменти са установени 81 нарушения. Съответно при отпускането на лекарства от 443 проверки, нередности са констатирани в 83 случая. Наложените санкции са от 12 600 лв. до 29 950 лв. В същото време при болниците от 271 хил. истории на заболявания нередности са открити едва в 3% от случаите.На 46-то място сме по икономическа свобода На 46-то място сме по икономическа свобода България се нарежда непосредствено след Перу и Ботсвана, показва докладът на Фрейзър
5.6% e безработицата през август 5.6% e безработицата през август Над 22 000 са загубили трудовите си места, отчитат от Агенцията по заетостта
Среща с бизнеса за е-здравеопазването Среща с бизнеса за е-здравеопазването МЗ ще разяснява на фирмите от бранша целите на проекта на стойност 12 млн. лв.
МЗ пусна търг за лекарства за СПИН МЗ пусна търг за лекарства за СПИН Медикаментът е на стойност близо половин милион лева, отварят офертите на 12-ти октомври
Дават още 4.1 млн. за е-системата Дават още 4.1 млн. за е-системата Крайният срок за подаване на офертите е 1 октомври, казаха от здравно министерство
Пазарът на стволови клетки се увеличава Пазарът на стволови клетки се увеличава

Над 12 млн. лв. ще достигнат "здравните застраховки"в тях за тази година

Novo Nordisk придоби Ziylo Novo Nordisk придоби Ziylo

Компанията ще продължи с разработването на ново поколение „умен" инсулин

Нови разходи за аптеки и медици Нови разходи за аптеки и медици

Над 200 лева ще струва задължителното обновяване на едно гише с касов апарат, прогнозират фармацевтите

Клиничните изпитвания у нас намаляват Клиничните изпитвания у нас намаляват

За сметка на това се увеличават нежеланите реакции от лекарства, сочи годишният доклад на ИАЛ

Къде отиват парите без лимити Къде отиват парите без лимити

Над 23% от средствата на касата на година са за онкология, раждане, интензивни грижи и хемодиализа

1 2 3 ... 9 »