Тренд

Касата дава най-много за кардиология

12-03-2018 08:34
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Касата дава най-много за кардиологияАмбулаторните процедури са натоварили бюджета за болнична помощ с над 150 млн. лв.

Здравната каса дава най-много средства в болниците за инвазивна кардиология. Това показва анализът на дейността на фонда, който направи Изпълнителна агенция „Медицински одит" в края на миналата година. Той бе изготвен след планова проверка на работата на НЗОК през 2016 г. и показва основните направления в нарастването на харчовете за здравеопазване.

Над 1.613 млрд. лв. е дала касата за болниците през 2016 г, това е ръст от 5.9% спрямо предходната, а броят на хоспитализациите намалява с 0.41% до 2.053 млн. Основните причини за тази диспропорция са застаряването на населението, навлизането на високотехнологични методи и амбулаторните процедури, отчитат от ИАМО.


Ръст вместо дисциплина


С 365 лечебни заведения за болнична помощ е работила касата през 2016 г. срещу 359 за 2015. Новите договорни партньори са били 24, като 3 от тях са били диализни центрове. Общият брой на договорите по клинични пътеки е бил 18 467 срещу 19 140 за 2015. За сметка на това намаление обаче има значителен ръст на процедурите – 2715, срещу 497 година по-рано. Те бяха създадени с идеята да се пренасочи част от разходите по скъпите пътеки и така да се облекчи бюджета на касата. Ефектът обаче е бил обратен. Разходите за амбулаторните процедури са надминали 159 млн. лв. и са спомогнали за ръста на харчовете за болниците като цяло, смятат от ИАМО. Най-голяма част от тях са за диализа. Разкриването на нови дейности също е било в апогея си - 216 лечебни заведения са декларирали такива по пътеки, а по амбулаторни процедури - 245. С най-голям брой договори за пътеки - между 275 и 200, са десет болници – „Св. Георги" в Пловдив, „Ст. Киркович" в Ст. загора, „Г. Странски" в Плевен, „Св, Марина" във Варна, Токуда и ВМА в София, МБАЛ-Русе,"Тота Венкова" в Габрово, „Хр. Ботев" във Враца, МБАЛ-Пазарджик и УМБАЛ „Св. Анна" в столицата.


Най-доходоносните пътеки


Особени разлики в тази графа няма. Въпреки корекциите в цените през годините, инвазивната кардиология продължава да държи първото място по приходи. Според анализа на ИАМО „най-доходоносна според обем и стойност" е пътеката за диагностика и лечение на ангина пекторис с интервенционално лечение. За една година по нея касата е платила 48.2 млн. лв. На второ място се нарежда пътеката за продължително системно парентерално лечение на злокачествени солидни тумори с 42.7 млн. лв. Трета е пътеката за диагностика и лечение на черепно мозъчни нерви с разход от 40.3 млн. лв. В същото време тя е първа като брой хоспитализации – 65 954, следвана от диагностика и лечение на хронична сърдечна недостатъчност без механична вентилация – 65 777, и физикална рехабилитация при болести на опорно двигателния апарат с 60 000 хоспитализации.


Диспропорциите


Успоредно с увеличаване на разходите на касата за болнична помощ, се увеличават и разликите в оказването на медицинска помощ по региони. Най-голяма част от хоспитализациите са били в София, Пловдив и Варна, а най-малко в Перник, Ямбол, Видин. Като през столицата са минали над една четвърт от всички случаи - – 529 хил., а през Видин едва 13 417. При среден престой в болница от 4.71 дни, той се оказва най-малък в Ямбол – 4.19 дни, а най-голям в Шумен – 5.70. Огромни е неравнопоставеността в достъпа до високоспециализирани дейности. Общо в страната е имало 35 лечебни заведения със 151 договора. В 14 области обаче е нямало такива, става ясно от анализа на ИАМО. Това са регионите на Видин, Кърджали, Перник, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Разград, Силистра, Сливен, Ямбол, София област.


Контрол

Проверките на лекарства открили нарушения в 90%


Нарушенията при предписването и отпускането на лекарства са огромни, показва още анализът на ИАМО. През 2016 г. при 90 инспекции за предписване на медикаменти са установени 81 нарушения. Съответно при отпускането на лекарства от 443 проверки, нередности са констатирани в 83 случая. Наложените санкции са от 12 600 лв. до 29 950 лв. В същото време при болниците от 271 хил. истории на заболявания нередности са открити едва в 3% от случаите.Merck купува Viralytics Merck купува Viralytics

По този начин компанията ще развие имунотерапиите си за онкологични заболявания

Roche купува Flatiron Health Roche купува Flatiron Health

Със сделката компанията разширява възможностите си в сферата на онкологията

Средната заплата мина 1120 лв. Средната заплата мина 1120 лв.

В здравния сектор е стигнала 1131 лв. за последното тримесечие на миналата година

Аджибадем прекроява Токуда Аджибадем прекроява Токуда

Оборудват отделенията по турски модел, вкарват ПЕТ/СКЕН и нов линеен ускорител

GSK с £30.2 млрд. приходи за 2017 GSK с £30.2 млрд. приходи за 2017

Компанията е реализирала ръст и в трите основни направления на бизнеса си

Allergan се съвзема Allergan се съвзема

Компанията отчете по-добри приходи от очакваните за последното тримесечие на 2017

BMS с ръст на приходите от 7% BMS с ръст на приходите от 7%

Най-голям дял в тях имат продуктите Opdivo и Eliquis

Софарма трейдинг отчита ръст от 10% Софарма трейдинг отчита ръст от 10%

На 672.12 млн. възлизат приходите на компанията само за миналата година

1490 сделки в здравния сектор 1490 сделки в здравния сектор

Придобиванията във фармацевтичната и медицинската индустрия през миналата година са за над $265 млрд.

Sanofi с нова сделка Sanofi с нова сделка

Седмица, след като обяви, че купува Bioverativ, компанията се споразумя и с Ablynx

1 2 3 ... 6 »