Здравото сърце иска разумно хранене, двигателна активност и отказ от цигарите

23-06-2016 09:30
Здравото сърце иска разумно хранене, двигателна активност и отказ от цигарите
Сърдечно-съдовите заболявания са водеща причина за заболеваемост и смъртност в света. За съжаление, проблемът е особено актуален и за нашата страна. Как да пазим сърцето си здраво, попитахме доцент Росен Петков, водещ специалист по вътрешни болести, кардиология, пневмология и фтизиатрия в УСБАЛББ „Св. София".

Доцент Петков, статистиката сочи, че 60% от смъртните случаи в България се дължат на сърдечно-съдови заболявания. Българите излагат ли се на много рискови фактори?

В България стресът е по-голям предвид преходния период, в който се намираме. Допълнителен фактор е националната кухня, която включва употреба на много сол и мазнини. Всичко това определя по високи нива на заболявания като артериална хипертония и исхемична болест. Високо е и нивото на тютюнопушене сред българите. За съжаление, повишеното тютюнопушене предполага и висока заболеваемост от ХОББ, така че българинът е изложен на повишен риск и по отношение на белодробните заболявания.


Често хората и най-вече пушачите страдат от задух. Той може ли да бъде симптом и на сърдечно заболяване?

Да, задухът често пъти може да се дължи на сърдечен проблем, но е много неспецифичен симптом. В случай на задух пациентът трябва да бъде консултиран и с пулмолог и с кардиолог.

Обикновено свързваме заболяванията на сърцето с една по-зряла възраст. Пада ли възрастовият праг на заболяванията на сърдечно-съдовата система?

Поради всички рискови фактори, които споменах, има подмладяване по отношение на хипертония, миокарден инфаркт, мозъчен инсулт. Независимо от развитието на здравната мрежа и големия брой клиники продължава да се наблюдава проблем по отношение на профилактиката, образованието, и здравната културата.


Доц. Росен Петков е специалист по вътрешни болести, кардиология, пневмология и фтизиатрия в УСБАЛББ „Св. София". Член е на Европейското респираторно дружество, Европейско кардиологично дружество, Българска асоциация по утразвук в медицината и Български лекарски съюз. Научните му интереси са в областта на торакалната ехография, ехографски контрол на интервенционални манипулации, пулмология, кардиология и др.Не наблюдавате ли повишаване на здравната култура?

Независимо от нивото на образование, повишаване на здравната култура не се бележи, защото има много различни информационни канали, но те дават противоречива информация. Здравната култура опира и до личната воля на човек. Образованието и културата са много важно нещо, но и материалните условия също. За да има повишаване на здравната култура е нужно и наличие на свободно време и средства.


Може ли дете със сърдечна малоформация да води пълноценен живот и пренаталната диагностика достатъчно развита ли е, за да установи подобен проблем?

Кардиохирургията изключително много напредна последните години и може да се приложи оперативна намеса, по начин, по който дечицата да имат нормален начин на живот. Забелязвам разлика в нивата на сърдечни малоформации в големите градове и в провинцията. В известно неравноправно отношение са по отношение на диагностиката. Пренаталната диагностика е много важна част от поведението при тези заболявания – като се започне от генетичните и ехографските изследвания, а също така и феталната морфология.


Има ли наследственост при сърдечните заболявания?

За част от заболяванията има. Като елемент от анамнезата на един пациент задължително трябва да се вземе предвид фамилна обремененост, особено ако в семейството има наличие на сърдечно-съдови проблеми в млада възраст. Хората могат да променят тази наследственост, ако водят здравословен начин на живот и се преглеждат профилактично. С ранна диагностика и контрол може да се постигне сериозен профилактичен ефект, независимо от фамилната обремененост.


Каква профилактика е необходимо да бъде извършвана по отношение на сърдечно-съдовите заболявания?

Всеки мъж над 21 години трябва профилактично да изследва липидния профил, същото важи и за жените в период на менопауза. Профилактиката, назначена от личния лекар, редовно трябва да включва и контрол на кръвното, мастния профил, кръвната захар, а в случай на отклонение пациентът да бъде насочен към специалист. Важно е всеки лекар да отдели за своите пациенти-пушачи поне 15 минути в убеждаване да откажат тютюнопушенето. Тютюнопушенето е фактор номер 1 за предотвратяване на тези заболявания. Това не е загубено време. Хора с установени сърдечни проблеми е редно да откажат тютюнопушенето, защото не винаги медикаментозното лечение е достатъчно и може да преодолее тези рискови фактори.

Твърди се, че атеросклерозата се диагностицира трудно в начален стадий. Как може да се открие тя?

Атеросклерозата се причинява в следствие на болестни изменения в съдовете на човека, които изискват рисковите категории да се следят – корекция във въглехидратите, в обмяната на веществата, контрол на кръвното налягане. Рисковите фактори като тютюнопушене, високо артериално налягане и заболявания като диабет и хипертония, трябва да се контролират. Има модерни методи за изследване на началните изменения и те могат да бъдат повлияни с медикаментозна профилактика.


Каква рецепта за здраво сърце бихте дали на нашите читатели?

Здравото сърце налага разумно хранене, висока двигателна активност и липса на тютюнопушене. Веднъж годишно трябва да се провежда среща с личен лекар за профилактични изследвания. При наличие на артериална хипертония се налага и чест контрол на артериалното налягане.

 Почина д-р Маринчо Маринов Почина д-р Маринчо Маринов Лекарят e един от основателите на „Подкрепа" в Плевен
Наградиха кучета-следотърсачи на К-19 Наградиха кучета-следотърсачи на К-19 Четириногите работят на летището във Финландската столица Хелзинки
Още 9 медика с КОВИД в Шумен Още 9 медика с КОВИД в Шумен

Над 18 болни са минали днес през болницата, от тях 7 са лекари, а двама - сестри

Бюджетът не гарантира увеличение на възнагражденията Бюджетът не гарантира увеличение на възнагражденията

Може да се окаже че 2021 г. е началото на края на здравеопазването ни в цели региони, смята д-р Иван Маджаров

Ремдесивир не намалява смъртността от К-19 Ремдесивир не намалява смъртността от К-19 Нито този препарат, нито хлорохин имат съществен ефект при пациентите с коронавирус, сочи мащабно проучване на СЗО
83 нови случая на КОВИД 83 нови случая на КОВИД Направени са 1191 теста, излекувани са 29 души, сочат данните на здравно министерство
И частните болници с обществени поръчки И частните болници с обществени поръчки Те ще са длъжни да купуват лекарства и консумативи по ЗОП, ако се финансират с публични средства
Глобяват МС, БСП и Цветанов за маски Глобяват МС, БСП и Цветанов за маски Санкция ще има за организаторите на два партийни форума и посещението на Борисов в храм в Ловеч
Вдигат парите за безработица Вдигат парите за безработица Регламентира се увеличението на извънредния труд до 300 часа годишно
Отваря център за деца, минали през рака Отваря център за деца, минали през рака Мястото за рехабилитация е единствено на Балканите и ще е безплатно за семействата
1 2 3 ... 40 »