Безопасност

Европа работи по общ кодекс за храните

08-03-2018 11:12
Clinica.bg

press@clinica.bg
Европа работи по общ кодекс за храните Проблемът с двойните стандарти не съществува само в България, казва комисарят по здравеопазване Витянис Андрюкайтис
Единен кодекс за безопасност и качесво на хранителните продукти се разработва на общоевропейско ниво. Това обяви в ефира на БНТ комисарят по здравеопазване Витянис Андрюкайтис, който е на посещение у нас. Обсъжда се институциите, които се занимават с този въпрос, да получат повече правомощия, за да се гарантира, че общоевропейският пазар работи по едни и същи правила.
Европейският съюз прилага едни от най-високите стандарти за безопасност на храните, като за целта се позовава на научните постижения в областта. Това помага на регулаторните органи да изключат опасните съставки от храните и да се забранят онези, които могат да създадат проблеми за здравето. „Понякога някои химически вещества може и да не са толкова опасни, но трябва да се определят нивата, които не са опасни за човешкия организъм.

Има цял списък с канцерогенни вещества, които са забранени,

но някои елементи се появяват по време на обработването на храната“, разясни Андрюкайтис.
Комисарят коментира и наболялата тема за двойния стандарт при храните, за който българският омбудсман Мая Манолова поиска вето на местно и международно ниво. „Това е една политическа битка. Ние оценяваме как стоят нещата в повече от 21 държави и тези проблеми с различното качество съществуват навсякъде - и в Люксембург, и в Дания, и в Литва, и в България, но и в Австрия", заяви Андрюкайтис. По думите му обаче 

и цените са различни, тъй като зависят от много други фактори.

Според него трябва да се полагат усилия, за да се съкрати веригата на доставка на хранителни продукти, както и да се внимава с използването на пестициди в земеделието.






Пропуск в докладването на зарази от храни Пропуск в докладването на зарази от храни Кампилобактериозата е най-честата в Европа, у нас обаче не се изследва достатъчно, казва чл.-кореспондент Христо Найденовски
Старт на програмата за борба с двойни стандарти Старт на програмата за борба с двойни стандарти Общоевропейско проучване за различието при храните е със съмнителна достоверност, казва евродепутатът Емил Радев
Намаляват калориите в менюто на децата Намаляват калориите в менюто на децата Пълна забрана на пърженото в градините, повече мляко и яйца и по-малко макарони и ориз в дневната дажба, конфитюрът - само екстра качество
Заразени храни разболяват 44-ма на минута Заразени храни разболяват 44-ма на минута За първи път СЗО отбелязва Световния ден за безопасност на храните на 7 юни
БАБХ с проверки в морските курорти БАБХ с проверки в морските курорти Преглежда се качеството на храната и здравния статус на персонала
Солта съсипва имунитета Солта съсипва имунитета Причината е, че тя влияе и на състава на чревната микрофлора, каза д-р Десислав Томов
Спряха над 2 тона негодна храна Спряха над 2 тона негодна храна Тя е открита от Агенцията по безопасност на храните в дните около Великденските празници и Гергьовден
Препоръките за хранене – настолна книга Препоръките за хранене – настолна книга Тази седмица всички държави в ЕС отделят специално внимание на общественото здраве. Основна част от него е здравословното хранене. Какви съвети дават специалистите, попитахме доц. Лалка Рангелова от отдел „Храни и хранене" на НЦОЗА.
Салатите са замърсени с бактерии Салатите са  замърсени с бактерии  61% от тях са с ешерихия коли, каза Богомил Николов от Активни потребители
Край на двойния стандарт при храните в ЕС Край на двойния стандарт при храните в ЕС Европарламентът обяви предлагането на продукти от една и съща марка, но с различни съставки и качество, за нелоялна търговска практика, за която ще се глобява
1 2 3 ... 5 »