Безопасност

Европа работи по общ кодекс за храните

08-03-2018 11:12
Clinica.bg

press@clinica.bg
Европа работи по общ кодекс за храните Проблемът с двойните стандарти не съществува само в България, казва комисарят по здравеопазване Витянис Андрюкайтис
Единен кодекс за безопасност и качесво на хранителните продукти се разработва на общоевропейско ниво. Това обяви в ефира на БНТ комисарят по здравеопазване Витянис Андрюкайтис, който е на посещение у нас. Обсъжда се институциите, които се занимават с този въпрос, да получат повече правомощия, за да се гарантира, че общоевропейският пазар работи по едни и същи правила.
Европейският съюз прилага едни от най-високите стандарти за безопасност на храните, като за целта се позовава на научните постижения в областта. Това помага на регулаторните органи да изключат опасните съставки от храните и да се забранят онези, които могат да създадат проблеми за здравето. „Понякога някои химически вещества може и да не са толкова опасни, но трябва да се определят нивата, които не са опасни за човешкия организъм.

Има цял списък с канцерогенни вещества, които са забранени,

но някои елементи се появяват по време на обработването на храната“, разясни Андрюкайтис.
Комисарят коментира и наболялата тема за двойния стандарт при храните, за който българският омбудсман Мая Манолова поиска вето на местно и международно ниво. „Това е една политическа битка. Ние оценяваме как стоят нещата в повече от 21 държави и тези проблеми с различното качество съществуват навсякъде - и в Люксембург, и в Дания, и в Литва, и в България, но и в Австрия", заяви Андрюкайтис. По думите му обаче 

и цените са различни, тъй като зависят от много други фактори.

Според него трябва да се полагат усилия, за да се съкрати веригата на доставка на хранителни продукти, както и да се внимава с използването на пестициди в земеделието.






Втори взрив на трихинелоза Втори взрив на трихинелоза Заболелите са регистрирани в РЗИ- Бургас и РЗИ- Кърджали
Как да разберем чист ли е зехтинът? Как да разберем чист ли е зехтинът? Ако искате да пържите картофи с него, ползвайте Помаче, а не Екстра Върджин, съветва проф. Кръстена Николова
В кръчмите продават алкохол без бандерол В кръчмите продават алкохол без бандерол Пробутват ни и месо с изтекъл срок на годност, както и без сертификат за произход, показват проверките на НАП
Два класа с натравяне след коледен купон Два класа с натравяне след коледен купон Учениците са от гимназията с преподаване на чужди езици "Йоан Екзарх" във Варна
Ядем риба три пъти под норма Ядем риба три пъти под норма Препоръките на диетолозите са да консумираме 13 кг. годишно, казва проф. Донка Байкова
Обида отключва анорексия Обида отключва анорексия Какво може да доведе до анорексия, какви са симптомите и етапите на поражение на заболяването, как една уж "безобидната обида" може тежко да поболее другия, попитахме проф. Донка Байкова.
Опасният спанак и в София Опасният спанак и в София Столичанка го купила от магазин в Овча купел, за щастие го забравя в храма "Св. Неделя"
Спряха от продажба спанак с отрова Спряха от продажба спанак с отрова Всички граждани, закупили пакетирани листа от по 500 гр., сорт Горила, произведен в Пловдив, да не го консумират, казват от БАБХ
Проверяват млечните продукти в училище Проверяват млечните продукти в училище Нарушителите на доставките по европейската схема ще бъдат спрени, уверяват от Фонд "Земеделие"
17% от младите с хранителни разстройства 17% от младите с хранителни разстройства Специалистите сме разтревожени от увеличаването на случаите на анорексия и булимия, каза проф. Донка Байкова
1 2 3 ... 4 »