Позиция

Да отпадне таксата при джипито

07-03-2018 08:38
Clinica.bg

press@clinica.bg
Да отпадне таксата при джипито Против сме извинителните бележки да се плащат от родителите, казват от пациентски организации „Заедно с теб”
Протестите на личните лекари от София, които получиха подкрепата и на колегите си от страната, по всяка вероятност няма да доведат до промени в системата, но въпреки това провокират множество коментари. Джипитата настояват за нови правила на работа, при които няма да отчитат касови бонове, няма да издават извинителни бележки на учениците (или ще го правят, но срещу заплащане), няма да са на денонощно разположение (но ще делегират ангажимента си на друг) и ще взимат 5.10 лв. потребителска такса за преглед. Исканията им провокираха реакцията на пациентски организации "Заедно с теб", която публикуваме без редакции.

Във връзка с протестите на общопрактикуващите лекари (ОПЛ) в София и създаденото напрежение и тревога у пациентите в цялата страна след внимателен анализ на исканията в почивните дни от Пациентски организации „Заедно с теб“ се обръщаме към Министъра на здравеопазването с нашата позиция:

 

1. Настояваме да отпадне напълно потребителската такса


за всички пациенти при посещение при общопрактикуващия лекар. Тъй като с подписването на Национален рамков договор 2018 бюджетът за джипитата е увеличен с 14 милиона лева, в т.ч. и за така наречената капитация (сума, отпускана за всеки пациент ежемесечно, независимо дали посещава лекаря или не), това ще осигури достатъчно допълнителни средства за лекарите, а и така ще ги освободим от административната тежест да отчитат касовите бележки на освободените от потребителските такси, която толкова ги натоварва.

Разбираемо е, че сме категорично против потребителската такса да се увеличи на 5.10 лв (1% от МРЗ) тъй като това ще застраши здравето на пациентите. Такава такса е непоносимо висока за голяма част от боледуващите с ниски доходи и те ще ограничат посещенията си при лекарите. Наше проучване показа, че такава потребителска такса не се заплаща в редица европейски страни.

 

2. Категорично сме против медицинските бележки


за освобождаване от училище да се заплащат от родителите на децата. С НРД 2018 и увеличения бюджет с 14 млн. лв на ОПЛ се увеличават цените на прегледите, таксата за имунизации, осигурено е заплащане на втори профилактичен преглед, така че ще могат да издават медицински бележки без заплащане.

 

3. Против сме отпадането на 24 часово разположение на ОПЛ,

 

тъй като те най-добре познават пациентите си и при нужда от помощ могат да дадат адекватен съвет и помощ. Бюджетната рамка е ясна и ограничена и няма откъде да се вземат средства за осигуряване на звена за неотложна помощ, които да поемат пациентите нощем и през празниците. Такива пациенти не могат да бъдат поети и от спешната помощ, тъй като тя изнемогва също. При нас постъпват често сигнали, че това задължение не се изпълнява от много общопрактикуващи лекари. Пациентите са принудени да търсят спешна помощ сами в болниците, където пък им изискват заплащане, ако състоянието не е спешно. Очакваме от джипитата да изпълнняват съвестно това си задължение, а който няма такава възможност, да сключи договор с медицински центрове, каквато е практиката в редица европейски страни.

И последно, но не на последно място, ние пациентите, не сме съгласни на наш гръб да се стоварват изискванията на неудовлетворените от системата. Такива са възможностите на държавата ни.

 

С уважение: Пенка Георгиева  

Пациентски организации „Заедно с теб”

Асоциация за репродуктивно здраве, бременност и грижи за децата „Усмихни се”

Алианс на трансплантираните и оперираните АТО „Бъдеще за всички”

Асоциация на пациентите със сърдечно-съдови заболявания


  Не вменявайте недоказана вина на медиците Не вменявайте недоказана вина на медиците БЛС реагира остро на репортаж за лекарска грешка в „Господари на ефира"
ПИК на НАП не трябва да се дава на трети лица ПИК на НАП не трябва да се дава на трети лица Откакто гражданите имат достъп до здравните си досиета, в много от тях са открити нарушения, казват от НЗОК
Счетоводителите - с достъп до здравните досиета Счетоводителите - с достъп до здравните досиета ПИК кодовете от НАП масово са раздадени на трети лица и не бива да се ползват за разглеждане на пациентски данни, казват от "Заедно с теб"
Трябват облекчения за джипитата в групова практика Трябват облекчения за джипитата в групова практика Постъпиха множество сигнали от цялата страна за възникнали сериозни проблеми, казват от НСОПЛБ
Трябват нови регламенти за здравна профилактика Трябват нови регламенти за здравна профилактика Прегледите, плащани от НЗОК, да се разграничат от тези, които поемат работодателите, предлагат от БСК
Вторичният преглед в един ден с първия Вторичният преглед в един ден с първия Уточнете параметрите на направленията, казват от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари
Подкрепяме машинното гласуване за органи на БЛС Подкрепяме машинното гласуване за органи на БЛС То ще облекчи и ускори работата на комисиите по избора и преброяването, казват от УМБАЛ „Св. Иван Рилски"
Пациенти искат вот на недоверие на МЗ и НЗОК Пациенти искат вот на недоверие на МЗ и НЗОК Държавата първо трябва да уреди по-ниски цени и тогава да променя реимбурсацията на медицински изделия, казват от организациите „Заедно с теб"
Ако човек няма пари, умира със сигурност Ако човек няма пари, умира със сигурност Пенсионер по болест съм и нямам средства за сърдечна операция, какво да направя, за да живея, пита мъж от Монтана
Хора доплащат по 10 000 лв., за да спасят живота си Хора доплащат по 10 000 лв., за да спасят живота си Намалените цени на медицинските изделия взеха първата си жертва, алармират от организации „Заедно с теб"
1 2 3 ... 7 »