Кадрова криза

Затваря педиатрията в МБАЛ-Смолян

01-03-2018 11:13
Clinica.bg

press@clinica.bg
Затваря педиатрията в МБАЛ-Смолян Болницата се надява да реши кадровата криза с назначаване на общопрактикуващи лекари с придобита специалност
Педиатричното отделение в смолянската болница „Д-р Братан Шукеров" временно временно затваря врати, съобщават от лечебното заведение. Причината е острият недостиг на кадри, заради който клиниката не може да изпълни графика си. За ситуацията са уведомени министърът на здравеопазването, Регионалната здравна инспекция и Районната здравноосигурителна каса.
Не можем да осъществяваме дейност, защото няма кой да работи в детското отделение. Наскоро се пенсионираха началник отделението и още един лекар, другите специалисти са в отпуск по майчинство, във временна нетрудоспособност и в полагаем годишен отпуск, допълват от болницата.
„Известен е проблемът с педиатри в национален мащаб, като за регион Смолян в момента той е изключително тежък. През месеците декември, януари и февруари отделението

продължи да работи с лекари от други лечебни заведения.

Възникналата ситуация е обсъждана от Съвета на директорите. Въпреки положените усилия и водените разговори с голям брой педиатри, не е възможно да подсигурим достатъчен брой лекари съгласно изискванията на медицински стандарт по педиатрия", коментира изпълнителният директор на болницата д-р Марин Даракчиев.
Проблемът с кадрите в МБАЛ-Смолян е дългогодишен, но ескалира в края на миналата година, когато педиатрията действително остана без лекари. Тогава с дежурства в графика се включи дори председателят на парламентарната Комисия по здравеопазване д-р Даниела Дариткова, призовавайки всички свои колеги в областта да помогнат, за да не остава болницата без детско отделение. Решението обаче беше временно и

МБАЛ-Смолян не успя да преодолее кадровата криза.

Сега надеждите на ръководството са насочени към новоподписания Национален рамков договор за тази година и по-конкретно към текста на чл. 263. Той дава право на общопрактикуващи лекари със специалност, различна от обща медицина, да сключват договор с болницата. По този начин МБАЛ-Смолян ще може да назначи джипита със специалност "Педиатрия", каквито в областта не липсват.
Дотогава децата в спешно състояние ще продължат да бъдат обслужвани от спешното отделение в болницата. При нужда от хоспитализация обаче, ще бъдат пренасочвани към най-близкото лечебно заведение с педиатрично отделение, а именно - това в МБАЛ-Мадан. Ръководството на болницата изразява огромното си съжаление за създаденото неудобство за пациентите и продължава да работи за решаване на проблема, уверяват от МБАЛ „Д-р Братан Шукеров".


Нови правила за лекарските застраховки Нови правила за лекарските застраховки

Кабинетът диверсифицира премиите според риска на работещите в системата

Е-системата пак под въпрос Е-системата пак под въпрос

Жалба на Стемо в КЗК може да спре търга на здравното министерство

Касата написа писма на 700 Касата написа писма на 700

От фонда се надяват така да хванат злоупотребите в системата

Дават 20 млн. на „Св. Екатeрина" Дават 20 млн. на „Св. Екатeрина

Планираме да открием модерен център за лечение на сърдечносъдови заболявания, каза проф. Генчо Начев

100 БГ лекари на еврофорум 100 БГ лекари на еврофорум Здравното осигуряване за всички е тайната на дълголетието в Япония, каза д-р Йошитаке Йококура
Петкратен ръст на фрактури при остеопороза Петкратен ръст на фрактури при остеопороза

Два пъти е нараснал броят на болниците, които правят вертебропластика за три години

Общинските болници не трябва да се закриват Общинските болници не трябва да се закриват

До края на месеца министър Кирил Ананиев трябва да обяви промените, които предвижда да направи в здравния сектор. Какви са очакванията на общинските болници, които са най-уязвими на здравната ни карта, как се справят, попитахме Йовчо Яков.

Препитват по български и европейските сестри Препитват по български и европейските сестри

На езиков изпит за работа у нас вече ще се явяват зъботехниците и помощник фармацевтите

Депутатите препитват Ананиев Депутатите препитват Ананиев

Здравната комисия започва новия сезон със законите за шума и за съсловните организации

Искаме да спрем фалшивите психолози Искаме да спрем фалшивите психолози

Проект на закон, с който да се създаде камара на психолозите предложиха преди лятната ваканция от Обединени патриоти. В него се предвижда задължително членство на гилдията, минимални тарифи за труда им и санкции при нарушаване на закона. Защо се налага това попитахме Пламен Димитров.

1 2 3 ... 100 »