Зараза

Грипът удря и в ушите

20-02-2018 10:04
Веса
Караоланова
vesakaraolanova@gmail.com
Грипът удря и в ушитеМръсният въздух създава удобен терен за развитие на вирусните инфекции, казва проф. Диана Попова
След грипната епидемия на ход са усложненията от вирусите. Те засягат дихателната, сърдечно-съдовата, нервната система. Доколко са тежки, в голяма степен зависи от имунната система на човек, както и дали има хронични заболявания. Защо е важно е човек своевременно да потърси специализирана медицинска помощ, попитахме проф. Диана Попова, завеждаща сектор "Аудиология" към УМБАЛ "Царица Йоанна-ИСУЛ".

Носоглътката е като първи звънец на пораждащите се проблеми горните дихателни пътища, казва проф. Диана Попова. Тя обяснява, че по принцип големият процент от заболявания в носната кухина и гърлото започват с вирусна етиология – вирусна инфекция.

Първите 2-3 дни, особено, когато настъпват промени в носната кухина – запушен нос, сухота в носа, секреция, се предполага, че в по-голямата си част се дължи на вирусна инфекция. Есента започва с аденовирусни, риновирусни, респираторни синцитиали вирусни инфекции. Януари-февруари е сезонът на грипните вируси. Тази година превес има грипен вируен щам ог група Б, който повече от 10 години не е циркулирал по нашата географска ширина. Затова има някои възрастови групи, които не са се срещали с този щам и нямат имунитет към него. Най-вече децата под 10-годишна възраст.


„Оплакванията на нашите болни са свързани

със заболявания в носа и гърлото. Ако не се вземат своевременни мерки, усложнетията на горните дихателни пътища „падат" надолу от и отиват в долните дихателни пътища е стават пневмонии", казва специалистката. Според наблюденията й, едно от усложненията на тазгодишния грип е свързано със слуха.

ВИЗИТКА

Проф. Диана Попова завежда сектор "Аудиология" към Университетската многопрофилна болница за активно лечение "Царица Йоанна-ИСУЛ". Възпитаничка е на Медицинския университет в София. Ръководите Катедрата по УНГ болести при МУ-София, както и Клиниката по УНГ болести в УМБАЛ "Царица Йоанна-ИСУЛ". Доктор е на медицинските науки. Проф. Попова е зам.-председателна Българското дружество по оториноларингология, председател е на Софийското дружество по оториноларингология, член е на Българското дружество по ринология.

„Това е различното през тази зима. Не става въпрос за възпаление на ухото, а засягане на слуха", казва специалистката. Наблюденията й показват, че процесите често протичат комбинирано като има и с възпаление на средното ухо, чиято проява е болка в ухото. „Но същественото през тази година е, че се засяга и вътрешното ухо, което е много по-сериозен проблем". Проф. Попова обяснява, че когато е засегнато средното ухо, основното оплакване е болка, но когато е засегнато вътрешното, няма болка. Болката алармира, а другото кара човек да си казва „Ще ми мине". „Затова е добре да се прави разлика между оплакванията, които протичат с болка и оплакванията, които протичат с намаляване на слуха. Във втория случай най-честите прояви са

заглъхване на ухото, появата на неспецифичен шум, пищене.


„От януари досега зачестиха болните,

които идват при нас с такива оплаквания. Тези хора са изплашени, защото нарушението на слуха нарушава и говорните им способности", отбелязва лекарката.Заболяванията на вътрешното ухо протичат като внезапна глухота, затова пациентите трябва много бързо да потърсят специализирана лекарска помощ, за да може да бъде възстановена слуховата функция, препоръчва проф. Попова. Ако човек е прекарал грип и има споменатите олаквания няколко дни, трябва веднага да потърси специалист по УНГ, а не да чака няколко седмици и да се самуспокоява, че ще му миине. Защото след няколко седмици с такива оплаквания, медицината е безсилна. Причината е, че клетките на ухото са изключително крехка структура, трудно се повлияват от лечение и затова, ако не се вземат своевременни мерки, остават трайни увреждания. „Слава Богу, наблюденията ми показват, че тези


инфекции дават намаление на слуха само на едното ухо,


изключително рядко на двете. Дори не си спомням в годините да е имало глухота на двете уши в резултат на тези инфекции, няма и през тази зима. Друго важно е, че в тези случаи няма пълна глухота, а само частично намаление на слуха. А това не е никак малко, като се има предвид колко голяма част от информацията човек получава чрез това сетиво", подчертава проф. Попова. Другата й важна препоръка е, да се потърси лекар, а д

не се провежда самолечение.

От него не само, че не се повлияват усложненията, но може да бъдат притъпени симптомите и така усложненията биват отложени за кратко във времето, а в това време самият болестен процес работи и изведнъж пациентът се оказва в по-тежко състояние. А това може сериозно да намали ефекта от работата на лекарите.

Проблемът се диагностицира чрез изследване на слуха. Манипулацията не е болезнена, уверява проф. Попова. А съвременната българска медицина има пълна готовност да реагира на тези заболявания – толкова, колкото и навсякъде по света. Винаги в медицината има посока и път на развитие. Както се променят вирусите, така и медицината трябва да се усъвършенства. Няма разлика в лечението на ушно-носно-гърлените болести между българската и европейската медицина. „Нещо повече: у нас все още е много лесен и отворен достъпът на гражданите до специализирана медицинска помощ", припомня специалистката.


Синузитът


Също може да се възпали след вирусни инфекции. Когато отворът на синуса се наруши, събира се течност, която е възпалителна, и дава своите усложнения. Адекватното лечение за възстановяване на проходимостта на носа предотвратява възпалителните заболявания на синусите.


Мръсният въздух


съдзава много удобен терен за развитие на вирусните инфекции. Особено през есенно-зимния сезон, когато се съюзява с влагата и вирусните инфекции. Функцията на носа, от който започват горните дихателни пътища, както и носната лигавица, е да филтрира въздуха, да премахне фините прахови частици и част от алергените, да овлажни сухия въздух, за да може човек да диша през носа, а не през устата. Това са основните функции на носа. Това са функциитена носната лигавица. Но в момента, в който трябва да върши повече работа от капацитета си, настъпват клинични промени, чиито най-чести прояви са кихане, кашляне. „Не бих казала, че има конкретни ушно-носно-гърлени заболявания, които дасе дължат на мръсния въздух, по-скоро той е причина за увеличение на алергиите. Както и в известна степен на възпаленията на ларинкса, предимно при малките деца, уточнява проф. Попова.

Предпазването и вредите, нанасяни от мръсния въздух, и от вирусите е предимно в носенето на маски. Разбира се, трябва да се сменят на не повече от час. Но най-сигурният начин човек с грип или друг вирус да предпази себе си от усложнения и околните от заразяване е, щом заболее, да си остане вкъщи няколко дни, съветва лекарката.Стопаните сами да заколят прасетата Стопаните сами да заколят прасетата На прага сме на една сериозна опасност, предупреждава Румен Порожанов
МС се захваща с чумата по свинете МС се захваща с чумата по свинете Първо заседание на Централния епиоотичен съвет ще се проведе днес
Марсилска треска взе 3 жертви това лято Марсилска треска взе 3 жертви това лято 25% ръст на марсилска треска у нас спрямо миналата година, отчитат експертите
ВМА: Пробата за нилска треска отрицателна ВМА: Пробата за нилска треска отрицателна В сряда бе сигурно, че пациентът е с енцефалит заради заразата
Западнонилската треска – митове и истини Западнонилската треска – митове и истини

За западнонилската треска, начините, по които може да я пипнем и превенцията, разговаряме с д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Шарка и западнонилска треска превзеха ЕС Шарка и западнонилска треска превзеха ЕС

Тази година Старият континент стана арена на почти непознати за него болести. Шарката от години беше овладяна, а западнонилската треска оставаше екзотика, нещата обаче се промениха.

Честият прием в болница ускори предаването на инфекциите Честият прием в болница ускори предаването на инфекциите

Това лято ни изненада с много дъждове и дори с малко познати в страната ни инфекции. Какво е Легионерската болест, как се причинява, кога е открита, какви други изненади да очакваме за здравето ни до края на сезона, попитахме проф. Тодор Кантарджиев.

Дебне ни опасна пневмония Дебне ни опасна пневмония

Рискът от Легионерската болест нараства заради промените в климата, предупреждава проф. Тодор Кантарджиев

Двоен скок на лаймска болест Двоен скок на лаймска болест Нашествие от кърлежи заради влажната пролет и рязкото затопляне
СЗО каза грипните щамове за 2019 СЗО каза грипните щамове за 2019

4 вируса се очаква да върлуват през новия сезон, те трябва да залегнат и във ваксините

1 2 3 ... 8 »