Дискусия

Намалява делът на децата със затлъстяване

07-02-2018 07:30
Clinica.bg

press@clinica.bg
Намалява делът на децата със затлъстяванеЕ-тата са безопасни технологични добавки, минали научна оценка, казва проф. Веселка Дулева
Конференция за здравословното хранене при децата се провежда в столицата в рамките на българското председателство на Съвета на европейските министри на здравеопазването. Въвеждането на единни мерки за ограничаване на рекламата на вредни храни и за по-добро качество на продуктите в общността са сред топ темите, които обсъждат експертите. Какви са постиженията на страната ни в тази посока? Разказва проф. Веселка Дулева, експерт в Националния център по обществено здраве и аналици и национален консултант по хранене към Министерството на здравеопазването.
Когато говорим за здравословното хранене при децата, започваме още от периода на бременност, който е много важен за храненето на плода. След това минаваме през първите 1000 дни от живота на бебето до неговата 3-годишна възраст. Науката има много доказателства, които показват, че храненето на децата в този период е изключително важен не само за техния правилен растеж и развитие, но и за тяхното т. нар. метаболитно програмиране. Тоест в по-късни етапи от живота

децата могат да бъдат предпазени

или да се намалят рисковите фактори за развитие на някои хронични заболявания, които са съществен проблем в целия Европейски съюз. Това са сърдечно-съдовите болести, диабетът, някои злокачествени заболявания и други.

В тази връзка са необходими адекватни препоръки към родителите и семействата, както и допълнителни мерки за регулиране на изискванията към обществените поръчки за храна в училища и детски градини. В този случай България се посочва като добър пример за успешно провеждани политики в тази посока, защото от 2009 г. имаме три наредби, които регулират храненето на деца в организирани детски колективи. Към тях има разработени сборници с рецепти, които дават възможност за адекватно прилагане на съответните мерки. Сравнявайки наши данни в Националния център по обществено здраве и анализи през годините се вижда, че между 1998 г. и 2008 г. имаме

 

двойно увеличаване на затлъстяването

 

сред децата. А сега установяваме, че от една страна имаме задържане на това ниво, а в някои възрастови групи имаме и намаление на относителния дял на децата със затлъстяване.  

Другите важни мерки, които се дискутират, са свързани с намаляването на натиска на маркетинга и рекламата на храните за деца. Малчуганите обичат шарените опаковки, понякога избират храната по външния й вид, а не по това какво съдържа тя, защото за тях това не е интересно. Най-често изборът се прави и според рекламите, които виждат. Очаква се в рамките на българското председателство окончателно да бъде приключена и директивата за аудио-визулните медии, която ще коментира и този проблем.

Понастоящем съществува европейска платформа - EU Pledge, която е нещо като харта за определяне на гранични стойности за определени вещества, като

 

захар, сол и трансмазнини в храните за деца.

 

Този хранителен профил е разработен от експерти в областта в ЕС. Световната здравна организация дори създаде по-строги профили на храни, които не са подходящи за реклама и маркетинг сред деца. България беше част от пилотното проучване, което направихме преди тези хранителни профили да бъдат публикувани.

Що се касае до Е-тата, те са технологични добавки към храните, които няма как да бъдат ползвани в много големи количества, тъй като променят външния вид и вкуса на продукта. Това че има Е-номер, означава, че към настоящия момент съответната съставка е минала през сериозна научна оценка от европейския орган за безопасност на храните и 

 

той е определил безопасна доза на приложение.

 

Много е важно да се знае, че тези дози се определят на базата на дневния прием в обичайни количества за целия жизнен цикъл на даден индивид. Разбира се, има нови изследвания по въпроса и този процес на научна оценка продължава в целия Европейския съюз.







Пропуск в докладването на зарази от храни Пропуск в докладването на зарази от храни Кампилобактериозата е най-честата в Европа, у нас обаче не се изследва достатъчно, казва чл.-кореспондент Христо Найденовски
Старт на програмата за борба с двойни стандарти Старт на програмата за борба с двойни стандарти Общоевропейско проучване за различието при храните е със съмнителна достоверност, казва евродепутатът Емил Радев
Намаляват калориите в менюто на децата Намаляват калориите в менюто на децата Пълна забрана на пърженото в градините, повече мляко и яйца и по-малко макарони и ориз в дневната дажба, конфитюрът - само екстра качество
Заразени храни разболяват 44-ма на минута Заразени храни разболяват 44-ма на минута За първи път СЗО отбелязва Световния ден за безопасност на храните на 7 юни
БАБХ с проверки в морските курорти БАБХ с проверки в морските курорти Преглежда се качеството на храната и здравния статус на персонала
Солта съсипва имунитета Солта съсипва имунитета Причината е, че тя влияе и на състава на чревната микрофлора, каза д-р Десислав Томов
Спряха над 2 тона негодна храна Спряха над 2 тона негодна храна Тя е открита от Агенцията по безопасност на храните в дните около Великденските празници и Гергьовден
Препоръките за хранене – настолна книга Препоръките за хранене – настолна книга Тази седмица всички държави в ЕС отделят специално внимание на общественото здраве. Основна част от него е здравословното хранене. Какви съвети дават специалистите, попитахме доц. Лалка Рангелова от отдел „Храни и хранене" на НЦОЗА.
Салатите са замърсени с бактерии Салатите са  замърсени с бактерии  61% от тях са с ешерихия коли, каза Богомил Николов от Активни потребители
Край на двойния стандарт при храните в ЕС Край на двойния стандарт при храните в ЕС Европарламентът обяви предлагането на продукти от една и съща марка, но с различни съставки и качество, за нелоялна търговска практика, за която ще се глобява
1 2 3 ... 5 »