Дискусия

Намалява делът на децата със затлъстяване

07-02-2018 07:30
Clinica.bg

press@clinica.bg
Намалява делът на децата със затлъстяванеЕ-тата са безопасни технологични добавки, минали научна оценка, казва проф. Веселка Дулева
Конференция за здравословното хранене при децата се провежда в столицата в рамките на българското председателство на Съвета на европейските министри на здравеопазването. Въвеждането на единни мерки за ограничаване на рекламата на вредни храни и за по-добро качество на продуктите в общността са сред топ темите, които обсъждат експертите. Какви са постиженията на страната ни в тази посока? Разказва проф. Веселка Дулева, експерт в Националния център по обществено здраве и аналици и национален консултант по хранене към Министерството на здравеопазването.
Когато говорим за здравословното хранене при децата, започваме още от периода на бременност, който е много важен за храненето на плода. След това минаваме през първите 1000 дни от живота на бебето до неговата 3-годишна възраст. Науката има много доказателства, които показват, че храненето на децата в този период е изключително важен не само за техния правилен растеж и развитие, но и за тяхното т. нар. метаболитно програмиране. Тоест в по-късни етапи от живота

децата могат да бъдат предпазени

или да се намалят рисковите фактори за развитие на някои хронични заболявания, които са съществен проблем в целия Европейски съюз. Това са сърдечно-съдовите болести, диабетът, някои злокачествени заболявания и други.

В тази връзка са необходими адекватни препоръки към родителите и семействата, както и допълнителни мерки за регулиране на изискванията към обществените поръчки за храна в училища и детски градини. В този случай България се посочва като добър пример за успешно провеждани политики в тази посока, защото от 2009 г. имаме три наредби, които регулират храненето на деца в организирани детски колективи. Към тях има разработени сборници с рецепти, които дават възможност за адекватно прилагане на съответните мерки. Сравнявайки наши данни в Националния център по обществено здраве и анализи през годините се вижда, че между 1998 г. и 2008 г. имаме

 

двойно увеличаване на затлъстяването

 

сред децата. А сега установяваме, че от една страна имаме задържане на това ниво, а в някои възрастови групи имаме и намаление на относителния дял на децата със затлъстяване.  

Другите важни мерки, които се дискутират, са свързани с намаляването на натиска на маркетинга и рекламата на храните за деца. Малчуганите обичат шарените опаковки, понякога избират храната по външния й вид, а не по това какво съдържа тя, защото за тях това не е интересно. Най-често изборът се прави и според рекламите, които виждат. Очаква се в рамките на българското председателство окончателно да бъде приключена и директивата за аудио-визулните медии, която ще коментира и този проблем.

Понастоящем съществува европейска платформа - EU Pledge, която е нещо като харта за определяне на гранични стойности за определени вещества, като

 

захар, сол и трансмазнини в храните за деца.

 

Този хранителен профил е разработен от експерти в областта в ЕС. Световната здравна организация дори създаде по-строги профили на храни, които не са подходящи за реклама и маркетинг сред деца. България беше част от пилотното проучване, което направихме преди тези хранителни профили да бъдат публикувани.

Що се касае до Е-тата, те са технологични добавки към храните, които няма как да бъдат ползвани в много големи количества, тъй като променят външния вид и вкуса на продукта. Това че има Е-номер, означава, че към настоящия момент съответната съставка е минала през сериозна научна оценка от европейския орган за безопасност на храните и 

 

той е определил безопасна доза на приложение.

 

Много е важно да се знае, че тези дози се определят на базата на дневния прием в обичайни количества за целия жизнен цикъл на даден индивид. Разбира се, има нови изследвания по въпроса и този процес на научна оценка продължава в целия Европейския съюз.







Втори взрив на трихинелоза Втори взрив на трихинелоза Заболелите са регистрирани в РЗИ- Бургас и РЗИ- Кърджали
Как да разберем чист ли е зехтинът? Как да разберем чист ли е зехтинът? Ако искате да пържите картофи с него, ползвайте Помаче, а не Екстра Върджин, съветва проф. Кръстена Николова
В кръчмите продават алкохол без бандерол В кръчмите продават алкохол без бандерол Пробутват ни и месо с изтекъл срок на годност, както и без сертификат за произход, показват проверките на НАП
Два класа с натравяне след коледен купон Два класа с натравяне след коледен купон Учениците са от гимназията с преподаване на чужди езици "Йоан Екзарх" във Варна
Ядем риба три пъти под норма Ядем риба три пъти под норма Препоръките на диетолозите са да консумираме 13 кг. годишно, казва проф. Донка Байкова
Обида отключва анорексия Обида отключва анорексия Какво може да доведе до анорексия, какви са симптомите и етапите на поражение на заболяването, как една уж "безобидната обида" може тежко да поболее другия, попитахме проф. Донка Байкова.
Опасният спанак и в София Опасният спанак и в София Столичанка го купила от магазин в Овча купел, за щастие го забравя в храма "Св. Неделя"
Спряха от продажба спанак с отрова Спряха от продажба спанак с отрова Всички граждани, закупили пакетирани листа от по 500 гр., сорт Горила, произведен в Пловдив, да не го консумират, казват от БАБХ
Проверяват млечните продукти в училище Проверяват млечните продукти в училище Нарушителите на доставките по европейската схема ще бъдат спрени, уверяват от Фонд "Земеделие"
17% от младите с хранителни разстройства 17% от младите с хранителни разстройства Специалистите сме разтревожени от увеличаването на случаите на анорексия и булимия, каза проф. Донка Байкова
1 2 3 ... 4 »