Дискусия

Трябват повече изследвания за Е-тата в храните

06-02-2018 14:06
Clinica.bg

press@clinica.bg
Трябват повече изследвания за Е-тата в хранитеКонтролът върху допустимите концентрации трябва да е единен в цяла Европа, казва Мая Манолова
Конференция за здравословното хранене при децата се провежда в столицата в рамките на българското председателство на Съвета на европейските министри на здравеопазването. Въвеждането на единни мерки за ограничаване на рекламата на вредни храни и за по-добро качество на продуктите в общността са сред топ темите, които обсъждат експертите. Какви други промени трябва да се случат? Представяме ви мнението на омбудсмана на републиката Мая Манолова.
В рамките на изследването, което направихме със сдружението „Български майки” за наличието на двойни стандарти в храните и особено при детските храни, се натъкнахме и на проблем с добавките – т. нар. Е-та. Това са оцветители, консерванти, емулгатори, подсладители, набухватели, които се използват в различните европейски страни. Има европейски регламент 1333/2008 г., който казва, че

допустими за използване са 337 Е-та

в определени концентрации. Но притеснението сред младите хора, особено сред родителите, е дали има надежден контрол върху концентрациите на тези Е-та в храните. Какво се случва, когато се натрупват при ежедневния прием на повече от една храна или при комбинирането на на определени Е-та? Оцветителите, например, когато са в по-високи концентрации, определено не са полезни за здравето. А те се срещат най-често в детските храни – това са шарените бонбони, сладкишите, напитките, тортите. Част от тях

наистина се произвеждат по синтетичен път,

други – от въглищен катран. Затова един от основните проблеми, който се обсъжда и на европейско ниво, е контролът при употребата на Е-та в храните.

Има изследване на български учени, точно във връзка с концентрацията на тези елементи, и то ще бъде представено на европейския форум за здравословното хранене при децата. В тази връзка аз призовах за финансиране на повече научни изследвания, тъй като не е по силите на една европейска страна да го направи на европейско ниво. Нужни са ни повече изследвания, които

 

да доказват влиянието на добавките в храните

 

върху човешкия организъм и най-вече върху здравето на децата. Също така трябва да се въведе надеждан контрол във всички страни-членки и по възможност от единен орган. Един от проблемите, констатиран и в доклад на ЕК от месец октомври, е дали контролът се случва по едни и същи процедури така, както е разписано в регламента. Тоест да сме сигурни, че това, което е разрешено в допустими концентрации е същото, което се среща в храните на пазара.







Пропуск в докладването на зарази от храни Пропуск в докладването на зарази от храни Кампилобактериозата е най-честата в Европа, у нас обаче не се изследва достатъчно, казва чл.-кореспондент Христо Найденовски
Старт на програмата за борба с двойни стандарти Старт на програмата за борба с двойни стандарти Общоевропейско проучване за различието при храните е със съмнителна достоверност, казва евродепутатът Емил Радев
Намаляват калориите в менюто на децата Намаляват калориите в менюто на децата Пълна забрана на пърженото в градините, повече мляко и яйца и по-малко макарони и ориз в дневната дажба, конфитюрът - само екстра качество
Заразени храни разболяват 44-ма на минута Заразени храни разболяват 44-ма на минута За първи път СЗО отбелязва Световния ден за безопасност на храните на 7 юни
БАБХ с проверки в морските курорти БАБХ с проверки в морските курорти Преглежда се качеството на храната и здравния статус на персонала
Солта съсипва имунитета Солта съсипва имунитета Причината е, че тя влияе и на състава на чревната микрофлора, каза д-р Десислав Томов
Спряха над 2 тона негодна храна Спряха над 2 тона негодна храна Тя е открита от Агенцията по безопасност на храните в дните около Великденските празници и Гергьовден
Препоръките за хранене – настолна книга Препоръките за хранене – настолна книга Тази седмица всички държави в ЕС отделят специално внимание на общественото здраве. Основна част от него е здравословното хранене. Какви съвети дават специалистите, попитахме доц. Лалка Рангелова от отдел „Храни и хранене" на НЦОЗА.
Салатите са замърсени с бактерии Салатите са  замърсени с бактерии  61% от тях са с ешерихия коли, каза Богомил Николов от Активни потребители
Край на двойния стандарт при храните в ЕС Край на двойния стандарт при храните в ЕС Европарламентът обяви предлагането на продукти от една и съща марка, но с различни съставки и качество, за нелоялна търговска практика, за която ще се глобява
1 2 3 ... 5 »