Дискусия

Трябват повече изследвания за Е-тата в храните

06-02-2018 14:06
Clinica.bg

press@clinica.bg
Трябват повече изследвания за Е-тата в хранитеКонтролът върху допустимите концентрации трябва да е единен в цяла Европа, казва Мая Манолова
Конференция за здравословното хранене при децата се провежда в столицата в рамките на българското председателство на Съвета на европейските министри на здравеопазването. Въвеждането на единни мерки за ограничаване на рекламата на вредни храни и за по-добро качество на продуктите в общността са сред топ темите, които обсъждат експертите. Какви други промени трябва да се случат? Представяме ви мнението на омбудсмана на републиката Мая Манолова.
В рамките на изследването, което направихме със сдружението „Български майки” за наличието на двойни стандарти в храните и особено при детските храни, се натъкнахме и на проблем с добавките – т. нар. Е-та. Това са оцветители, консерванти, емулгатори, подсладители, набухватели, които се използват в различните европейски страни. Има европейски регламент 1333/2008 г., който казва, че

допустими за използване са 337 Е-та

в определени концентрации. Но притеснението сред младите хора, особено сред родителите, е дали има надежден контрол върху концентрациите на тези Е-та в храните. Какво се случва, когато се натрупват при ежедневния прием на повече от една храна или при комбинирането на на определени Е-та? Оцветителите, например, когато са в по-високи концентрации, определено не са полезни за здравето. А те се срещат най-често в детските храни – това са шарените бонбони, сладкишите, напитките, тортите. Част от тях

наистина се произвеждат по синтетичен път,

други – от въглищен катран. Затова един от основните проблеми, който се обсъжда и на европейско ниво, е контролът при употребата на Е-та в храните.

Има изследване на български учени, точно във връзка с концентрацията на тези елементи, и то ще бъде представено на европейския форум за здравословното хранене при децата. В тази връзка аз призовах за финансиране на повече научни изследвания, тъй като не е по силите на една европейска страна да го направи на европейско ниво. Нужни са ни повече изследвания, които

 

да доказват влиянието на добавките в храните

 

върху човешкия организъм и най-вече върху здравето на децата. Също така трябва да се въведе надеждан контрол във всички страни-членки и по възможност от единен орган. Един от проблемите, констатиран и в доклад на ЕК от месец октомври, е дали контролът се случва по едни и същи процедури така, както е разписано в регламента. Тоест да сме сигурни, че това, което е разрешено в допустими концентрации е същото, което се среща в храните на пазара.







Втори взрив на трихинелоза Втори взрив на трихинелоза Заболелите са регистрирани в РЗИ- Бургас и РЗИ- Кърджали
Как да разберем чист ли е зехтинът? Как да разберем чист ли е зехтинът? Ако искате да пържите картофи с него, ползвайте Помаче, а не Екстра Върджин, съветва проф. Кръстена Николова
В кръчмите продават алкохол без бандерол В кръчмите продават алкохол без бандерол Пробутват ни и месо с изтекъл срок на годност, както и без сертификат за произход, показват проверките на НАП
Два класа с натравяне след коледен купон Два класа с натравяне след коледен купон Учениците са от гимназията с преподаване на чужди езици "Йоан Екзарх" във Варна
Ядем риба три пъти под норма Ядем риба три пъти под норма Препоръките на диетолозите са да консумираме 13 кг. годишно, казва проф. Донка Байкова
Обида отключва анорексия Обида отключва анорексия Какво може да доведе до анорексия, какви са симптомите и етапите на поражение на заболяването, как една уж "безобидната обида" може тежко да поболее другия, попитахме проф. Донка Байкова.
Опасният спанак и в София Опасният спанак и в София Столичанка го купила от магазин в Овча купел, за щастие го забравя в храма "Св. Неделя"
Спряха от продажба спанак с отрова Спряха от продажба спанак с отрова Всички граждани, закупили пакетирани листа от по 500 гр., сорт Горила, произведен в Пловдив, да не го консумират, казват от БАБХ
Проверяват млечните продукти в училище Проверяват млечните продукти в училище Нарушителите на доставките по европейската схема ще бъдат спрени, уверяват от Фонд "Земеделие"
17% от младите с хранителни разстройства 17% от младите с хранителни разстройства Специалистите сме разтревожени от увеличаването на случаите на анорексия и булимия, каза проф. Донка Байкова
1 2 3 ... 4 »