Иновации

Лекуват рак на черния дроб с микросфери

05-02-2018 08:36
Clinica.bg

press@clinica.bg
Лекуват рак на черния дроб с микросфери40 минути са достатъчни, за да се спре развитието на туморните клетки, казва д-р Борислав Борисов от болница Тракия

Само преди ден светът отбеляза деня за борба с онкологичните заболявания. За съжаление техният брой се увеличава. 14 милиона са новите случаи на заболяването всяка година, като се очаква в следващите две десетилетия те да се увеличат със 70%, показва статистиката на Световната здравна организация. Ракът е втората основна диагноза, която води до фатален изход с над 8.8 млн. смъртни случая на година. Затова не е чудно, че лекарите и учените във всяка държава фокусират усилията си в борбата със заболяването, в търсенето и приложението на нови методи за лечението му. За един такъв – терапия с микросфери при рак на черния дроб, разказва д-р Борислав Борисов от болница „Тракия". Там иновативният метод се въвежда за първи път у нас.

Лечението на рака на черния дроб без операция вече е възможно и у нас.Терапията е насочена към пациенти в тежко състояние и се извършва с нов тип емболизационни микросфери, натоварени със специален химиотерапевтик. Емболизационният материал се впръсква директно в мястото на раковите клетки чрез микрокатетър, който прониква през артерията, която снабдява с кръв черния дроб. 

ВИЗИТКА

Д-р Борислав Борисов е роден в Стара Загора. Завършва хуманна медицина през 1985 г. във ВМИ Пловдив.
Има две специалности - вътрешни болести и кардиология.
Д-р Борисов е един от утвърдените специалисти по инвазивна кардиология. Практикува коронарни интервенции на сърце, интервенции на периферни съдове, на мозъчни и по-специално на каротидни артерии, интервенции на съдове на долни крайници и други. Специалист в областта на постоянната кардиостимулация.

Лекарите въвеждат катетъра под ангиографски контрол през артерия на крака или ръката на пациента. Освободените микросфери запушват съдовете, захранващи тумора и спират кръвообръщението му. Така локалната концентрация на химиотерапевтика нараства многократно.


Микросферите действат 40 минути,


след което се резорбират.

„Тези 40 минути обаче са напълно достатъчни, за да се достави нужното количество медикамент в самите туморни клетки и да се спре тяхното развитие, а в най-добрия случай - те да бъдат унищожени напълно", казва д-р Борислав Борисов, ръководител на инвазивния екип в болницата.

Способността на микросферите да се резобрират след 40 минути дава възможност терапията да бъде повтаряна отново и отново след определени периоди от време. Препоръките са лечението да се извърши трикратно през един месец, след което с компютърна томография да се проследи състоянието на третираните тумори. Ако те са в стабилно състояние, терапията се прекратява. Ако отново се установи прогресия на заболяването, курсът може да се приложи по същата схема.


Методиката е минимално травматична


Понася се много по-добре от стандартната химиотерапия. Минималната токсичност и незначителните увреди, които нанася процедурата, позволяват тя да се прилага при пациенти в тежко състояние, които са с противопоказания за хирургическа намеса или интравенозна химиотерапия.

Това е утвърдена терапия в страни като Германия, Франция, Италия и други европейски държави, където резултатите показват, че при 65% от пациентите се постига стабилизация на болестта, а при 12% започва обратно развитие на заболяването. „Голямо предимството е, че тя позволява да се приложи при доста разпространени туморни процеси, дори когато те са се развили и в двата чернодробни дяла", посочва д-р Борисов. Обикновено това са състояния, при които хирургията и стандартната химиотерапия вече са безсилни.


Наблюденията в европейските страни показват,


че при част от лекуваните с микросфери пациенти се достига преживяемост до 6-7 години, след като са били стабилизирани от състояния с прогноза за неблагоприятен изход. Методът е подходящ не само за първичните тумори на черния дроб – т.нар. хепатоцелуларен карцином, но и при пациенти с метастази от карциноми на дебелото черво, а също и при холангиокарцином, тръгващ от жлъчните пътища.

„Тази методика в никакъв случай не отменя досегашните начини, с които успешно се лекува рак на черния дроб – хирургия и химиотерапия. По-скоро това е метод, който помага на тези, които не са в състояние да понесат утвърдените вече терапии", подчертава д-р Борисов.

В момента в България лечение на тумори в черния дроб чрез емболизиращи резорбируеми микросфери не се прилага. Болница „Тракия" вече има пълна готовност като екипи, консумативи, апаратура и организация за цялостно проследяване, за да провежда това лечение. „Когато се появи пациент, който е подходящ за тази терапия, ние ще бъдем първите, които ще я приложим в България", казва д-р Борисов. Хубавото е, че за процедурата не се налага доплащане от пациента.

Какво го причинява

 

Ракът се причинява от мутацията на нормални клетки в туморни. Тези процеси могат да варират от доброкачествени до злокачествени. Промените са резултат от взаимодействието между генетичните фактори на човека и три типа фактори – физически, химически и биологиески карциногени. В първата група попадат фактори като радиацията, във втората цигарите, афлатоксините, арсеника и т.н. В третата се причисляват инфекциите, причинени от вируси и бактерии.

Остаряването е друг рисков фактор за развитието на рак заради намаляването на механизмите за възстановяване на клетките и същевременно увеличаването на самите рискови фактори заради натрупването им в годините.

Според учените межди 30 и 50 процента от рака може да бъде предотвратен чрез намаляването на рисковите фактори, на които е изложен човек. Също така ракът може да бъде излекуван благодарение на добрата профилактика и ранното му диагностициране.


Ако искате да намалите риска:


- спрете цигарите

- грижете се да не сте с наднормено тегло

- не пазете нездравословни диети и внимавайте как се храните

- движете се

- внимавайте с употребата на алкохол

- правете безопасен секс

- внимавайте с инфекциите

- избягвайте замърсената среда

- избягвайте радиацията

- ходете на редовни прегледи при лекарПриложиха иновативен метод за лечение на рак Приложиха иновативен метод за лечение на рак

Двама пациенти с чернодробни тумори бяха инжектирани с микросфери за първи път в България. За иновативния метод и очакваните резултати, разказва д-р Борислав Борисов.

Извадиха 17 кг. тумор от корема на жена Извадиха 17 кг. тумор от корема на жена Пациентката е била с рак на яйчника и е оперирана от екип специалисти в „Майчин дом"
Спасиха жена с 3-килограмов тумор на бъбрека Спасиха жена с 3-килограмов тумор на бъбрека Тя е изписана от Онкологичната болница, предстои уточняване на бъдещата й терапия
Как да се справим с рака след болницата Как да се справим с рака след болницата

Лечението на онкологичните заболявания е комплексно. В него освен активната част има и рехабилитация. Защо тя е нужна при рака на гърдата, разказва д-р Мая Желева. 

Има дисбаланс в лечението на онкоболните пациенти Има дисбаланс в лечението на онкоболните пациенти

Изпълнителната власт трябва сериозно да се ангажира с прилагането на това нормативно изискване и с проверка на изпълнението му, казва д-р Даниела Дариткова

Палиативните грижи са огромен проблем Палиативните грижи са огромен проблем

Пътеката е не добре остойностена, затова болниците не искат да ги извършват, казва проф. Анелия Клисарова

Без палиативни грижи няма комплексно лечение Без палиативни грижи няма комплексно лечение Причините за това състояние на нещата са комплексни, но основната е липсата на финансиране, казва д-р Нигяр Джафер
Раковият ни регистър умира Раковият ни регистър умира

Какво се случва онкологичните заболявания у нас, знаем ли дали се увеличават пациентите, дали се е подобрило лечението им, по-дълго ли живеят, попитахме проф. Здравка Валерианова. 

Лапароскопска операция спаси жена с рак на бъбрека Лапароскопска операция спаси жена с рак на бъбрека Тя е страдала от тежка форма на затлъстяване и отворената хирургия е криела рискове
България остана без статистика за рак България остана без статистика за рак

Разполагаме с реални данни до 2013 г. включително, след това не се отчитат

1 2 3 ... 4 »