Дискусия

Смяната на пола не е мода, а необходимост

30-01-2018 09:04
Мая
Мая
Ковачева
kovachevamaya@yahoo.com
Смяната на пола не е мода, а необходимост Операцията продължава между осем и десет часа, досега сме имали 15 случая, казва д-р Ангел Енчев
Темата с Истанбулската конвенция, „третия пол", гей браковете и скандалите около тях разбуни духовете в цялото общество. Стигна се дори до напрежение сред коалиционните партньори – ГЕРБ и Обединени патриоти. Въпросът обаче има не само политическа, но и етическа, психологическа и медицинска страна. За смяната на пола, предизвикателствата пред хората, решили се на такава трудна крачка, за опасностите и емоциите, разговаряхме с един от най-известните пластични хирурзи в България д-р Ангел Енчев.
https://clinica.bg/4203-%D0%9D%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%B0-%D1%81%D0%B5-%D0%BD%D0%BE%D0%B2-%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4-%D0%B7%D0%B0-%D1%87%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BA%D0%B0-%D0%B8-%D1%81%D0%BC%D0%B8%D1%81%D1%8A%D0%BB%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%B0

- Д-р Енчев, през последните седмици темата за Истанбулската конвенция и т.нар. „трети пол" повдигна много въпроси. Във вашата клиника се извършват операции за смяна на пола. Какво е мнението ви по отношение на т.нар. „трети пол" и има ли почва за такива дискусии?

- Ще цитирам текст, по мое мнение, приложим към темата за т.нар. „трети пол" : В биологичен план, човешкият пол може да е мъжки или женски, според хромозомите и физическите белези на индивида, а поради вариации може и да е неопределен или още наричан „интерсекс". Начинът, по който човек самоопределя пола си, се нарича полова идентичност или джендър. Половата идентичност може да е тясно свързана с половите роли или с начина, по който обществото определя пола на един човек. Някои антрополозии и социолози описват и четвърти, пети и още полове или полови идентичности.".

- Колко операции за смяна на пола сте извършили до момента?

- В Клиника „Симетрия" са извършени 15 операции за смяна на пол на български пациенти, като само една е за смяна на пол на жена, всички останали са на мъже, желаещи да станат жени.

- Забелязва ли се увеличение на желаещите да сменят пола си?

- В последните години се забелязва увеличаване на броя на желаещите да сменят пола си, като това се дължи на факта, че в съвременното общество все повече се говори свободно на тази тема и интелигентните и здравомислещи хора, не заклеймяват подобни интервенции. Конкретен брой на пациенти, подложили се на смяна на пол, е трудно да бъде цитиран с точност, дори и в световен мащаб, поради факта, че това са интервенции, при които в повечето случаи, желанието на пациентите е за запазване на пълна конфиденциалност. Според различни доклади и проучвания, броят на операциите за смяна на пол, извършвани в САЩ

Визитка

 

Д-р Ангел Енчев е завършил ВМИ - Пловдив. През 1997 год. заминава за Гърция, където успешно защитава дипломата си по медицина пред Ди.К.А.Т.С.А. От 1998 г. до 2000 г. специализира "Обща хирургия" в болница „Света Варвара", Атина, работи като чуждестранен стипендиант в Отделението по пластична и реконструктивна хирургия към болница „Свети Сава", Атина. Има и няколко специализации в чужбина – Бразилия, Германия и др. Съдружник е в МБАЛ „Медлайн Клиник" в Пловдив.

всяка година, е между 100 и 500, а в считаната за държава с най-многобройна част от населението, подложили се на тази интервенция – Тайланд, броят на операциите достига до 2 000 годишно. Тези цифри включват и операции, извършени на деца, родени с интерсексуални гениталии (неопределени или смесени полови белези).

- Има хора, които твърдят, че това е мода, според други – необходимост. Какво е вашето мнение?

- Не мога да кажа, че е мода. Смяната на пол далеч не е толкова лесна процедура, колкото изглежда. Тя не приключва с поставянето на силиконови импланти или отстраняване на млечната жлеза. Това е една изключително сложна, многоетапна и продължителна интервенция. Дори често, когато обясня подробно на желаещия една по една стъпките, трудностите и времето, необходимо за да се достигне до крайния резултат, той се отказва.

- Само мъже ли искат да сменят пола си?

- Според Световната Асоциация за Подпомагане на Транссексуалните (WPATH), броят на мъжете, които се подлагат на оперативна смяна на пол, е три пъти по-голям от броя на жените, извършили тази интервенция.

- Какво поражда това желание?

- Пациентите, които искат да сменят пола си, цял живот се чувстват в капана на тялото, в което са се родили. И не само това - психиката, мисленето и желанията им, са изцяло присъщи на срещуположния пол. Най-трудното е да признаят пред себе си и близките си своята същност. Но голяма част от тях не осъзнават колко отговорно е взимането на решение за смяна на пола. Това променя живота им и поради този факт, след приключването на всички етапи от операцията, те предпочитат да заживеят в друга държава, да започнат на чисто, както самите те се изразяват.

- От медицинска гледна точка трудна ли е тази операция и колко време отнема?

- Оперативната смяна на пол трае между осем и десет часа, а процедурата за преминаването от единия пол в другия отнема около година и половина.

- Какви рискове крие?

- Рисковете, които крие тази интервенция са както при всички останали операции. Подборът е прецизен, но въпреки това, някои пациенти се отказват още по време на психиатричната експертиза. Възможно е и самият психиатър да не даде положително становище, относно наложителността на планираната интервенция. Дали операцията е успешна от медицинска гледна точка, се разбира още в операционната, а дали е успешна според пациента, става ясно след време. Рисковете, които крият интервенциите за смяна на пол са много и малко, всичко зависи от желанието, искреността и от избора на квалифицирани и сертифицирани специалисти в съответната медицинска област.

- Какви са предоперативните процедури, на които човек трябва да се подложи?

- Смяната на пол е многоетапна и продължителна процедура. Началото, е задължителна консултация с психиатър, който наблюдава и разговаря с пациента най-малко шест месеца, за да потвърди накрая неговото желание за смяна на пол и невъзможността му да продължава да съжителства с това, което е, като физическа обвивка. Следва прием на хормонални препарати, предписани от специалист, което продължава около година, преди първата операция. В случай на мъж, желаещ да бъде жена, следващата стъпка е премахването на адамовата ябълка и поставянето на силиконови импланти в гърдите. Последната интервенция е и най-важната - отстраняване на теститсите (възможно е извършването и като самостоятелна операция), ампутиране на фалоса и създаване на женски полови органи. Аналогично е и при бъдещите мъже-оперативните интервенции са мастектомия (премахване на млечната жлеза), хистеректомия (отстраняване на матката и яйчниците) и изграждане на т.нар. псевдофалос. С оперативната смяна на пол (отстраняване на съществуващите външни и вътрешни полови органи и конструирането на нови), трансформацията в желания пол, е завършена.

- А след операцията?

- Възстановителният процес е сравнително лек, но привикването към "новото" мечтано тяло не е лесно. Обслужването му и грижата за него, може да наложи нови консултации с психолог. В тези моменти, за пациента е важна безусловната подкрепа на близките и семейството.ЕС не отстъпва за Истанбулската конвенция ЕС не отстъпва за Истанбулската конвенция Документът ползва термина „социален", а не „трети пол", и единствената му цел е да се бори срещу насилието над жени
Кабинетът оттегли Истанбулската конвенция Кабинетът оттегли Истанбулската конвенция Междувременно депутатите отхвърлиха идеята на БСП да се прави референдум за ратифицирането й у нас
60 водещи лекари срещу Истанбулската конвенция 60 водещи лекари срещу Истанбулската конвенция Тя може да деструктурира традиционната ценностна система на българския народ, категоринчи са всички те
И без Истанбулската конвенция имаме защита за жените И без Истанбулската конвенция имаме защита за жените Достатъчно е да се прилага Законът за защита от домашно насилия, твърди Христо Митев от НФСБ
Лекари срещу Истанбулската конвенция Лекари срещу Истанбулската конвенция Ратификацията й ще влоши демографската криза в страната, твърдят специалистите в отворено писмо до властта
Налага се нов мироглед за човека и смисъла на живота Налага се нов мироглед за човека и смисъла на живота

Дебатът около Истанбулската конвенция продължава. Променя ли тя смисъла на изконни морални ценности, има ли скрити послания под призива й срещу насилието в обществото, попитахме отец Стоян Бербатов. 

БСП иска референдум за Истанбулската конвенция БСП иска референдум за Истанбулската конвенция Патриотите и червените депутати са против понятието "социален пол"
Истанбулската конвенция ни разделя Истанбулската конвенция ни разделя Темата на Патриотите е възприета и от симпатизантите на БСП, привържениците на ГЕРБ подкрепят партийната позиция, казват от Галъп
Понятието „трети пол“ е пълен абсурд Понятието „трети пол“ е пълен абсурд Абсурдна дискусия се разрази в България през последните дни – има ли трети пол спорят вече втора седмица политиците ни. Какво казва науката, попитахме доц. Румен Бостанджиев.
Приемат конвенция за признаване на третия пол Приемат конвенция за признаване на третия пол Това не означава легализирането на гей бракове, категорична е Цецка Цачева