Позиция

Не оставяйте Враца без УНГ отделение

29-01-2018 16:33
Clinica.bg

press@clinica.bg
Не оставяйте Враца без УНГ отделениеПочти 66 000 души ще останат без адекватна помощ, алармира БЛС
Седем години ще са нужни, за да се изплатят дълговете на областната болница във Враца по плана на здравното министерство, стана ясно в края на миналата седмица. Тогава ведомството представи плановете си за оздравяване на лечебното заведение, които включват и преструктуриране на УНГ отделението. Българският лекарски съюз обаче е получил сигнал, че клиниката ще бъде закрита, и остро се противопоставя срещу това. Публикуваме писмото на съсловната организация до всички здравни институции без редакция.

Български лекарски съюз получи уведомително писмо от началникът на УНГ отделение в МБАЛ „Христо Ботев“, гр. Враца, относно предприемане на оздравителни мерки на лечебното заведение, с цел предотвратяване фалит на болницата. В писмото до УС на БЛС, една от посочените мерки за възстановяване дейността на лечебното заведение е преструктуриране на болницата, чрез закриване на отделението по ушни, носни и гърлени болести. Учудени сме от взетото кардинално решение за затваряне на едно от ключовите за региона отделения, вземайки предвид негативния ефект върху населението от областта.

БЛС категорично възразява срещу решението за предприемане на такава мярка на оздравителен процес и настоява отговорните институции да вземат предвид следните основания:

  1. Отделението по УНГ в МБАЛ „Христо Ботев“ е създадено през 1946 г. и е с най-голям капацитет в областта – 10 легла, трима специалисти УНГ, седем сестри и трима санитари. Алтернативните УНГ отделения в областта се намират в гр. Монтана и гр. Видин, които са със значително по-малка леглова база и персонал.
  2. Населението на област Враца е над 180 000 души. Към 31.12.2016 г. най-голям брой население е съсредоточен в община Враца –  65 905 лица, или малко над 39% от общият брой за областта. Целият поток от пациенти от общината, трябва да бъде пренасочени към по-малките отделения в гр. Монтана и гр. Видин, които първо нямат капацитета да поемат контингента от пациенти, второ, поради лимитиране на дейността им, няма да могат да отговорят на потребностите за лечение на същите граждани.
  3. Закриването на най-голямото за областта УНГ отделение, противоречи на конституционните права на гражданите за достъп до своевременна медицинска помощ. Невъзможността за лечение при УНГ специалист, би влошило състоянието на пациенти с оториноларингологични заболявания в региона и би забавило значително системното лечение на същите.
  4. МБАЛ „Христо Ботев“, гр. Враца, няма да може да посрещне нуждите на гражданите както от планови, така и от спешни УНГ случаи.
  5. Транспортирането на спешни случаи, изискващи хоспитализация, до областни градове, в които има УНГ отделения с подходящ капацитет, създава условия за забавяне лечението на неотложните случаи и е предпоставка за крайно влошаване състоянието на същите пациентите.
  6. МУ София ползва базата на МБАЛ „Христо Ботев“ за обучение на студенти от Колежа за медицински сестри и акушерки, гр. Враца. Закриването на възлово за медицината направление, е предпоставка за влошаване качеството на обучителния процес на студенти, специализиращи УНГ.

БЛС настоява гореизложените основания да бъдат взети предвид, с оглед предотвратяване закриването на УНГ отделението в МБАЛ „Христо Ботев“. Неочакваната мярка за затваряне на стратегическо за областта отделение, би довела до крайно недоволство у гражданите в региона, както и до цялостно намаляване качеството на предлаганата от лечебното заведение медицинска услуга.

 

С уважение

Д-р Венцислав Грозев

Председател на БЛСРазрешете ин витро процедурите след смъртта Разрешете ин витро процедурите след смъртта Двойките имат право да продължат рода, дори ако единият партньор почине, казват пациентите
Не сме съгласни с промените за профилактиката Не сме съгласни с промените за профилактиката Имаме предложения и сме готови за дебат с МЗ, казват от сдружението на общопрактикуващите лекари
Да отпадне таксата при джипито Да отпадне таксата при джипито Против сме извинителните бележки да се плащат от родителите, казват от пациентски организации „Заедно с теб"
Онколози срещу новите правила за лечение Онколози срещу новите правила за лечение КОЦ-Пловдив няма да има достъп до иновативните медикаменти, защото не е университетска структура, обясняват от там
Дебатът за хомеопатията трябва да е професионален Дебатът за хомеопатията трябва да е професионален Негативната кампания на БАН е обида за над 2500 български лекари, казват от БМХО
Софийските медици загрижени за общинските болници Софийските медици загрижени за общинските болници

Здравното министерство и кметовете да кажат искат ли ги, зоват от столичната колегия на БЛС

Заставаме зад колегите си в Турция Заставаме зад колегите си в Турция Всяка съсловна асоциация трябва да защитава правата на човека и мира, казва д-р Венцислав Грозев
Правен хаос с корупционния закон и болничните шефове Правен хаос с корупционния закон и болничните шефове Излиза, че шефът на ЦСМП не заема висши публична длъжност, а шефът на очна болница с 10 души персонал - да, казват от НСЧБ
Нужен ни е дебат за насилието, основано на пола Нужен ни е дебат за насилието, основано на пола  Негативната кампания срещу Истанбулската конвенция е факт, защото никой не обясни смисъла от ратифицирането й, казва Мая Манолова
Не клеветете служителите на НЗОК Не клеветете служителите на НЗОК

Парите за здравеопазване се увеличават, без това до доведе до подобряване на здравето на нацията

1 2 3 ... 6 »