Позиция

Не оставяйте Враца без УНГ отделение

29-01-2018 16:33
Clinica.bg

press@clinica.bg
Не оставяйте Враца без УНГ отделениеПочти 66 000 души ще останат без адекватна помощ, алармира БЛС
Седем години ще са нужни, за да се изплатят дълговете на областната болница във Враца по плана на здравното министерство, стана ясно в края на миналата седмица. Тогава ведомството представи плановете си за оздравяване на лечебното заведение, които включват и преструктуриране на УНГ отделението. Българският лекарски съюз обаче е получил сигнал, че клиниката ще бъде закрита, и остро се противопоставя срещу това. Публикуваме писмото на съсловната организация до всички здравни институции без редакция.

Български лекарски съюз получи уведомително писмо от началникът на УНГ отделение в МБАЛ „Христо Ботев“, гр. Враца, относно предприемане на оздравителни мерки на лечебното заведение, с цел предотвратяване фалит на болницата. В писмото до УС на БЛС, една от посочените мерки за възстановяване дейността на лечебното заведение е преструктуриране на болницата, чрез закриване на отделението по ушни, носни и гърлени болести. Учудени сме от взетото кардинално решение за затваряне на едно от ключовите за региона отделения, вземайки предвид негативния ефект върху населението от областта.

БЛС категорично възразява срещу решението за предприемане на такава мярка на оздравителен процес и настоява отговорните институции да вземат предвид следните основания:

  1. Отделението по УНГ в МБАЛ „Христо Ботев“ е създадено през 1946 г. и е с най-голям капацитет в областта – 10 легла, трима специалисти УНГ, седем сестри и трима санитари. Алтернативните УНГ отделения в областта се намират в гр. Монтана и гр. Видин, които са със значително по-малка леглова база и персонал.
  2. Населението на област Враца е над 180 000 души. Към 31.12.2016 г. най-голям брой население е съсредоточен в община Враца –  65 905 лица, или малко над 39% от общият брой за областта. Целият поток от пациенти от общината, трябва да бъде пренасочени към по-малките отделения в гр. Монтана и гр. Видин, които първо нямат капацитета да поемат контингента от пациенти, второ, поради лимитиране на дейността им, няма да могат да отговорят на потребностите за лечение на същите граждани.
  3. Закриването на най-голямото за областта УНГ отделение, противоречи на конституционните права на гражданите за достъп до своевременна медицинска помощ. Невъзможността за лечение при УНГ специалист, би влошило състоянието на пациенти с оториноларингологични заболявания в региона и би забавило значително системното лечение на същите.
  4. МБАЛ „Христо Ботев“, гр. Враца, няма да може да посрещне нуждите на гражданите както от планови, така и от спешни УНГ случаи.
  5. Транспортирането на спешни случаи, изискващи хоспитализация, до областни градове, в които има УНГ отделения с подходящ капацитет, създава условия за забавяне лечението на неотложните случаи и е предпоставка за крайно влошаване състоянието на същите пациентите.
  6. МУ София ползва базата на МБАЛ „Христо Ботев“ за обучение на студенти от Колежа за медицински сестри и акушерки, гр. Враца. Закриването на възлово за медицината направление, е предпоставка за влошаване качеството на обучителния процес на студенти, специализиращи УНГ.

БЛС настоява гореизложените основания да бъдат взети предвид, с оглед предотвратяване закриването на УНГ отделението в МБАЛ „Христо Ботев“. Неочакваната мярка за затваряне на стратегическо за областта отделение, би довела до крайно недоволство у гражданите в региона, както и до цялостно намаляване качеството на предлаганата от лечебното заведение медицинска услуга.

 

С уважение

Д-р Венцислав Грозев

Председател на БЛСНе вменявайте недоказана вина на медиците Не вменявайте недоказана вина на медиците БЛС реагира остро на репортаж за лекарска грешка в „Господари на ефира"
ПИК на НАП не трябва да се дава на трети лица ПИК на НАП не трябва да се дава на трети лица Откакто гражданите имат достъп до здравните си досиета, в много от тях са открити нарушения, казват от НЗОК
Счетоводителите - с достъп до здравните досиета Счетоводителите - с достъп до здравните досиета ПИК кодовете от НАП масово са раздадени на трети лица и не бива да се ползват за разглеждане на пациентски данни, казват от "Заедно с теб"
Трябват облекчения за джипитата в групова практика Трябват облекчения за джипитата в групова практика Постъпиха множество сигнали от цялата страна за възникнали сериозни проблеми, казват от НСОПЛБ
Трябват нови регламенти за здравна профилактика Трябват нови регламенти за здравна профилактика Прегледите, плащани от НЗОК, да се разграничат от тези, които поемат работодателите, предлагат от БСК
Вторичният преглед в един ден с първия Вторичният преглед в един ден с първия Уточнете параметрите на направленията, казват от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари
Подкрепяме машинното гласуване за органи на БЛС Подкрепяме машинното гласуване за органи на БЛС То ще облекчи и ускори работата на комисиите по избора и преброяването, казват от УМБАЛ „Св. Иван Рилски"
Пациенти искат вот на недоверие на МЗ и НЗОК Пациенти искат вот на недоверие на МЗ и НЗОК Държавата първо трябва да уреди по-ниски цени и тогава да променя реимбурсацията на медицински изделия, казват от организациите „Заедно с теб"
Ако човек няма пари, умира със сигурност Ако човек няма пари, умира със сигурност Пенсионер по болест съм и нямам средства за сърдечна операция, какво да направя, за да живея, пита мъж от Монтана
Хора доплащат по 10 000 лв., за да спасят живота си Хора доплащат по 10 000 лв., за да спасят живота си Намалените цени на медицинските изделия взеха първата си жертва, алармират от организации „Заедно с теб"
1 2 3 ... 7 »