Иновации

Въвеждаме виртуален асистент за активно стареене

29-01-2018 11:16
Clinica.bg

press@clinica.bg
Въвеждаме виртуален асистент за активно стареене Международен консорциум ще провери нуждата на възрастните българи от помощ в дома
До няколко месеца пенсионерите в България могат да разполагат с виртуален асистент, който да им помага да водят активен и социален живот и след навършване на 60 години. Става дума за невидимо устройство, което чрез сензори и датчици ще събира данни за здравословното състояние на своя притежател и ще му дава съвети за здравословно хранене и физическа активност. Системата се разработва в рамките на европейски проект, финансиран с близо 4 млн. евро по Рамковата програма на ЕС за научни изследвания и иновации „Хоризонт 2020".

Целта е устройството да бъде снабдено с отделни модули и софтуерни приложения, които да бъдат изцяло съобразени с потребностите на неговите ползватели. Ето защо международният консорциум, който го разработва, ще проучи нуждите на българските потребители от помощ в дома.

Изследването започва в началото на февруари в три държави – България, Австрия и Словения. В нашата страна то ще се провежда от Българския червен кръст и „Каритас България“. В Австрия водеща организация е Европейската федерация на възрастните хора, а в Словения - Университетският институт за рехабилитация.

В първата част от проучването

 

ще бъдат анкетирани над 500 участници.

 

Те ще попълват въпросник, който събира информация за тяхната физическа и социална активности за ролята на съвременните технологии във всекидневието им. Възрастните хора ще бъдат питани доколко използват телефон, смартфон, таблет, компютър, интернет, електронна поща, приложения за мобилна комуникация от типа Viber, Skype, WhatsApp, дали имат профил в социалните мрежи. Те ще бъдат предварително осведомени за целите на проекта  и изследването, както и за начина, по който ще се обработват техните данни. Участието ще бъде напълно доброволно и с писмена декларация за информирано съгласие.

В следващия етап от изследването ще бъдат проведени дълбочинни интервюта с поне 24 потенциални потребители на виртуалния асистент. Задачата на тези индивидуални разговори е да разширят и детайлизират информацията, получена чрез въпросника. 

Паралелно с интервютата ще се проведат и срещи с близо 100 представители на социалния кръг на евентуални ползватели на системата. На тях близки на възрастни хора, социални работници, доставчици на социални услуги ще могат да споделят своите

 

представи и изисквания към виртуалния помощник.

 

Това е изключително важно за работата по проекта, тъй като една от неговите задачи е да облекчи работата на тези хора и институции. Очаква се резултатите от изследването да бъдат обобщени до края на март 2018 г.

 

 

 

Виртуалният асистент в подкрепа на активното стареене (SAAM - Supporting Active Ageing through Multimodal Coaching) цели да удължи максимално активния и самостоятелен живот на хората над 60 години в собствените им домове, като запази доброто физическо, емоционално и умствено състояние, както и социалните контакти на своите потребители за възможно най-дълго време. Системата ще събира данни за здравословното и емоционалното им състояние чрез сензори, интелигентни измервателни уреди, видео и аудио приемници. Тя ще следи жизнените функции и приемането на медикаменти, ще открива и алармира за негативни промени в настроението и поведението на своите потребители. След анализ на здравните показатели и навиците на възрастния човек невидимият помощник ще дава препоръки за здравословна диета, ще предлага социални и културни занимания.

 

 

 
Нов метод лови рано рака на гърдата Нов метод лови рано рака на гърдата

Той може да се ползва с висока диагностична стойност и при жени до 40 години

Роберта ще помага на болни деца Роберта ще помага на болни деца Роботът пее и разказва приказки, тръгва по болниците, казаха от БАН
Решения за децата с когнитивни проблеми Решения за децата с когнитивни проблеми Нови образователни платформи развиват мозъка чрез игри и модели
В Пловдив лекуват рак на гръбначния стълб В Пловдив лекуват рак на гръбначния стълб Използва се кибернож за лечение на тумори на подвижни органи, съобщават от УМБАЛ „Св. Георги"
Иновациите във фокуса на председателството Иновациите във фокуса на председателството Работна група търси механизъм за финансиране на съпътстващата генетична диагностика
Лекуват фиброаденом на гърдата с нов метод Лекуват фиброаденом на гърдата с нов метод

Първите 20 пациентки ще получат терапията безплатно в Университетска болница по ендокринология в София

Аерозолна терапия срещу рак на перитонеума Аерозолна терапия срещу рак на перитонеума

Нов метод за лечение на различите видове рак в коремната кухина навлиза в България. Той се нарича PIPAC и ще се прилага в болница „Тракия".

Стволовите клетки ще лекуват и очи Стволовите клетки ще лекуват и очи Една уникална операция показа, че българските офталмолози могат да работят на световно ниво. Какви са другите им постижения и кои иновации скоро ще навлязат в практиката им? Разказва доц. Иван Танев.
„Писалка“ разпознава рака за 10 секунди „Писалка“ разпознава рака за 10 секунди Амбицията е MasSpec Pen да влезе в операционните през 2018 г.
Селфи „хваща“ рак на панкреаса Селфи „хваща“ рак на панкреаса Приложението BiliScreen улавя по-високите нива на билирубин, снимайки склерата
1 2 3 ... 5 »