Байер иска да купи Монсанто

30-05-2016 18:25
Никол
Никол
Танкова
nikol.tankova@abv.bg
Байер иска да купи МонсантоОт Монсанто засега отхвърлят предложените 62 млрд. долара и искат гаранции за финансирането
Германският концерн ,,Байер" отправи предложение на Монсанто да изкупи всички негови акции за общата сума от 62 милиарда долара преди седмица. Американската компания ,,Монсанто" е производител на семена и химически торове, известна още и с производството на генномодифицирани култури.
Сделката ще даде възможност на Байер да разшири своето присъствие в Америка, Европа и страните от Азия и Тихия океан. Очаква се обединената компания да има годишни продажби на стойност от около 60 млрд. евро и да дава работа на 140 000 души. „Заедно ще се опираме на колективния опит на двете компании за създаването на водещ играч в селскостопанската област с изключителни възможности за иновации в интерес на фермерите, потребителите и нашите служители", заяви Вернер Бауман, генерален директор на Байер.

От Монсанто първоначално отхвърлиха офертата като ниска и поискаха гаранции за наличие на финансиране. Според анализатори американците правят това с цел да вдигнат цената и сделката е възможна.

Байер възнамерява да финансира сделката със собствени средства и кредити. От германския гигант са преговаряли с десетки банки и се очаква до седмица да си изберат около 6 банки, които да осигурят финансирането на сделката. Финансови консултанти на Байер по сделката ще бъдат Мерил Линч и Креди Сюис.

Много от акционерите на Байер обаче не са във възторг от тази сделка, която оценяват като твърде скъпа, а и курсът на акциите на германския концерн през последните дни пада.Аджъбадем взима Токуда и се слива със Сити Клиник Аджъбадем взима Токуда и се слива със Сити Клиник Турската верига от болници "Аджъбадем" е подписала споразумение за придобиването на българската болница "Токуда", която ще бъде слята с лечебните заведения на "Сити Клиник", съобщиха от компанията.
БЧК не участва с пари в купуването на Токуда БЧК не участва с пари в купуването на Токуда Днес излезе информация в медиите, че Българският червен кръст иска да купи най-голямата частна болница в столицата „Токуда" и всички сателитни дружества, включително и банката, за сумата от 100 млн. евро. Предложението било изпратено лично от председателя на червенокръстката организация Христо Григоров на 7 април тази година до д-р Торао Токуда в Япония. В него се казва, че неправителствената организация има интерес към закупуването на „Токуда Груп България", под чиято шапка е не само лечебното заведение, но и банката, застрахователното и фармацевтичното дружество, хосписа, научно-изследователския център и т.н.

 

По този повод председателят на БЧК Христо Григоров даде интервю за Агенция „Фокус", което публикуваме дословно поради големия интерес към темата.