Зима

Студът обостря болката в ставите

22-01-2016 17:16


Студът обостря болката в ставите Носете по-топли обувки, дрехи и ръкавици, съветва д-р Любомир Маринчев

От влагата, промяната в атмосферното налягане и ниските температури болните с ревматични заболявания се влошават. Комбинацията студ и влага е най-пагубната комбинация за ставно болните. Кои болести на ставно-мускулния апарат се обострят през зимата, попитахме ревматолога д-р Любомир Маринчев, началник на Отделението по ревматология в УМБАЛ „Софиямед".

В условията на зимата предимно се обострят ревматоидният артрит, спондилоартритът с най-чест представител болестта на Бехтерев, подагрозният артрит. От влагата, промяната на налягането и ниските температури се появяват нощни болки, сутрешна скованост, затруднение на двигателната активност. „Пациентите не могат да си вършат ежедневните дейности, не могат да бъдат полезни на себе си и семейството си, защото са трудно подвижни, въпреки че си взимат лекарствата. При някои пациенти този прецес става по-изразен в зависимост от стадия на заболяването и дали болният има правилно отношение към себе си и своето заболяване.", казва д-р Маринчев.

Много е важно да има здравна култура и да се поддържа двустранна връзка между пациента и лекаря. „Не само лекарят да е готов, но и болният да иска да се излекува", обръща внимание д-р Маринчев. Кредото на ревматолога се съдържа в мисъл на Хипократ, която е закачена на стената в кабинета му: „Животът е кратък, пътят към изкуството дълъг, добрият случай е мимолетен, опитът недостатъчен, а решението – трудно. Затова не трябва само лекарят да е готов да направи всичко, което зависи от него, но и болният, и обществото, и външните обстоятелства трябва да сторят нужното той да си свърши работата."

Визитка

Д-р Любомир Маринчев има 30 годишен клиничен опит като лекар в областта на ревматологията. От 2012 година завежда Отделението по ревматология към Университетска многопрофилна болница „Софиямед” Блок2 в София. Има две придобити медицински специалности -  по вътрешни болести и ревматология. Специализирал е (1992-1993 г.) в клиниката на проф. д-р Франк Арнет в САЩ, който е един от водещите ревматолози в света. Д-р Маринчев е рецензент на две международни списания: английското списание „Rheumatology” и американското „Меdical Science Monitor”. Два пъти е носител на отличието „Един от лекарите, на които пациентите вярват” през 2014 г. и 2015 г. 

Какво означава външните обстояства, болният и обществото да участват в битката с болестта. Ако жилището на пациента е добро, сухо, няма влага и е отоплено са премахнати провокиращите болката фактори . Защото човек прекарва 8 часа в домашни условия – спи, храни се, почива и това има значение като част от личната здравна хигиена. „Наложително е да се носят по-топли обувки, дрехи и ръкавици. Има заболявания, при които това е абсолютно задължително като прогресивна системана склероза (склеродермия), при която има засягане на крайните капиляри по пръстите. Студът провокира този васкулит, а това може да се предотврати с носене на топли дрехи, обувки, ръкавици, които са „аксесоар към лечението", казва д-р Маринчев.

Фактори на околната среда през зимата с индирекнтото влияние създават условия за вирусни и грипни епидемии. „Една инфекция, независимо каква е – бактериална, вирусна или пневмонии, обострят ставните заболявания и обратно, възпалителното заболяване на ставите е свързано с компроментиран имунитет и предразполага към инфекции. Например, болните с ревматоиден атртрит са по-податливи към инфекции в сравниение с обичайната здравата популация от хора", казва ревматологът.

Не само студеният сезон активира заболяване, ако се сравни с други сезонни болести, както през лятото се обостря системен лупус от засиленото слънцегреене. Такива лица със системни заболявания на съединителната тъкан трябва да се пазят от слънцето и да не излагат откритите части на тялото на директна слънчева светлина, да носят очила и шапки с периферии. За тях е опасно силното слънце.

Отделно някои болести като подаграта, свързани с хранителния режим на хората, също се проявява с възпалителни ставни кризи през зимата. „Нарушавайки диетата и хранителния режим болните правят по-чести кризи. Зимно време се пие повече червено вино и се яде повече свинско месо и традиционни деликатеси от вътрешности. Разбира се, виното има полезни за тялото антиоксиданти. Тези храни, колкото и да са полезни за здравия човек, толкова са опасни за човек с подагра. Начинът на хранене, свързан с българските традиции, активира подагрозния артрит. Още повече тлъстите меса имат отношение не само към ревматичните болести, а и към съдовите заболявания", подчертава д-р Маринчев.

Когато имат обостряне на ставните заболявания, абсолютно е задължителна консултация със специалист. И когато започне лечението, в завимост от тежестта на заболяването, трябва да прави консултация, например, ако едно лекарство не действа или да се промени дозовият режим. Има съвети за обучение на пациента какво трябва да прави и какво не трябва. „Когато едно ставно заболяване е обострено, то изисква покой. В даден момент, когато то е неактивно, може да се правят леки физически упражнения, кинезитерапия, но не бива да се правят локални топлинни процедури на отделните стави. В този „светъл период" без болки не трябва да се допуска атрофия на мускулите. Мускули и стави са единно цяло, а мускулите се поддържат, когато се тренират. Болните трябва да правят гимнастика, щом болките отзвучат посредство лечението. Да тренират мускулите на ръцете и на краката, за да не се получава инактивитетна атрофия, при която вече не могат да се движат поради отслабване на мускулит, защото не се упражняват", съветва д-р Маринчев.

Шипове или остеоартрозите са дегенеративни болести. Там процесът започва от хрущяла. Уврежда се хрущялът и ангажира костта, която реагира с компенсаторно разрастване на костно вещество (остеофити). Най-често се засягат коленни стави, тазобедрени стави и гръбнака. Коленни и тазобедрените стави са носещи и ключови стави. И когато те са сковани през зимния период от влагата и студа, човек е с ограничена подвижност и намалена работоспособност. Комбинацията студ и влага е най-пагубната комбинация за ставно болните. Противовъзпалителни локални средства има своето място. Те не са основни лекарства. Много от тях помагат като намаляват болката в съчетание със самомасаж, а също хондропротективно лечение с глюкозамин сулфат и колаген.

Хората не бива да се страхуват от минусовите температури, а да си направят профилактика. Да стоят повече вкъщи на топло, да носят топли дрехи, дебели чорапи и при излизане навън да не забравят топлите ръкавици и шапка. Обувките трябва да не пропускат вода и да не притискат пръстите. Никакви икономии не са оправдани, когато става въпрос за здравето. Да се пазят от комуникация с болни хора, да не се събират в колективи в този период, а когато това се налага да носят маски.Скъсаните коленни връзки след 2 месеца обездвижване Скъсаните коленни връзки след 2 месеца обездвижване Неподготвени за физическо усилието мъже се озовават в Спешното с травми от различно естество, казват от УМБАЛ Бургас.
За 24 часа се родиха 16 бебета За 24 часа се родиха 16 бебета Бейби бумът е отчете Първа АГ болница „Света София"
Работата като е от сърце и трудна да е, леко се работи Работата като е от сърце и трудна да е, леко се работи Опитната операционна сестра си подбира инструментите и според хирурга, казва старшата сестра в операционната на Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски"
90 000 хоспитализации за сърдечна недостатъчност 90 000 хоспитализации за сърдечна недостатъчност 55% oт младите българи не разпознават симптомите, показват данни от социологическо проучване
Спасиха мъж с огромен тромб в сърцето Спасиха мъж с огромен тромб в сърцето Извършихме по спешност животоспасяваща фибринолиза, каза д-р Михаел Кьолеян от МБАЛ „Света София"
Смяна на антиепилептично лекарство крие риск Смяна на антиепилептично лекарство крие риск Сега е моментът здравните власти да осъзнаят, че не е нормално в държавата да липсват животоподдържащи лекарства, които са се произвеждали у нас, казва доц. Петя Димова
Паниката разрушава вътрешния ни свят Паниката разрушава вътрешния ни свят Важно е родителят да внесе спокойствие и оптимизъм в децата си, каза психотерапевтът Стела Богомилова
Добре поставената диагноза е ключът към лечението Добре поставената диагноза е ключът към лечението Това, което ме прави щастлив е екипът ми, който работи като истински часовник, каза Д-р Иван Сираков от Болница „Тракия"
Разликата в границите да не надвишава 50 Разликата в границите да не надвишава 50 Лечението на артериалната хипертония, когато се съпътства от бъбречна недостатъчност, никак не е проста работа,казва доц. Атанас Кундурджиев
Бариатрична хирургия само на 40 души годишно Бариатрична хирургия само на 40 души годишно УМБАЛ „Александровска" е домакин на научен форум посветен на затлъстяването и придружаващите го заболявания
1 2 3 ... 42 »