Всяко пето българче тежи над нормата

19-05-2016 00:01
Никол
Никол
Танкова
nikol.tankova@abv.bg
Всяко пето българче тежи над норматаНад 1 милиард души по света са с наднормено тегло, а 400 млн. страдат от затлъстяване
Регионалните здравни инспекции в цялата страна готвят различни инициативи по повод 19 май, Европейският ден за борба със затлъстяването. Фокусът тази година е върху проблема с детското затлъстяване. Целта е да се напомни за бързото нарастване на броя на хората с наднормено тегло и затлъстяване и свързания с това повишен риск от смъртни случаи от сърдечносъдови и метаболитни заболявания.
В България, по данни на проведените през 2013 година национални проучвания сред подрастващите се установява, че 32,4% от момчетата на 7 годишна възраст и 28,6 % от момичетата са с наднормено тегло, а тези със затлъстяване са 15,7% сред момчетата и 12,2 на сто при момичетата. По данни на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦЗОА) в България 2 милиона от възрастното население е със свръх тегло, а един милион със затлъстяване.

Над 1 милиард души по света са с наднормено тегло, като 400 млн. от тях са със затлъстяване. Проучванията в Европа показват, че през последните две десетилетия затлъстяването се е увеличило 3 пъти, а една пета от децата са с наднормено тегло. България е на 5-о място по деца с наднормено тегло в Европа, като едно от 5 деца тук тежи повече, отколкото е препоръчително за здравето му.

Сериозен е проблемът със затлъстяването в детска възраст. То е свързано с проява на психосоциални и здравни проблеми и е фактор за повишен риск от болестност и смъртност в зряла възраст. Вероятността дете със застлъстяване на 15 години да страда от този проблем и като възрастен е над 70%. Възрастни, при които затлъстяването е започнало още от детството, имат по-голям риск да развият диабет тип 2, хипертония, бъбречни и чернодробни заболявания.

Най-често затлъстяването се дължи на дълготраен прием на повече от необходимия енергиен баланс, който надвишава енергийния разход. От Здравните инспекции дават препоръки за по-здравословен режим на живот и хранене, а именно повече физическа активност, по-голям прием на течности, ограничаване на животинската мазнина, ежедневен прием на поне 400 грама пресни зеленчуци и плодове, консумиране на пълноценна и разнообразна храна, ограничаване приемът на сол, алкохолни напитки и захарни изделия.

Няколко града в страната ще се включат активно, с различни инициативи в Европейския ден със затлъстяването. В Ловеч готвят серия здравни инициативи за учениците. Те ще придобият знания и умения по въпросите за правилното хранене и рисковете за здравето при следване на нездравословен хранителен режим. Обучителните модули ще се провеждат с ученици от 7 клас в ОУ ,,Христо Никифоров", ОУ ,,Васил Левски", ОУ ,,Димитър Димов", СОУ ,,П. Пипков", ОУ Св. Св. Кирил и Методий. От РЗИ Стара Загора съобщават, че ще бъдат организирани обучения сред ученици от горните класове на Професионална гимназия по ветеринарна медицина ,,Иван Павлов", както и обучения за профилактика на затлъстяването сред възрастни хора от села от общините Казанлък и Стара Загора. От Здравната инспекция в Русе ще се включат с разпространение на здравно-образователни материали по темата сред различни групи от населението. Ще бъдат организирани и изследвания на степента на подкожни мазнини и индекса на телесна маса на желаещите.Необходим е нов диабетен регистър Необходим е нов диабетен регистър Изтъкнати медици в областта на ендокринологията наскоро отново призоваха за Национална програма за диабет. Защо тя е толкова важна, попитахме проф. Михаил Боянов.
НЗОК поема 1500 сензора за кръвна захар НЗОК поема 1500 сензора за кръвна захар Над 30% от децата без добър контрол на диабета, казва доц. Радка Савова
40% от пълнолетните са с наднормено тегло 40% от пълнолетните са с наднормено тегло Очаква се след пет години всеки втори да е в тази група, каза проф. Здравко Каменов
Скрининг и обучение за диабет Скрининг и обучение за диабет Инициативата е част от „Първия национален фестивал на пешеходеца". Целта е да се популяризира здравословния и активен начин на живот.
Диабетиците искат повече информация Диабетиците искат повече информация Диабетиците се нуждаят от повече информация за диагнозата, както и от свързаните с него сърдечно-съдови заболявания (ССЗ). Това са част от основните изводи, които се налагат от проучването на (IDF).
Телефонът помага на диабетици да са здрави Телефонът помага на диабетици да са здрави

През тази година от услугата са се възползвали 100 000 пациенти в Сенегал по време на Рамадана

Гестационният диабет засяга 1 от 7 бременни Гестационният диабет засяга 1 от 7 бременни Дори при нормални стойности на плазмена глюкоза плодът е в риск, твърдят ендокринолозите
8 правила да държим диабета далеч 8 правила да държим диабета далеч Всяка година на 14 ноември отбелязваме Световния ден за борба с диабета. Тази година темата е посветена на женското здраве, но днес искаме да поставим акцента върху осемте правила, които могат да задържат болестта далеч от нас. Знаете ли дали сте в риск? Проверете онлайн тук.
В търсене на лек за диабета В търсене на лек за диабета Диабетът е едно от най-страшните хронични заболявания. За щастие медицината също напредва, кои са последните иновации в лечението на болестта, доколко ефикасни са те, разказва доц. Пламен Попиванов.
Oперация за затлъстяване помага при диабет Oперация за затлъстяване помага при диабет Диабетът е едно от най-страшните хронични заболявания. То може да доведе до ампутации на крайници, слепота, бъбречна и сърдечна недостатъчност.
1 2 »