Внимание

Празнувайте без травми

27-12-2017 08:32
Слава
Слава
Аначкова
slava.anachkova@gmail.com
Празнувайте без травмиРадостта от фойерверките и бомбичките е измамна, защото може да ви отведе в болница, казва д-р Марчо Марков
Празниците могат да са приятни, но също така и безразсъдни. Понякога емоциите ни завладяват до такава степен, че губим представа за време и пространство. А когато полеем момента и с обилно количество алкохол, не рядко забавата приключва трагично в травматологията на Пирогов. През ръцете на специалистите там са минали толкова много счупени и увредени крайници и кости, че не е за вярване какво могат да причинят празниците на някои хора. Как да почувстваме истинския дух на Коледа и Нова Година, без близки срещи с травматолога, съветва д-р Марчо Марков от Пирогов.
На първо място, не бива да поставяме двата празника под общ знаменател. Коледа е по-спокойният празник, защото е семеен. Нова Година обаче е буйна и неубоздана, заради вярването, че ако я посрещнеш весел и щастлив, така ще ти върви и през останалите 12 месеца. Друг въпрос е защо българинът стимулира щастието си с алкохол, марихуана и бомбички.

„Истина е, че натоварването в травматологията е различно при двата празника, но не можем да се оплачем от липса на работа и по Коледа, и по Нова Година. Просто случаите варират", разказва д-р Марков. По думите му

 

семейният празник е белязан основно от битови травми и катастрофи. Д-р Марчо Марков е завършва медицина в МУ- Плевен през 1978 г. През периода 1988-1992 специализира в клиниката по Ортопедия и травматология към МУ – Плевен под ръководството на Проф. Марин Ганчев. През 1992 придобива специалност по Ортопедия и травматология, а година по-късно започва работа като асистент в УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов". Носител е на наградата на БЛС на името на Проф. Димитър Моллов за 2014 г.Д-р Марков е квалифициран в лечение на травматичните увреждания на горен и долен крайници,политравма, оперативно лечение на лошо зарастнали и усложнени фрактури, протезиране и реендопротезиране на тазобедрена и колянна стави; миниинвазивна хирургия при фрактури на крайниците. Специализирал е в Швейцария.


Това е така, защото хората се събират на едно място и пътуват на дълги разстояния. Ходят си на гости, а ако навън е заледено, нараняванията от подхлъзвания и падания са обичайни. „Приемаме изолирани счупвания на глезен, на китка, на предмишница, понякога на тазобедрена става. Хората трябва да са внимателни, да се радват на тези празници, а не да ги прекарват в болницата и в операционната. Понякога от най-дребното подхлъзване човек може да осъмне с поставена изкуствена става или с пирон в бедрото", споделя травматологът.

По Нова Година в отделението постъпват основно хора, пострадали от фойерверки и пиратки. Най-опасни са избухващите забавления „ръчна изработка", защото много често точно те откъсват пръсти, предупреждава специалистът. Изгарянията на лицето и дланите също са често срещани травми по Нова Година. „Битовите травми от този вид причиняват много тежки осакатяващи наранявания, свързани с ампутация на пръсти или на части от дланта, с поражения на лицето, изгаряния и комбинирани травми, които трудно се лекуват", разказва д-р Марков.


Фалшивите изделия или т.нар. самоделки, са най-опасни за децата.


Те или забравят да изхвърлят бомбичката навреме и тя избухва в ръцете им, или получават изгаряния, защото пиратката е направена от запалими материали.

„Много е измамно щастието, което ни носят фойерверките. Няма да станем по-хубави или по-щастриви, ако хвърлим две или три бомбички повече. Защото ако на 100 бомбички една откъсне пръста на дете и го направи инвалид за цял живот, едва ли ще се радваме», категоричен е травматологът.

Добрата новина, ако може да има такава в Пирогов, е, че в последно време има по-малко сбивания по празниците. Хората по-рядко разрешават проблемите си с юмруци или избират друг период от годината за това. "Преди 4-5 години имахме много сериозни наранявания от огнестрелни рани – хора, които в нетрезво състояние ползват личния си пистолет, за да гърмят в заведения или на обществени места. Напоследък рядко приемаме такива случаи.


Най-често инцидентите се случват с хора, които са си пийнали",


разказва д-р Марков.

Най-честите жертви на битовия травматизъм и катастрофите по празниците са хората в активна възраст. Причината е, че са по-мобилни и именно те са в непрекъснато движение между Коледа и Нова Година. Ходят на партита, а не рядко пробват и забранени вещества, допълва травматологът. „Възрастните обикновено си остават вкъщи. Децата също се задържат повече у дома, около елхата с подаръците", отбелязва д-р Марков. Младежите обаче са във вихъра си и много често са неконтролиреуми.

„В различните компании освен алкохола, могат да се изпозват и други средства – марихуана, наркотици и прочие, за подобряване на настроенито или за по-добър купон. А това е доста измамно, тъй като съчетаването на алкохол с тези вещества води обикновено до трудна контролируемост на емоциите и на организма като цяло. Травмите обикновено са логичният завършек на забавлението. Друг проблем е, че точно тези пациенти лекуваме най-трудно, защото са доста превъзбудени, непокорни, отказват да съдействат при медицинските процедури. Склонни са към агресия и много често си имат проблеми и с полицията", споделя д-р Марков.


И все пак, по Коледа стават чудеса. Може да звучи невероятно, но


в травматологията понякога се завързват най-силните приятелства.

Д-р Марков се сблъсква с трагедията на едно семейство по време на дежурство в дните между Коледа и Нова Година преди повече от 10 години. Но печели ценна дружба до днес. „В спешното приехме момиченце на 3 или 4 годинки. Вентилът на парното у дома се развалил и бащата решил да го смени. Любопитното детенце обаче се въртяло около него и съборило радиатора, но ръчичката му останала отдолу и едното пръстче беше почти откъснато", спомня си травматологът. Екипът му полага много усилия и възстановява пръста на детето. Момичето е вече голяма госпожица и си служи нормално с ръката. Няма нито функционален, нито козметичен дефект. Както казват възрастните, всяко зло е за добро, защото един нещастен случай може да те „възнагради" с приятелство.

„Затова се обръщам към всички. Нека да се радваме на тези хубави празници. Нека, ако можем, да направим България без катастрофи, без ранени, без пострадали хора. Поне за ден", призовава д-р Марков. Личният му съвет е на празниците всеки да пие според мярката си, за да може да контролира себе си и да бъде адекватен. Препоръчва да захвърлим ключовете от колата и да не шофираме, когато сме пили. А също така и да не се качваме в автомобила на приятели, употребили алкохол. «Нека да знаят тези хора, че на всеки един от нас, по всяко време и при всякакви обстоятелства може да се случи инцидент. И това, което зависи от тях и от тяхното поведение, да бъде задействано, за да се предотвратят възможните инциденти», съветва д-р Марков.Човечността означава преди всичко жертвоготовност Човечността означава преди всичко жертвоготовност За ценностите и духовността, за това загубихме ли способността си да виждаме доброто в началото на 2018 г. разговаряме с българския театрален режисьор доц. Велимир Велев. Той е създател на "Невиждан театър" - единствената по рода си в света трупа от незрящи актьори, които творят в сферата на визуаления театър.
500 в Пирогов в Новогодишната нощ 500 в Пирогов в Новогодишната нощ

"Удолетворение" е късметът, който проф. Асен Балтов изтегли за болницата

Честита Нова Година! Честита Нова Година! Нека ви донесе много щастие, здраве, успехи, повече верни приятели и вълшебни моменти
Годината на трансформациите Годината на трансформациите „Обамакеър", ЕМА и СЗО бяха в центъра на здравните събития по света през 2017 г.
В утвърждаване на хаоса В утвърждаване на хаоса

Четирима министри, куп скандали и липса на промени белязаха 2017 г. в сферата на здравеопазването

Разкрасителните процедури разболяват Разкрасителните процедури разболяват Маникюрите и масажите понякога водят до проблеми, защото предизвикват алергични реакции и дразнене на кожата
Над 5000 книги събра „Оздравей с книга" Над 5000 книги събра „Оздравей с книга УСБАЛО благодари на всички дарители, които помогнаха на пациентите с онкологични заболявания
„Българската Коледа“ събра над 2 млн. лв. „Българската Коледа“ събра над 2 млн. лв. Инициативата се провежда за 15-а поредна година в помощ на болни деца
Живеем подменен живот Живеем подменен живот

Добрите книги, филми и карикатури все по-често се оказват единствената възможност да си кажем истини, за които поради различни причини не остана място в ежедневието ни. За лъжата и илюзиите, за надеждата, за доброто и лошото в здравеопазването и действителността, за това откраднат живот ли живеем, отговаря Мартина Вачкова или сестра Жекова от „Откраднат живот".

Голямото коледно чудо Голямото коледно чудо До първи клас родителите на Янко не знаели какъв е проблемът
1 2 3 »