Всеки пети българин с високо кръвно

15-05-2016 16:32
Всеки пети българин с високо кръвноВ 11 града ще има безплатни консултации по случай Световния ден на хипертонията утре
В Световния ден на хипертонията 17 май, за десета поредна година у нас ще се проведе Национална кампания, организирана от Българската лига по хипертония (БЛХ) в партньорство с Българското нефрологично дружество, Българският червен кръст, Microlife България и Асоциацията на студентите медици в България. Тази година кампанията е под мотото "НОРМАЛНОТО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ - ЗДРАВЕ ЗА БЪБРЕЦИТЕ". Утре от 10 до 16 часа, в 11 града от страната ще бъдат разположени пунктове на открито. В тях гражданите ще бъдат консултирани безплатно за проблеми, свързани с хипертонията и бъбречните заболявания, ще се правят безплатни измервания на тегло, талия и кръвно налягане с медицинска техника, която по време на измерването засича наличие на предсърдно мъждене – най-опасната аритмия, която може да предизвика мозъчен инсулт.
Артериалната хипертония е заболяване не само на сърцето, а засяга целия организъм. Това е една от най-разпространените и същевременно най-коварни болести, поради множеството неблагоприятни последствия, до които води безсимптомно. Тя води до тежки, а в много случаи и смъртоносни усложнения като мозъчен инсулт, миокарден инфаркт, нарушения на бъбречната функция, проблеми, свързани с бременността, увреждания на очите и други.

За изминалата 2015 година броят на хипертониците, получаващи антихипертензивни лекарства по НЗОК надхвърля 1,2 млн. души, но съществуват и такива, които не използват предписването им по Здравна каса. Това на практика означава, че всеки 4-5 българин е хипертоник, като голяма част от хората с високо кръвно са в млада и на средна възраст.

Тази година Българска лига по хипертония (БЛХ) избра бъбречните заболявания да бъдат във фокуса на националната кампания за отбелязване на Световния ден на хипертонията, тъй като нарушенията на бъбречната функция са едни от най-тежките й усложнения. По данни на Българското нефрологично дружество, хроничното бъбречно заболяване /ХБЗ/ има честота сред европейското население между 5 и 10%. За България тази честота е малко по-висока - около 12%. Най-честата причина за хроничното бъбречно заболяване е захарният диабет - в 35% от случите, а на второ място се нарежда артериалната хипертония - около 30%. При хипертензивната нефропатия пациентите нямат специфични оплаквания, освен тези характерни за високото кръвно налягане. В резултат на това, бъбречното увреждане от хипертонията, подобно на самата нея, протича неусетно и подмолно. Без значение каква е причината за бъбречна недостатъчност, високото кръвно налягане неминуемо може да доувреди бъбреците.

Сред основните рискови фактори за високото кръвно са наднорменото тегло и затлъстяване, злоупотребата с готварска сол, намалената физическа активност, тютюнопушенето, повишената консумация на алкохол.

Безплатни консултации ще можете да получите утре в пунктовете на открито в тези 11 града: София – пл. "Света Неделя" № 7 (до входа на МЕТРО станция Сердика), Южен парк III (голямата поляна, вход от бул. "Гоце Делчев"); Пловдив - площад Централен (от западната страна, срещу Централна поща); Благоевград - ул. "Тодор Александров" (пред магазин Билла и Съдебната палата); Стара Загора – Централен парк "5 ОКТОМВРИ" (до фонтаните); Бургас - ул. "Александровска", пред сградата на Общината; Варна – вход Морска градина (от страната на Икономически университет); Русе - площад "Свобода", срещу Съдебна палата; Плевен - площад "Възраждане" до фонтаните, Община Плевен; Кърджали - площадчето на Москва срещу Мтел, паметник Димитър Маджаров; Хасково - пешеходна зона между Общински и Областен съветДобрич - бул. "25-ти септември", пред бившата сладкарница "Ропотамо".Хапчета за кръвно попаднаха в правен хаос Хапчета за кръвно попаднаха в правен хаос В абсурдна ситуация се оказаха здравна каса, фарамцевти и пациенти с хапчетата за есенсциална хипертония.
Безплатни консултации за деца с онкологични заболявания Безплатни консултации за  деца с онкологични заболявания На 15 и 16 юли проф. д-р Атила Таниели ще консултира безплатно деца с онкологични заболявания и левкимия в София в офиса на „Медикъл Караджъ".
Безплатни прегледи на деца в Токуда за 1 юни Безплатни прегледи на деца в Токуда за 1 юни Клиниката по Педиатрия в Токуда Болница София организира безплатни консултации по случай Деня на детето. Специалисти от различни педиатрични специалности ще преглеждат безвъзмездно малчуганите, които имат оплаквания или ако родителите желаят да доведат децата си профилактично.
Днес преглеждат за рак на кожата в 47 града Днес преглеждат за рак на кожата в 47 града За единадесета, поредна година от Българското дерматологично дружество и Европейската академия по дерматология и венерология, организират кампания за превенция на рака на кожата. В рамките на кампанията днес ще бъдат извършвани безплатни прегледи за рак на кожата, меланом на кожата и рискови бенки в 47 града. Кампанията има за цел ранна профилактика, скрининг на населението, диагностициране и ранно лечение на злокачествен меланом, и рак на кожата.
И острите миризми обострят астмата И острите миризми обострят астмата Астмата е едно от честите и опасни заболявания. Счита се, че то засяга около 9% от българите. Затова Българското дружество по алергология заедно с Александровска болница и Асоциацията на българите боледуващи от астма (АББА) започнаха Национална информационна кампания „Имате ли алергия? Да вървим заедно по пътя на превенцията и контрола!". Какво представлява астмата и как да се предпазим от нея, попитахме д-р Денислава Недева, асистент в Клиниката по алергология на „Александровска".
150 млн. европейци страдат от алергии 150 млн. европейци страдат от алергии Световният ден за борба с астмата стана повод за началото на Националната информационна кампания ,,Имате ли алергия? Да вървим заедно по пътя на превенцията и контрола!". Кампанията се организира съвместно със Столична община, Александровска болница, парламентарната Комисия по здравеопазването и Асоциацията на българите, боледуващи от астма. В рамките на кампанията в 8 града ще бъде провеждано безплатно тестване и измерване на дишането. Сред тях са София, Хасково, Стара Загора, Берковица, Пловдив, Перник и други.
Безплатни прегледи за рак на кожата Безплатни прегледи за рак на кожата За единадесета поредна година от Българското дерматологично дружество и Европейската академия по дерматология и венерология организират кампания за превенция на рака на кожата. В рамките на кампанията ще бъдат извършвани безплатни прегледи за рак на кожата, меланом на кожата и рискови бенки. Кампанията има за цел ранна профилактика, скрининг на населението, диагностициране и ранно лечение на злокачествен меланом, и рак на кожата.
Над 200 българи с имунни дефицити Над 200 българи с имунни дефицити От днес до 29 април Александровска болница ще отбележи Световната седмица на първичните имунни дефицити с партньорското участие на Международната фондация „Джефри Модел" и Българската асоциация на хора с първични имунни дефицити. Световната седмица се отбелязва всеки април под мотото: „Тествай – Диагностицирай – Лекувай", а тази година акцентът е върху подобряване на достъпа до оптимални грижи за всички пациенти с първичен имунен дефицит (ПИД).