Днес преглеждат за рак на кожата в 47 града

12-05-2016 23:13
Никол
Никол
Танкова
nikol.tankova@abv.bg
Днес преглеждат за рак на кожата в 47 градаБезплатните прегледи са в рамките на Национална кампания ,,Евромеланома 2016“
За единадесета, поредна година от Българското дерматологично дружество и Европейската академия по дерматология и венерология, организират кампания за превенция на рака на кожата. В рамките на кампанията днес ще бъдат извършвани безплатни прегледи за рак на кожата, меланом на кожата и рискови бенки в 47 града. Кампанията има за цел ранна профилактика, скрининг на населението, диагностициране и ранно лечение на злокачествен меланом, и рак на кожата.
Актуален списък на всички лекари-дерматолози от 47 града, които ще преглеждат днес безплатно в рамките на тазгодишната кампания ,,Евромеланома 2016" можете да видите тук - http://www.derma.bg/13-maj-2016-nacionalna-kampaniya-za-profilatika-na-raka-na-kozhata-evromelanoma/. Кампанията е насочена само към подозрителни за рак на кожата образувания и няма да бъдат консултирани безплатно пациенти с други кожни заболявания, предупреждават организаторите.

Злокачественият меланом е най-опасният тумор в човешката патология, според председателя на дружеството на дерматолозите в България, доц. Гриша Матеев. Той се надява, че благодарение на поредната кампания, ще се постигне още по-висока информираност на населението и още повече ще намалеят случаите на напреднали меланоми.

В годишните профилактични прегледи, осигурени от Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК), не е включен дерматологичен преглед, затова десетки болници от цялата страна се обединяват в предоставянето на безплатни профилактични прегледи днес.

През миналата година кампанията обхвана 42 града и в нея участваха 192-а лекари-дерматолози, което съставлява 80% от общия брой на дерматолозите, регистрирани в България. 1231 души са били прегледани в рамките на кампания ,,Евромеланома" през 2015 г. Със съмнение за злокачествен меланом са били 14 от тях, а със съмнение за базоцелуларен карцином - 59. При тези пациенти е била назначена биопсия и са били насочени към специализираните звена. Стотици са случаите на установени доброкачествени образования.

От 2012 година се провежда и кампания ,,Детска Евромеланома", която обхваща децата в предучилищна и училищна възраст по предложение на доц. Янкова от Пловдивската дерматологична клиника.Безплатни консултации за деца с онкологични заболявания Безплатни консултации за  деца с онкологични заболявания На 15 и 16 юли проф. д-р Атила Таниели ще консултира безплатно деца с онкологични заболявания и левкимия в София в офиса на „Медикъл Караджъ".
Безплатни прегледи на деца в Токуда за 1 юни Безплатни прегледи на деца в Токуда за 1 юни Клиниката по Педиатрия в Токуда Болница София организира безплатни консултации по случай Деня на детето. Специалисти от различни педиатрични специалности ще преглеждат безвъзмездно малчуганите, които имат оплаквания или ако родителите желаят да доведат децата си профилактично.
3000 заболяват от рак на белия дроб годишно 3000 заболяват от рак на белия дроб годишно Най-новите постижения в персонализирания подход към съвременната диагностика и лечение на рак на белия дроб и меланома ще бъдат представени на стартиралата днес научна конференция ,,Персонализиран подход в диагностиката и лечението на рак на белия дроб и меланома". Това обеща д-р Жасмина Коева-Балабанова, Председател на Управителния съвет на Българската асоциация за персонализирана медицина (БАПЕМЕД), организатор на научния форум.
Всеки пети българин с високо кръвно Всеки пети българин с високо кръвно В Световния ден на хипертонията 17 май, за десета поредна година у нас ще се проведе Национална кампания, организирана от Българската лига по хипертония (БЛХ) в партньорство с Българското нефрологично дружество, Българският червен кръст, Microlife България и Асоциацията на студентите медици в България. Тази година кампанията е под мотото "НОРМАЛНОТО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ - ЗДРАВЕ ЗА БЪБРЕЦИТЕ".
И острите миризми обострят астмата И острите миризми обострят астмата Астмата е едно от честите и опасни заболявания. Счита се, че то засяга около 9% от българите. Затова Българското дружество по алергология заедно с Александровска болница и Асоциацията на българите боледуващи от астма (АББА) започнаха Национална информационна кампания „Имате ли алергия? Да вървим заедно по пътя на превенцията и контрола!". Какво представлява астмата и как да се предпазим от нея, попитахме д-р Денислава Недева, асистент в Клиниката по алергология на „Александровска".
150 млн. европейци страдат от алергии 150 млн. европейци страдат от алергии Световният ден за борба с астмата стана повод за началото на Националната информационна кампания ,,Имате ли алергия? Да вървим заедно по пътя на превенцията и контрола!". Кампанията се организира съвместно със Столична община, Александровска болница, парламентарната Комисия по здравеопазването и Асоциацията на българите, боледуващи от астма. В рамките на кампанията в 8 града ще бъде провеждано безплатно тестване и измерване на дишането. Сред тях са София, Хасково, Стара Загора, Берковица, Пловдив, Перник и други.
Безплатни прегледи за рак на кожата Безплатни прегледи за рак на кожата За единадесета поредна година от Българското дерматологично дружество и Европейската академия по дерматология и венерология организират кампания за превенция на рака на кожата. В рамките на кампанията ще бъдат извършвани безплатни прегледи за рак на кожата, меланом на кожата и рискови бенки. Кампанията има за цел ранна профилактика, скрининг на населението, диагностициране и ранно лечение на злокачествен меланом, и рак на кожата.
Над 200 българи с имунни дефицити Над 200 българи с имунни дефицити От днес до 29 април Александровска болница ще отбележи Световната седмица на първичните имунни дефицити с партньорското участие на Международната фондация „Джефри Модел" и Българската асоциация на хора с първични имунни дефицити. Световната седмица се отбелязва всеки април под мотото: „Тествай – Диагностицирай – Лекувай", а тази година акцентът е върху подобряване на достъпа до оптимални грижи за всички пациенти с първичен имунен дефицит (ПИД).