Зима

Имунизациите за грип в ЕС намаляват

28-11-2017 15:20
Clinica.bg

press@clinica.bg
Имунизациите за грип в ЕС намаляватНай-много българи лежат в болниците заради респираторни заболявания в ЕС
България заедно с Латвия и Естония е на опашката по имунизирани хора срещу грип в ЕС. Тенденцията за цяла Европа обаче е тези ваксинации да намаляват. Това показват данните на Евростат от тази седмица.

Най-много са европейците, които се ваксинират срещу грип в Холандия – 67% от населението над 65 години, както и тези в Англия – 71%. На другия край с около 2% имунизирани са България, Естония и Латвия.

Данните на Евростат обаче показват, че ваксинациите на възрастното население срещу грип намаляват. Те са по-ниски в повечето държави през 2015 г. в сравнение с 2010 г. Най-голяма е разликата – 10%, в Германия, Италия, Хърватска и Словакия. Страните, в които правят изключение и през петте години има повече ваксинирани хора са Гърция, Финландия, Литва, Португалия, Латвия, Естония.


През тази година се очаква грипът

да ни атакува с три основни вируса - „Хонг Конг", „Бризбейн" и „Мичиган". Епидемията през последните години пък настъпва през януари. 
През 2015 г. в ЕС в болница заради респираторни заболявания са пролежани 48.3 милиона души. Най-много от тях са били в Германия - 21.9 %, а най-малко в Англия - 13.6 %, Италия - 11.8 %, и Франция - 10.2 %.


Броят на пациентите в болниците през 2015 г.

е бил 6.5 милиона, а страната ни е първенец по хоспитализации на 100 000 души. В България в болница с респиратирни заболявания са лежали 3.1 хил. души на 100 000, след нея се нареждат Румъния и Литва с по 2.2 хил. на 100 000. Най-малък е бил броят на хоспитализациите в Кипър и Португалия – 800 на 100 000.


Средният престой на пациентите с респираторни заболявания

също варира сред европейските държави. Средният престой през 2015 г. се движи от 4.9 дни в Естония до над 9.7 дни в Чехия. Като цяло този показател също бележи понижение от 2010 до 2015 г. Единствената страна, която прави изключение от тази тенденция е Малта, а най-голямо понижение е регистрирано във Финландия. Най-голяма част от дните в болниците са прекарали пациенти с пневмония и астма.Ваксините в дневния ред на Европа Ваксините в дневния ред на Европа Министрите на здравеопазаването на страните от ЕС подписаха документ за сътрудничество
Здравните министри от ЕС обсъждат ваксините Здравните министри от ЕС обсъждат ваксините Ще бъде объсъдено и текущото състояние на здравеопазването в страните-членки на ЕС.
Трети случай на грип в София Трети случай на грип в София Той е от тип А(H1N1), познат още като свински грип, каза проф. Тодор Кантарджиев
Грипът удари Исландия Грипът удари Исландия У нас няма нови потвърдени случаи на грип, каза проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести
Грипът дойде Грипът дойде Има първи потвърден случай в столицата, каза главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев
"Бул Био" може да бъде златна кокошка, дано се осъзнае Бул Био може да бъде златна кокошка, дано се осъзнае

„Бул Био" е едно от последните държавни предприятия в България. Миналата седмица стана ясно, че е успяло да спечели и договорите за продажба на БЦЖ и Тетадив с Уницеф, за които този път се бори само. Какви ще бъдат ползите от премахването на посредническата фирма за страната ни, какви са възможностите за развитие на предприятието, попитахме Сашо Ганов.

Спечелихме договора за БЦЖ с Уницеф Спечелихме договора за БЦЖ с Уницеф

Количествата, които ще купят от нас за тетанус и дифтерия обаче са наполовина

90% от европейците вярват във ваксините 90% от европейците вярват във ваксините

Най-недоверчиви са българите, латвийците и поляците, показва изследване на ЕК

Неявил се свидетел отложи делото срещу Москов Неявил се свидетел отложи делото срещу Москов Съдът счете, че трябва да бъдат призовани други, които имат отношение, за да продължи съдебния процес
Петър Москов пак в съда за турските ваксини Петър Москов пак в съда за турските ваксини На последното заседание бяха разпитани министри от кабинета „Борисов 2"
1 2 3 ... 14 »