Зима

Имунизациите за грип в ЕС намаляват

28-11-2017 15:20
Clinica.bg

press@clinica.bg
Имунизациите за грип в ЕС намаляватНай-много българи лежат в болниците заради респираторни заболявания в ЕС
България заедно с Латвия и Естония е на опашката по имунизирани хора срещу грип в ЕС. Тенденцията за цяла Европа обаче е тези ваксинации да намаляват. Това показват данните на Евростат от тази седмица.

Най-много са европейците, които се ваксинират срещу грип в Холандия – 67% от населението над 65 години, както и тези в Англия – 71%. На другия край с около 2% имунизирани са България, Естония и Латвия.

Данните на Евростат обаче показват, че ваксинациите на възрастното население срещу грип намаляват. Те са по-ниски в повечето държави през 2015 г. в сравнение с 2010 г. Най-голяма е разликата – 10%, в Германия, Италия, Хърватска и Словакия. Страните, в които правят изключение и през петте години има повече ваксинирани хора са Гърция, Финландия, Литва, Португалия, Латвия, Естония.


През тази година се очаква грипът

да ни атакува с три основни вируса - „Хонг Конг", „Бризбейн" и „Мичиган". Епидемията през последните години пък настъпва през януари. 
През 2015 г. в ЕС в болница заради респираторни заболявания са пролежани 48.3 милиона души. Най-много от тях са били в Германия - 21.9 %, а най-малко в Англия - 13.6 %, Италия - 11.8 %, и Франция - 10.2 %.


Броят на пациентите в болниците през 2015 г.

е бил 6.5 милиона, а страната ни е първенец по хоспитализации на 100 000 души. В България в болница с респиратирни заболявания са лежали 3.1 хил. души на 100 000, след нея се нареждат Румъния и Литва с по 2.2 хил. на 100 000. Най-малък е бил броят на хоспитализациите в Кипър и Португалия – 800 на 100 000.


Средният престой на пациентите с респираторни заболявания

също варира сред европейските държави. Средният престой през 2015 г. се движи от 4.9 дни в Естония до над 9.7 дни в Чехия. Като цяло този показател също бележи понижение от 2010 до 2015 г. Единствената страна, която прави изключение от тази тенденция е Малта, а най-голямо понижение е регистрирано във Финландия. Най-голяма част от дните в болниците са прекарали пациенти с пневмония и астма.Грипът тръшка 1.6 млн. на година у нас Грипът тръшка 1.6 млн. на година у нас

4 щама ни чакат този сезон, безплатните ваксини за възрастни тръгват в края на 2019-а

Стопаните сами да заколят прасетата Стопаните сами да заколят прасетата На прага сме на една сериозна опасност, предупреждава Румен Порожанов
МС се захваща с чумата по свинете МС се захваща с чумата по свинете Първо заседание на Централния епиоотичен съвет ще се проведе днес
Марсилска треска взе 3 жертви това лято Марсилска треска взе 3 жертви това лято 25% ръст на марсилска треска у нас спрямо миналата година, отчитат експертите
Спецсъдът гледа Ваксинагейт Спецсъдът гледа Ваксинагейт  Старт на делото срещу Петър Москов ще бъде даден от 14:30 ч.
ВМА: Пробата за нилска треска отрицателна ВМА: Пробата за нилска треска отрицателна В сряда бе сигурно, че пациентът е с енцефалит заради заразата
Западнонилската треска – митове и истини Западнонилската треска – митове и истини

За западнонилската треска, начините, по които може да я пипнем и превенцията, разговаряме с д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Шарка и западнонилска треска превзеха ЕС Шарка и западнонилска треска превзеха ЕС

Тази година Старият континент стана арена на почти непознати за него болести. Шарката от години беше овладяна, а западнонилската треска оставаше екзотика, нещата обаче се промениха.

Честият прием в болница ускори предаването на инфекциите Честият прием в болница ускори предаването на инфекциите

Това лято ни изненада с много дъждове и дори с малко познати в страната ни инфекции. Какво е Легионерската болест, как се причинява, кога е открита, какви други изненади да очакваме за здравето ни до края на сезона, попитахме проф. Тодор Кантарджиев.

Дебне ни опасна пневмония Дебне ни опасна пневмония

Рискът от Легионерската болест нараства заради промените в климата, предупреждава проф. Тодор Кантарджиев

1 2 3 ... 13 »