Статистика

Гестационният диабет засяга 1 от 7 бременни

14-11-2017 13:47
Clinica.bg

press@clinica.bg
Гестационният диабет засяга 1 от 7 бременниДори при нормални стойности на плазмена глюкоза плодът е в риск, твърдят ендокринолозите
Около 2 млн. жени в света умират всяка година в следствие на диабет, сочи тъжната статистика. Това е причината тазгодишният Световен ден за борба с диабета да е посветен именно на тях. „Жените и диабетът - правото ни на здравословно бъдеще" е темата, която поставя в центъра бременните жени и акцентира върху проблемите, които създава т. нар. гестационен диабет.

За да се избегнат всички рискове за плода, бременността при всички жени с диабет тип 1 и тип 2 трябва да бъде внимателно планирана. При 2/3 от представителките на нежния пол обаче това не се случва, затова експертите настояват за създаването на национална програма за скрининг на недиагностициран диабет.

„Дори при плазмена глюкоза над 5 ммол/л

– стойности, които за останалите хора са нормални, ние поставяме бременните в групата на пациентите с гестационен диабет“, уточни председателят на Българско дружество по ендокринология проф. Анна-Мария Борисова. По думите й наблюдаващите акушер-гинеколози не бива да чакат средата на бременността, за да назначат изследвания за нивата на кръвна захар. „Между 24-а и 28-а седмица задължително се прави скрининг и ако жената отговаря дори на един от 11-те показателя в него или има стойности над нормата, те са показател за гестационен диабет“, категорична е проф. Борисова.

Рисковите фактори за появата на болестта включват:

„От 10 до 13% от бременните жени са имали диабет и преди да забременеят, а това крие определени рискове в рамките на бременността да се проявят усложненията от диабета и да се стигне до прееклампсия“, каза началникът на Клиниката по диабетология в Университетската болница по ендокринология проф. Цветалина Танкова. Тя цитира и данните от проведен скрининг на 1600 жени в началото на тази година, според които 


при 29% от тях е открит гестационен диабет,

който продължава до раждането и често след това претърпява обрат. „Гестационен диабет обаче се среща при 45% от жените, заченали по метода на асистираната репродукция“, поясни проф. Танкова.

Състоянието не е за подценяване, тъй като диабетът пряко се отразява на плода, допълни проф. Борисова. Затова при гестационен диабет

терапията на бременните е само с инсулин.

Те получават предимство при отпускането му от здравната каса и разполагат с 1100 тест-ленти за контрол на кръвната захар месечно.

Другият съвет на ендокринолозите е всяка бременна жена да изследва хормоните на щитовидната жлеза преди 6-ия месец от бременността, за да е сигурна, че няма нарушена функция. При проблеми задължително да се обръщат към специалист, тъй като тироидните хормони са пряко отговорни за развитието на мозъка при плода и всяко отклонение от нормата може да доведе до проблеми в съзряването му. Необходим е нов диабетен регистър Необходим е нов диабетен регистър Изтъкнати медици в областта на ендокринологията наскоро отново призоваха за Национална програма за диабет. Защо тя е толкова важна, попитахме проф. Михаил Боянов.
НЗОК поема 1500 сензора за кръвна захар НЗОК поема 1500 сензора за кръвна захар Над 30% от децата без добър контрол на диабета, казва доц. Радка Савова
40% от пълнолетните са с наднормено тегло 40% от пълнолетните са с наднормено тегло Очаква се след пет години всеки втори да е в тази група, каза проф. Здравко Каменов
Скрининг и обучение за диабет Скрининг и обучение за диабет Инициативата е част от „Първия национален фестивал на пешеходеца". Целта е да се популяризира здравословния и активен начин на живот.
Диабетиците искат повече информация Диабетиците искат повече информация Диабетиците се нуждаят от повече информация за диагнозата, както и от свързаните с него сърдечно-съдови заболявания (ССЗ). Това са част от основните изводи, които се налагат от проучването на (IDF).
Телефонът помага на диабетици да са здрави Телефонът помага на диабетици да са здрави

През тази година от услугата са се възползвали 100 000 пациенти в Сенегал по време на Рамадана

8 правила да държим диабета далеч 8 правила да държим диабета далеч Всяка година на 14 ноември отбелязваме Световния ден за борба с диабета. Тази година темата е посветена на женското здраве, но днес искаме да поставим акцента върху осемте правила, които могат да задържат болестта далеч от нас. Знаете ли дали сте в риск? Проверете онлайн тук.
В търсене на лек за диабета В търсене на лек за диабета Диабетът е едно от най-страшните хронични заболявания. За щастие медицината също напредва, кои са последните иновации в лечението на болестта, доколко ефикасни са те, разказва доц. Пламен Попиванов.
Oперация за затлъстяване помага при диабет Oперация за затлъстяване помага при диабет Диабетът е едно от най-страшните хронични заболявания. То може да доведе до ампутации на крайници, слепота, бъбречна и сърдечна недостатъчност.
Диабетът увеличава риска от инфаркт и инсулт Диабетът увеличава риска от инфаркт и инсулт Увеличават ли се пациентите с това заболяване, как да разберем дали сме в риск, до какви усложнения води, попитахме д-р Миглена Томова - ендокринолог в отделениeто по вътрешни болести в Болница „Тракия". Секторът е с второ ниво на компетентност, а на година през него минават около 360 души.
1 2 »