Превенция

8 правила да държим диабета далеч

14-11-2017 08:00
Clinica.bg

press@clinica.bg
8 правила да държим диабета далечЗнаете ли дали сте в риск? Проверете онлайн сега!
Всяка година на 14 ноември отбелязваме Световния ден за борба с диабета. Тази година темата е „Жените и диабетът - правото ни на здравословно бъдеще". Затова clinica.bg посвети серия от материали на дамите ендокринолози у нас. Днес обаче искаме да поставим акцента върху пациентите и върху осемте най-важни неща, които трябва да знае всеки от нас, за да се чувства добре и да бъде здрав.

В света има 415 милиона души с диабет, до 2040 г. се очаква броят им да бъде 462 милиона. В България живеят около 480 000 от тях, а още 200 000 носят болестта без да знаят за това. Цифрите са достатъчно красноречиви сами по себе си. Ако искате да запазите здравето си в добра форма, спазвайте тези осем прости правила:

 

 

1.    Поддържайте нормално тегло

 

Затлъстяването е основен рисков фактор за диабет. За да разберете дали сте с нормално тегло, може да сметнете вашия индекс на телесна маса, като разделите килограмите си на височината си на квадрат. Ако получения резултат е над 25, значи имате проблем. Добрата новина е, че със загубата дори на 5-7 процента от теглото си може да намалите риска от диабет тип 2.

 

 

2.    Хранете се здравословно

 

Избягвайте храни и течности с високо съдържание на мазнини и захар. Заложете повече на плодовете, зеленчуците, бавните въглехидрати и нетлъстите меса като пилешкото и рибата. Избягвайте пърженото, веригите за бързо хранене, сладкишите с трансмазнини, снаксовете и чипсовете. Заложете на фрешовете вместо на безалкохолните и соковете с добавена захар и изкуствени подсладители.

 

3.    Движете се

 

Липсата на физическа активност води до една четвърт от случаите на хора с диабет. Световната здравна организация препоръчва поне половин час умерена физическа активност пет дни в седмицата.

 

 

4.    Не злоупотребявайте с алкохола

 

Ако пиете алкохол, не забравяйте, че той може да причини хипогликемии до 24 часа след приема му. Затова яжте нещо преди да заспите.

 

5.    Следете състоянието си, ако сте с гестационен диабет

 

Приблизително половината жени с анамнеза за гестационен диабет продължават да развиват болестта в рамките на пет до десет години след раждането. Затова те трябва да ходят редовно на контролен преглед при своя лекар след раждането.

 

 

6.    Не пушете

 

Пушенето увеличава риска от захарен диабет тип 2 с 50%.

 

7.    Научете какво е нормална кръвна захар

- нормална стойност: 3.5 ÷ 6.1 mmol/L (милимол на литър)
- гранична стойност: 5.6 ÷ 7.8 mmol/L (милимол на литър)
- патологична стойност: над 7.8 mmol/L (милимол на литър)

 
  И добре контролиран диабет

 - Кръвна захар преди хранене: <10 ммол/л

 - Кръвна захар след хранене: 4-7 ммол/л

- Гликиран хемоглобин (HbA1C)  < 7%  

 

Гликираният хемоглобин е общоприетият показател за това дали диабетът е добре контролиран. Стойностите на гликиран хемоглобин отразяват средното ниво на кръвната захар през последните 3 месеца. Прицелните стойности са индивидуални и се определят от лекуващия лекар.

 

 

8 . Наблюдавайте кръвното налягане и липидите

 

Захарният диабет по своя рисков профил се приравнява с налично сърдечно-съдово заболяване . Диабетът повишава от два до четири пъти риска за инфаркт и инсулт.

И не забравяйте


Чрез промяна в поведението и ежедневните си навици като намалявате рисковите фактори е възможно да предотвратите или отложите във времето до 70% от случаите на развитие на захарен диабет тип 2! Затова, ако искате да проверите какъв е вашият риск от развитие на диабет тип 2, кликнете ТУКДиабетът сред жените в цифри

1. Над 199 милиона от диабетиците са жени, две от всеки пет са в репродуктивна възраст.

2. Диабетът е девета водеща причина за смърт при жените, като причинява 2.1 милиона смъртни случая годишно.

3. Жените с диабет тип 2 са почти 10 пъти по-склонни да имат коронарна болест на сърцето, отколкото жените без.

4. Една от всеки 7 раждания са при жени с гестационен диабет.

5. Жените с диабет тип 1 имат повишен риск от аборт или раждане на дете с малформации.

6. 20.9 милиона или 16.2% от ражданията през 2015 г. имат някаква форма на хипергликемия по време на бременност.

7. Половината от всички случаи на хипергликемии при бременност се появяват при жени на възраст под 30 години.Необходим е нов диабетен регистър Необходим е нов диабетен регистър Изтъкнати медици в областта на ендокринологията наскоро отново призоваха за Национална програма за диабет. Защо тя е толкова важна, попитахме проф. Михаил Боянов.
НЗОК поема 1500 сензора за кръвна захар НЗОК поема 1500 сензора за кръвна захар Над 30% от децата без добър контрол на диабета, казва доц. Радка Савова
40% от пълнолетните са с наднормено тегло 40% от пълнолетните са с наднормено тегло Очаква се след пет години всеки втори да е в тази група, каза проф. Здравко Каменов
Скрининг и обучение за диабет Скрининг и обучение за диабет Инициативата е част от „Първия национален фестивал на пешеходеца". Целта е да се популяризира здравословния и активен начин на живот.
Диабетиците искат повече информация Диабетиците искат повече информация Диабетиците се нуждаят от повече информация за диагнозата, както и от свързаните с него сърдечно-съдови заболявания (ССЗ). Това са част от основните изводи, които се налагат от проучването на (IDF).
Телефонът помага на диабетици да са здрави Телефонът помага на диабетици да са здрави

През тази година от услугата са се възползвали 100 000 пациенти в Сенегал по време на Рамадана

Гестационният диабет засяга 1 от 7 бременни Гестационният диабет засяга 1 от 7 бременни Дори при нормални стойности на плазмена глюкоза плодът е в риск, твърдят ендокринолозите
В търсене на лек за диабета В търсене на лек за диабета Диабетът е едно от най-страшните хронични заболявания. За щастие медицината също напредва, кои са последните иновации в лечението на болестта, доколко ефикасни са те, разказва доц. Пламен Попиванов.
Oперация за затлъстяване помага при диабет Oперация за затлъстяване помага при диабет Диабетът е едно от най-страшните хронични заболявания. То може да доведе до ампутации на крайници, слепота, бъбречна и сърдечна недостатъчност.
Диабетът увеличава риска от инфаркт и инсулт Диабетът увеличава риска от инфаркт и инсулт Увеличават ли се пациентите с това заболяване, как да разберем дали сме в риск, до какви усложнения води, попитахме д-р Миглена Томова - ендокринолог в отделениeто по вътрешни болести в Болница „Тракия". Секторът е с второ ниво на компетентност, а на година през него минават около 360 души.
1 2 »