Медицина

Махат безкръвно пикочен мехур

20-04-2016 09:49
Махат безкръвно пикочен мехур„Хирургия на живо“ показват в Александровска болница пред уролози от цялата страна
Практически курс по осъществяване на безкръвна операция за премахване на поразен от тумори пикочен мехур ще се проведе в Александровска болница в четвъртък и петък. Ще присъстват уролози от цялата страна и екип експерти от Чехия на семинара, организиран съвместно с Медицинския университет в София и Дружеството по урология. У нас този тип операции досега не са рутинни, правени са единични опити. Интервенцията ще се прави под ръководството на доц. Марин Георгиев, завеждащ сектор по ендоскопска урология, който разказва за читателите на Clinica.bg какви са предимствата от въвеждането на новия метод.
В Клиниката по урология в Александровска болница се извършват много модерни безкръвни операции, но за да се затвори кръга е важно да се въведе като практика и премахването на увредения пикочен мехур, казва доц. Георгиев – ръководител на екипа, който оперира с робота „Да Винчи".

 

Безкръвното премахване на пикочния мехур, когато е с тумори, ще допринесе много за пациентите. Заболяването е тежко, а премахването на пикочния мехур е доста стресиращо за болния. Защото е изправен пред ситуация, урината, която отделя, по оперативен начин да се изведе извън тялото. Обикновено това става с направата на нов пикочен мехур от черво или с торбичка на коремната стена.

В четвъртък и петък ще има предаване на живо от залата, където специализиран в тези операции екип от най-големия онкологичен център в Чехия с ръководител д-р Щурса, ще работи заедно с нашия, обяснява доц. Георгиев. Той не крие любопитството си към работата на експертите от чужбина, но и доволството си, че колегите му ще могат да видят операцията едно към едно на монитора. „Хирургията на живо" не се случва често в България, а тя е много полезна, убеден е урологът.

Само високоспециализирани центрове извършват този вид операции по света, тъй като са доста сложни, а и скъпи.

Технически се правят 4-5 отвора с големина до 1 см в кожата, през тях се вкарват инструментите, с които се работи вътре в тялото, както и камера, която наблюдава действията. Целият мехур се маха, всички лимфни възли около него също се елиминират, за да няма разсейки. После уретерите, т.е. двата пикочопровода се присаждат отново в част от тънко черво, а то се присъединява към пикочния канал, за да може пациентът да уринира през канала. Ако това не може да се направи поради технически причини, което се случва нерядко, то червото може да се изведе на кожата и урината да се събира в торбичка. Сложната манипулация продължава около 5-6 часа.

При безкръвната операция пациентите се възстановяват много по-бързо. Има по-малко кръвозагуба, работата е по-прецизна, поради увеличаващата оптика.

Но, разбира се, винаги е добре да не се стига до този краен метод. Болестното състояние е по-често срещано при мъжете и е категорично доказано, че е свързано с тютюнопушенето. А в България все още се пуши много. Ясно е, че превенцията срещу болестта е да се ограничават рисковите фактори като пушенето.

Със сигурност може да се твърди, че случаите на рак на пикочния мехур у нас през последните години се увеличават, категоричен е специалистът. Също така, че у нас тези случаи са 10 пъти повече, отколкото в останалите европейски държави. Затова е важно болестта да бъде откривана още в зародиш. Най-сигурният симптом за поява на коварното заболяване е кръвта в урината. Мнозина пренебрегват това, а не бива – трябва да се направи пълна картина, всякакви изследвания. Това би увеличило шансовете диагнозата да се постави още в началото и лечението да е по-бързо и без усложнения.И острите миризми обострят астмата И острите миризми обострят астмата Астмата е едно от честите и опасни заболявания. Счита се, че то засяга около 9% от българите. Затова Българското дружество по алергология заедно с Александровска болница и Асоциацията на българите боледуващи от астма (АББА) започнаха Национална информационна кампания „Имате ли алергия? Да вървим заедно по пътя на превенцията и контрола!". Какво представлява астмата и как да се предпазим от нея, попитахме д-р Денислава Недева, асистент в Клиниката по алергология на „Александровска".
150 млн. европейци страдат от алергии 150 млн. европейци страдат от алергии Световният ден за борба с астмата стана повод за началото на Националната информационна кампания ,,Имате ли алергия? Да вървим заедно по пътя на превенцията и контрола!". Кампанията се организира съвместно със Столична община, Александровска болница, парламентарната Комисия по здравеопазването и Асоциацията на българите, боледуващи от астма. В рамките на кампанията в 8 града ще бъде провеждано безплатно тестване и измерване на дишането. Сред тях са София, Хасково, Стара Загора, Берковица, Пловдив, Перник и други.
Апарат улавя рака в началото Апарат улавя рака в началото Добрата и модерна апаратура е изключително важна за провеждането на успешно лечение за всеки пациент. 39 са новите апарати, с които беше оборудван Центъра за диагностика и лечение на онкологични заболявания в „Александровска" през изминалите четири години. Какви възможности дават те на над 3000 пациенти с туморни заболявания, които се хоспитализират в болницата всяка година, разказва д-р Чавдар Еленков. Той е управител на Диагностично-консултативния блок към „Александровска".
Няма универсална диета Няма универсална диета След поредицата от майски празници, които по традиция са свързани с обилни трапези и големи количества алкохол, се обърнахме към диетолога д-р Митко Ригов с въпросите какво трябва да знаем за правилното хранене, какво да променим в него и кога трябва да се прилага лечебен подход към него? Д-р Ригов е завършил Медицинската академия в Санкт Петербург и вече 34 години работи като диетолог. От 1988 г. е в Александровска.
Лекарят се учи цял живот Лекарят се учи цял живот Инвазивната кардиология може да се сложи на равна нога със сърдечната хирургия, убеден е един от най-младите и изявени лекари в родната система на здравеопазването. Роден е в София през 1978 г., на 38 години вече е доцент в клиниката по кардиология на Медицинския университет и е началник на отделението по инвазивна кардиология в Александровска болница.
Възстановяват женски гърди с тъкани от тялото Възстановяват женски гърди с тъкани от тялото Какво означава микрохирургията и кога, и как се прилага тя в пластичната хирургия? С тези въпроси се обърнахме към доц. Роман Романски, завеждащ Клиниката по пластично-възстановителна и естетична хирургия в Александровска болница. Това е единствената клиника в страната, в която се правят микрохирургични операции в пластичната хирургия.
Риба вместо агне след постите Риба вместо агне след постите Великден наближава, а с него идва и края на дългите пости. Тези, които са избрали да се пречистят духовно и физически обаче, трябва да внимават как ще посрещнат празниците. Не прекалявайте с трапезите, защото може да бъде вредно за здравето ви, категоричен е специалистът от „Александровска" д-р Митко Ригов.
Успял лекар и жена Успял лекар и жена Пътят не е лесен, но целта си струва. Това е животът на една от най-женствените и успешни дами в родното здравеопазване - проф. Елисавета Наумова. Тя управлява клиниката по клинична имунология с банка за стволови клетки в Александровска болница. И доказва на практика, че е възможно един лекар, една жена, да постигне поставените си цели и мечти, и то не зад граница, а у нас.
Над 200 българи с имунни дефицити Над 200 българи с имунни дефицити От днес до 29 април Александровска болница ще отбележи Световната седмица на първичните имунни дефицити с партньорското участие на Международната фондация „Джефри Модел" и Българската асоциация на хора с първични имунни дефицити. Световната седмица се отбелязва всеки април под мотото: „Тествай – Диагностицирай – Лекувай", а тази година акцентът е върху подобряване на достъпа до оптимални грижи за всички пациенти с първичен имунен дефицит (ПИД).