Профилактика

Редовни очни прегледи след 55

19-04-2016 00:30


Редовни очни прегледи след 55Катаракта, глаукома и макулна дегенерация ни дебнат с напредване на възрастта, твърди офталмологът д-р Алек Топов
Кои са най-честите очни заболявания, които се появяват с напредване на възрастта? На този въпрос отговаря д-р Алек Топов, завеждащ клиниката по офталмология в болница „Токуда" пред гостите на форума „Здраве за всеки". Катарактата, глаукомата и макулната дегенерация са най-често срещаните очни проблеми над 55 години и последствията от тях могат да минимизират, ако се хванат навреме.
Катарактата /"перде на окото"/ е най-честото заболяване след 55-годишна възраст. То е помътняване на биологичната леща, което става с напредване на възрастта. Старческата катаракта е най-разпространена след навършване на посочената възраст. Дори в световен мащаб, освен в България, оперативното лечение на тази болест е най-практикувано. Много от пациентите характеризират симптомите на това свое заболяване като обясняват, че при движение на очите, виждат паяжини, мушички, черни петна или сенки. Други болни пък твърдят, че виждат предметите покрай тях двойни. Това се случва в зависимост от степента на поражение върху биологичните им лещи. В началото на заболяването някои се оплакват от неудобни очила, после намалява зрението им, виждат лошо наблизо и надалеч, особено при дневна светлина. Вечерното зрение е малко по-ясно, поради разширяването на зеницата.

 

Диагностицирането на това заболяване е лесно, твърди д-р Топов. Но е погрешно схващането, че трябва да се чака „пердето да узрее", защото води до огромни рискове както за пациента, така и за хирурга. Когато човекът се доведе до състояние, в което различава само светлото от тъмното, опасността нараства, защото не се знае какво е състоянието на останалите очни структури под пердето. При операцията от голяма значение е това дали пациентът има и други заболявания като диабет и хипертония, за да се назначи най-доброто лечение.

Съвременните технологии включват голям набор от процедури, които намаляват риска от нежелани последствия след операцията от катаракта.

Но, най-важно е, всеки човек след 50-годишна възраст редовно да посещава очен лекар, за да се следи очното му налягане. Сега операциите от „перде" се правят за 15-20 минути, а преди години това е ставало за час и половина. Използват се най-нови лазерни технологии, операцията се извършва под упойка с капки, като след нея с лазер се пробива биологичната леща и се премахва катарактата.

Изкуствената очна леща е синтетичен имплант, използван в очната хирургия, който подобрява зрението след операцията. „При нея се отстранява очното перде, а биологичната леща на пациента е с диоптър 21,5. Т.е., ако оставим пациента след операцията без леща, то той ще е с близо 12 диоптъра далекоглед, а това стеснява неговия периметър. Ето защо поставянето на вътреочен имплант е невероятен напредък за медицината", обяснява д-р Топов.

Изчисляването на лещата се прави предварително като за всеки пациент се прави прецизно и индивидуално, тъй като от това зависи носенето или не на очила впоследствие. И, не бива да се бъркат контактните с вътреочните лещи – няма нищо общо между тях.

Твърди лещи се използват само в случаите, когато катарактата е презряла. Най-разпространеният тип вътреочни лещи са монофокалните. Мултифокалните обаче елиминират необходимостта от носене на очила.

Глаукомата е другото много разпространено заболяване с натрупването на годините. Дълго време двете с катарактата са били смесвани и чак през 18 век започват да се диференцират като отделни болестни състояния. Глаукомата засяга зрителният нерв и по-точно мястото, откъдето излизат кръвоносните съдове, изхранващи органа. Глаукомата е комплексно заболяване с основен клиничен белег – повишено очно налягане. Ако не се лекува своевременно може да доведе до слепота. Доказването й пък е труден и продължителен процес в ранен стадий, каквито са амбициите на специалистите. Нормалното очно налягане се измерва с тонометри и трябва да е в границите между 10 и 21. Глаукомата засяга периферното зрение и затова е важно при прегледите да се измерва правилно с надеждни технически уреди, твърди д-р Топов. Глаукомата не може да се излекува напълно, но с подходящо лечение може да се спре развитието на процеса и да се държи под контрол, за да не настъпят последващи увреждания на зрителните органи. Лечението е консервативно и оперативно, като към второто се преминава едва когато се установи, че капките не действат.

Третото най-често заболяване на способността ни да виждаме в напреднала възраст, е макулната дегенерация. Тя се изразява в промени на ретината, които причиняват загуба на централното зрение. 90 на сто от пациентите, които се оплакват от силно намалено зрение, всъщност имат точно макулна дегенерация. В последните години това заболяване е често, но информираността на българите за него е на шокиращо ниско ниво, според д-р Топов. То се развива след 60-65-годишна възраст и настъпва, когато се поврежда онази част от ретината, която отговаря за централното зрение. Появява се замъглено петно и пациентите започват да различават само очертанията на обектите покрай себе си. При сухата макулна дегенерация умират светлочувствителните клетки на ретината. При 14% от болните сухата преминава във влажна макулна дегенерация, при която се наблюдава анормално разрастване на кръвоносните съдове, което може да доведе до постоянно увреждане. То е по-опасно от сухата форма и води до тежка загуба на централното зрение буквално за една седмица. Съвременните методи на лечение не могат да възстановят тези щети, но може да се стабилизират или забавят процесите. За макулата е важен хранителен режим, включващ много плодове и зеленчуци, които съдържат необходимите химични елементи.

Но най-важното за доброто ни зрение и след 50 години, са редовните и навременни профилактични грижи и прегледи.UV-лъчите повреждат макулата на окото UV-лъчите повреждат макулата на окото

На прага на отпускарския август, когато се подготвяме за ваканцията си, е добре да изработим план за защита на очите ни от слънцето. За да го изготвим, ще ни помогне д-р Чарита Ранкова.

Безплатни прегледи за глаукома в страната Безплатни прегледи за глаукома в страната Безплатни очни прегледи за глаукома и катаракта ще има до края на годината в цялата страна.
При децата по-често е далекогледството При децата по-често е далекогледството Новата учебна година започна и от 15 септември ежедневието на децата отново ще е предимно свързано с училището.
Очен лазер сваля до -12 диоптъра Очен лазер сваля до -12 диоптъра Очилата с диоптри са не особено приятни атрибути за млади и стари. Ако сте късогледи или далекогледи и вече ви е писнало от тях, може спокойно да ги хвърлите.
Безплатни прегледи за глаукома в „Александровска” Безплатни прегледи за глаукома в „Александровска” Безплатни прегледи за глаукома стартират от 7-ми септември в университетска болница „Александровска", съобщиха днес от лечебното заведение.
Скенер „вижда” глаукомата в зародиш Скенер „вижда” глаукомата в зародиш Глаукомата е коварно заболяване, което постепенно руши зрението ни и може да доведе до пълна слепота. Преди последиците от него да станат видими, често очите се увреждат значително.
Махат камъни от жлъчката през устата Махат камъни от жлъчката през устата Камъните в жлъчния мехур са често срещан проблем. При 15 до 20 процента от пациентите обаче състоянието се усложнява и се развиват камъни в жлъчните канали.
4-месечно бебе с рядка киста спасиха в „Токуда” 4-месечно бебе с рядка киста спасиха в „Токуда” Дете с много рядка вродена аномалия на червата оперираха хирурзите в болница „Токуда".
В "Токуда" конструираха пикочен мехур лапароскопски В Токуда конструираха пикочен мехур лапароскопски Премахване на пикочен мехур и изграждането на нов чрез лапароскопски метод, направиха за първи път в България уролозите на „Токуда".
Безплатно преглеждат бебета в „Токуда“ Безплатно преглеждат бебета в „Токуда“ Деца до 1-годишна възраст ще изследват безплатно в болница Токуда.
1 2 »