Интервю

След Болзано трябва да чакаме друг грип

24-08-2017 07:16
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
След Болзано трябва да чакаме друг грипВече имаме три случая на бруцелоза, тя се лекува по-трудно и от туберкулозата, казва проф. Тодор Кантарджиев

Лятото е към своя край, на ход е есента. Повече или по-малко боледувахме през горещия сезон, какво се случва с взрива от бруцелоза край Сливен, какви изненади ни готвят грипните вируси тази зима, попитахме проф. Тодор Кантарджиев. Той е директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

- Проф. Кантарджиев, какво се случва с взрива от бруцелоза?

- Това е първият взрив отпреди две години, когато имаше над 30 случая в Благоевградско и Кюстендилско. Сега заразените в Сливенско са трима следствие на незаконен внос на евтини животни от Гърция, Турция, Македония и Сърбия. Във всички останали съседни държави имаме това заболяване, но в нашата родина то е изкоренено през 1941 г. Оттогава у нас не се допуска разпространението му, благодарение на ветеринарните служби. Последните няколко години обаче имаме четири взрива - първият беше 2005-2006 г., когато 54 българи в Северна Гърция се бяха заразили и бяха пренесли болестта у нас със завръщането си. Тогава двама души починаха. След приобщаването ни в ЕС имаме един взрив в Тополовградско и Хасковско, отново заради незаконен внос на животни. Преди две години беше взрива в землището на град Рила след внос на кочове.

- Какво представлява бруцелозата? 

Взривовете на бруцелоза
са заради нелегален внос на евтини животни от съседните ни държави

- Това е особено опасна инфекция според класификацията на СЗО, защото лечението й е много трудно. Тя се характеризира с промени в температурата, нощни изпотявания и лоша миризма на потта. Обикновено заразяването става при консумация на неварено мляко и млечни продукти. Както и при обслужване на болни животни. Най-много боледуват козите, по-малко овцете и най-малко говедата. Болестта при хората се лекува с комбинация от антибиотици в рамките на седмици и месеци. Опасното е, че след излекуването микробът остава в костния мозък на човека и при понижаване на имунитета или при някакви сезонни инфекции, като грип и пневмония, може отново да се появи. Лечението на бруцелозата е сравнимо и дори по-тежко от това на туберкулозата. При нелечение се засягат вътрешните органи и ставите на хората и може да се стигне до фатален изход. Затова призовавам властите за голяма бдителност, а селските стопани да престанат да внасят незаконно евтини животни от съседните нам държави.

- Овладяна ли е сега ситуацията, намерени ли са всички болни животни?

- Ветеринараните служби правят всичко необходимо, болните животни са безболезнено умъртвени и се надяваме, че няма опасност от по-нататъшно разпространение на болестта. Но сега медицинските служби трябва да открият заболелите. Днес (бел.ред. сряда) ми докладваха за третия доказан случай, но се очаква да има още.

- Какво се случва с традиционните летни инфекции през тази година?

През лятото най-важно е ръцете да се мият преди хранене, а храната да се съхранява в хладилник

- Обикновено през лятото се увеличава броят на инфекциите на храносмилателната система, свързани с разстройство и диария. Те се причиняват главно от бактерии. Най-често това са салмонелата, шигелата, кампилобактерът, който е свързан с консумацията на нетермично обработена храна от животински произход. Както и инфекциите на мръсните ръце. Затова най-важно е миенето на ръцете преди хранене, правилното третиране на храната и съхранението в хладилни условия на продуктите от животински произход, както и много доброто измиване на плодовете и зеленчуците.

- Има ли повишена заболеваемост?

- Тази година имаме същия брой ентероколити, регистрираме по над 500 случая всяка седмица. Но наблюдаваме повишена заболеваемост, причинени от ентеровирусите. Те са голяма група и обикновено разболяват хората, когато времето е топло. Размножават се в храносмилателния тракт, заразяването обикновено е фекално-орално, много по-рядко по въздушен път. Обикновено клиничната картина е гърлобол, защото входната врата на инфекцията са сливиците, повишаване на температурата, защото вирусът попада в циркулацията на кръвта, появата на мускулни болки, отпадналост. Възрастните хора боледуват около 24-48 часа, а децата малко по-дълго, клиниката е по-тежка. Ентеровирусите по правило не причиняват разстройство, най-важното за предпазването от тях е миенето на ръцете - да се използват тоалети кърпички с дезинфектант, а не със спирт. Хигиената в заведенията и при приготвяне на храна е много важна. Обикновено инфекциите се разпространяват, ако готвачът е болен.

- А морето причинява ли инфекции?

- Чистата морска вода не крие опасност от такива инфекция, но, ако е замърсена с фекални води, тогава може да представлява риск. РЗИ контролира всички обществени плажове. Само местата в морето при заустване на фекални води, които не са пречистени, могат да представляват риск за хората, затова не трябва да се ползват за къпане.

- Опасни ли са ентеровирусите? 

Ентеровирусите засягат нервната система при 1 на 200, коксаки могат да поразят и сърцето

- При един от 200 болни може да се засегне нервната система. Затова всички вирусни енцефалити и менингити трябва да бъдат изследвани за ентеровируси. А при една част от тях – коксаки вирусите, може да се засегне и сърцето.

- Какъв грипен сезон ни очаква?

- Всяка година се прогнозира кои ще са доминиращите вируси, но за правилната преценка на грипната епидемия трябва да се знаят още няколко неща, на които не се обръща внимание. Първото е какъв ще е имунитетът на населението - типът грипен вирус, който причинява масови епидемии, е различен през няколко години, защото се е натрупал имунитет. На един заболял заразените са четирима, като трима не проявяват инфекцията, но придобиват имунитет срещу този вирус. Те са били в контакт с него и произвеждат антитела, които ги пазаят от този вирус до края на сезона и евентуално следващия. Затова трябва да се знае какъв е имунитетът на населението, за да се провежда имунизация с щамове, срещу които хората нямат имунитет. След това трябва да се види каква е заболевамостта в Южното полукълбо, защото, когато при нас е лято, там е зима и в Австралия и Латинска Америка в момента е грипният сезон. Трябва да се види какви са вирусите, които циркулират там, защото може да се окаже, че са заплаха за населението. И последното, което трябва да се види, е какво се случва през пролетта в Югоизточна Азия, където обикновено се зараждат някои нови типове грипни вируси. За това има няколко предпоставки – хората живеят в битови усливия в пряк котакт с животни, които също са гостоприемници на грипни вируси, това са прасетата и пернатите. Освен това, там населението е с много голяма гъстота и има по-оскъдно белтъчно хранене, което води до недостатъчен имунитет. Появата на нови вируси в тези региони е възможно да бъдат причина за грипни епидемии.

- С оглед на тези фактори, какво може да очакваме у нас през този грипен сезон?

Тази година у нас ще се промотира 4-валентна ваксина срещу грип

- Все още е рано да кажем какво да очакваме. Обикновено СЗО предлага вирусите, които очаква да се появят, да залегнат в противогрипните ваксини. Дали те ще се появят обаче, може да покаже само грипният сезон. Тази година в нашата страна ще се промотира 4-валентна ваксина, така че вероятността да не се улучи щамът е по-малка.

- С оглед на миналия грипен сезон, сега имаме най-голям имунитет към кои вируси?

- През миналия грипен сезон най-голямо разпространение имаше вируса Болзано. Той е от вида A(H3N2). Така че, има вероятност тази година най-голямо разпространие да има пандемичния – А(H1N1). Имунитетът срещу грипните вируси могат да обхванат настоящия и най-много следващия сезон. Другата особеност е, че и най-малките промени във вируса се отразяват. Всяка година се казва, че ни чакат ужасни епидемии, но, както виждате, няма такова нещо.Бактерии „саботират” химиотерапията Бактерии „саботират” химиотерапията Специфични микроби притежават свойството да разграждат някои лекарствени молекули, показва проучване на екип микробиолози от научния институт „Вайсман" в Израел.
Присадиха ирис на дете у нас Присадиха ирис на дете у нас Протезата е създадена по индивидуална поръчка и разрешена за употреба след сертифициране на хирурга
Трите „бели отрови“ отключват диабет Трите „бели отрови“ отключват диабет Епидемията от диабет тип II поваля все по-млади "жертви". Кои са хората в най-голям риск? И можем ли да се предпазим от коварното заболяване, променяйки режима си? Отговаря д-р Весела Михнева.
Кърменето пази от миома Кърменето пази от миома Диагнозата „миома" предизвиква страх у всяка жена, заради риска от отстраняване на матката и ужаса от осакатяване. Има ли щадящо лечение на миомата? Разкрива д-р Илиана Христова от МБАЛ „Св. София".
Отстраниха безкръвно гигантска матка Отстраниха безкръвно гигантска матка Органът е бил 30 пъти по-голям от обичайните си размери
България е ендемичен район за инсулти България е ендемичен район за инсулти Държавата създаде 4 модерни центъра за лечение на инсулт. Единият от тях в столичната спешна болница "Пирогов". На каква терапия могат да разчитат пациентите в центъра? Попитахме доц. Николай Велинов.
И едно кафе дневно е враг на очите И едно кафе дневно е враг на очите Как начинът на живот се отразява на зрението ни? Имат ли очите ни „врагове", за които не подозираме? И неочаквани „приятели", които помагат да радваме на орлов поглед по-дълго? Отговаря д-р Яни Здравков.
Коригират бедрената кост през три дупчици Коригират бедрената кост през три дупчици Артроскопски операции при деца започват да правят специалистите в столичната болница „Св. София". При кои диагнози се налагат те и как да разпознаем, че детето има нужда от помощ? Отговаря д-р Михаил Вулджев.
Лазерната корекция не е за болни очи Лазерната корекция не е за болни очи Най-лесният начин да се отървем от късогледството, далекогледството и астигматизма са лазерните корекции. Какво представляват и доколко е траен ефектът им? Обяснява д-р Валентин Христозов.
С бебе на море – мисия (не)възможна С бебе на море – мисия (не)възможна Кога трябва да е първата среща на мъника с вълните? Колко може да стои на плажа? По бански или голо дупе да го къпем? И как да го пазим от опасните лъчи, инфекции и жегата? Отговаря д-р Стайко Чавдаров.
1 2 3 ... 22 »