Интервю

След Болзано трябва да чакаме друг грип

24-08-2017 07:16
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
След Болзано трябва да чакаме друг грипВече имаме три случая на бруцелоза, тя се лекува по-трудно и от туберкулозата, казва проф. Тодор Кантарджиев

Лятото е към своя край, на ход е есента. Повече или по-малко боледувахме през горещия сезон, какво се случва с взрива от бруцелоза край Сливен, какви изненади ни готвят грипните вируси тази зима, попитахме проф. Тодор Кантарджиев. Той е директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

- Проф. Кантарджиев, какво се случва с взрива от бруцелоза?

- Това е първият взрив отпреди две години, когато имаше над 30 случая в Благоевградско и Кюстендилско. Сега заразените в Сливенско са трима следствие на незаконен внос на евтини животни от Гърция, Турция, Македония и Сърбия. Във всички останали съседни държави имаме това заболяване, но в нашата родина то е изкоренено през 1941 г. Оттогава у нас не се допуска разпространението му, благодарение на ветеринарните служби. Последните няколко години обаче имаме четири взрива - първият беше 2005-2006 г., когато 54 българи в Северна Гърция се бяха заразили и бяха пренесли болестта у нас със завръщането си. Тогава двама души починаха. След приобщаването ни в ЕС имаме един взрив в Тополовградско и Хасковско, отново заради незаконен внос на животни. Преди две години беше взрива в землището на град Рила след внос на кочове.

- Какво представлява бруцелозата? 

Взривовете на бруцелоза
са заради нелегален внос на евтини животни от съседните ни държави

- Това е особено опасна инфекция според класификацията на СЗО, защото лечението й е много трудно. Тя се характеризира с промени в температурата, нощни изпотявания и лоша миризма на потта. Обикновено заразяването става при консумация на неварено мляко и млечни продукти. Както и при обслужване на болни животни. Най-много боледуват козите, по-малко овцете и най-малко говедата. Болестта при хората се лекува с комбинация от антибиотици в рамките на седмици и месеци. Опасното е, че след излекуването микробът остава в костния мозък на човека и при понижаване на имунитета или при някакви сезонни инфекции, като грип и пневмония, може отново да се появи. Лечението на бруцелозата е сравнимо и дори по-тежко от това на туберкулозата. При нелечение се засягат вътрешните органи и ставите на хората и може да се стигне до фатален изход. Затова призовавам властите за голяма бдителност, а селските стопани да престанат да внасят незаконно евтини животни от съседните нам държави.

- Овладяна ли е сега ситуацията, намерени ли са всички болни животни?

- Ветеринараните служби правят всичко необходимо, болните животни са безболезнено умъртвени и се надяваме, че няма опасност от по-нататъшно разпространение на болестта. Но сега медицинските служби трябва да открият заболелите. Днес (бел.ред. сряда) ми докладваха за третия доказан случай, но се очаква да има още.

- Какво се случва с традиционните летни инфекции през тази година?

През лятото най-важно е ръцете да се мият преди хранене, а храната да се съхранява в хладилник

- Обикновено през лятото се увеличава броят на инфекциите на храносмилателната система, свързани с разстройство и диария. Те се причиняват главно от бактерии. Най-често това са салмонелата, шигелата, кампилобактерът, който е свързан с консумацията на нетермично обработена храна от животински произход. Както и инфекциите на мръсните ръце. Затова най-важно е миенето на ръцете преди хранене, правилното третиране на храната и съхранението в хладилни условия на продуктите от животински произход, както и много доброто измиване на плодовете и зеленчуците.

- Има ли повишена заболеваемост?

- Тази година имаме същия брой ентероколити, регистрираме по над 500 случая всяка седмица. Но наблюдаваме повишена заболеваемост, причинени от ентеровирусите. Те са голяма група и обикновено разболяват хората, когато времето е топло. Размножават се в храносмилателния тракт, заразяването обикновено е фекално-орално, много по-рядко по въздушен път. Обикновено клиничната картина е гърлобол, защото входната врата на инфекцията са сливиците, повишаване на температурата, защото вирусът попада в циркулацията на кръвта, появата на мускулни болки, отпадналост. Възрастните хора боледуват около 24-48 часа, а децата малко по-дълго, клиниката е по-тежка. Ентеровирусите по правило не причиняват разстройство, най-важното за предпазването от тях е миенето на ръцете - да се използват тоалети кърпички с дезинфектант, а не със спирт. Хигиената в заведенията и при приготвяне на храна е много важна. Обикновено инфекциите се разпространяват, ако готвачът е болен.

- А морето причинява ли инфекции?

- Чистата морска вода не крие опасност от такива инфекция, но, ако е замърсена с фекални води, тогава може да представлява риск. РЗИ контролира всички обществени плажове. Само местата в морето при заустване на фекални води, които не са пречистени, могат да представляват риск за хората, затова не трябва да се ползват за къпане.

- Опасни ли са ентеровирусите? 

Ентеровирусите засягат нервната система при 1 на 200, коксаки могат да поразят и сърцето

- При един от 200 болни може да се засегне нервната система. Затова всички вирусни енцефалити и менингити трябва да бъдат изследвани за ентеровируси. А при една част от тях – коксаки вирусите, може да се засегне и сърцето.

- Какъв грипен сезон ни очаква?

- Всяка година се прогнозира кои ще са доминиращите вируси, но за правилната преценка на грипната епидемия трябва да се знаят още няколко неща, на които не се обръща внимание. Първото е какъв ще е имунитетът на населението - типът грипен вирус, който причинява масови епидемии, е различен през няколко години, защото се е натрупал имунитет. На един заболял заразените са четирима, като трима не проявяват инфекцията, но придобиват имунитет срещу този вирус. Те са били в контакт с него и произвеждат антитела, които ги пазаят от този вирус до края на сезона и евентуално следващия. Затова трябва да се знае какъв е имунитетът на населението, за да се провежда имунизация с щамове, срещу които хората нямат имунитет. След това трябва да се види каква е заболевамостта в Южното полукълбо, защото, когато при нас е лято, там е зима и в Австралия и Латинска Америка в момента е грипният сезон. Трябва да се види какви са вирусите, които циркулират там, защото може да се окаже, че са заплаха за населението. И последното, което трябва да се види, е какво се случва през пролетта в Югоизточна Азия, където обикновено се зараждат някои нови типове грипни вируси. За това има няколко предпоставки – хората живеят в битови усливия в пряк котакт с животни, които също са гостоприемници на грипни вируси, това са прасетата и пернатите. Освен това, там населението е с много голяма гъстота и има по-оскъдно белтъчно хранене, което води до недостатъчен имунитет. Появата на нови вируси в тези региони е възможно да бъдат причина за грипни епидемии.

- С оглед на тези фактори, какво може да очакваме у нас през този грипен сезон?

Тази година у нас ще се промотира 4-валентна ваксина срещу грип

- Все още е рано да кажем какво да очакваме. Обикновено СЗО предлага вирусите, които очаква да се появят, да залегнат в противогрипните ваксини. Дали те ще се появят обаче, може да покаже само грипният сезон. Тази година в нашата страна ще се промотира 4-валентна ваксина, така че вероятността да не се улучи щамът е по-малка.

- С оглед на миналия грипен сезон, сега имаме най-голям имунитет към кои вируси?

- През миналия грипен сезон най-голямо разпространение имаше вируса Болзано. Той е от вида A(H3N2). Така че, има вероятност тази година най-голямо разпространие да има пандемичния – А(H1N1). Имунитетът срещу грипните вируси могат да обхванат настоящия и най-много следващия сезон. Другата особеност е, че и най-малките промени във вируса се отразяват. Всяка година се казва, че ни чакат ужасни епидемии, но, както виждате, няма такова нещо.Нелекуваната сенна хрема провокира астма Нелекуваната сенна хрема провокира астма Защо пролетта е сезонът на алергиите, кои хора трябва да внимават най-много и как да се пазим, разказва доц. Мария Стаевска от Александровска болница.
И пролетта крие рискове за детското здраве И пролетта крие рискове за детското здраве

Високите температури и слънцето в началото на март ни накараха да се размечтаем за пролетта. Какво трябва да знаем за здравето на малчуганите през този сезон, попитахме доц. Антоанета Манолова.

Бъбречните заболявания се превръщат в епидемия Бъбречните заболявания се превръщат в епидемия

Световният ден за профилактика на бъбречните заболявания съвпадна с 8 март. Какви са спецификите в заболеваемостта при жените, как да се пазим, попитахме проф. Емил Паскалев. 

Инконтиненцията – от проблема до решението Инконтиненцията – от проблема до решението Инконтиненцията - проблем, за който мнозина са чели. А решението му е в лекарския кабинет. Точно за него разговаряме с акушер-гинеколога д-р Иван Диков.
Променяме гените за добро, но гадаем за лошото Променяме гените за добро, но гадаем за лошото От над 3 млрд. бази в човешкия геном, само 1% се падат на гените. Какви процеси в тялото ни управляват и защо генетичните изследвания могат да помогнат на милиони хора по света, разказва проф. Иво Кременски.
СЗО каза грипните щамове за 2019 СЗО каза грипните щамове за 2019

4 вируса се очаква да върлуват през новия сезон, те трябва да залегнат и във ваксините

Атеросклерозата е от главата до краката Атеросклерозата е от главата до краката Съдовата хирургия не спира да се развива и предлага все по-нови възможности за лечение на болни кръвоносни съдове. Какви са те разказва доц. Драго Желев
Грипът удря и в ушите Грипът удря и в ушите

След грипната епидемия на ход са усложненията от вирусите. Защо е важно е човек своевременно да потърси специализирана медицинска помощ, попитахме проф. Диана Попова.

Лекуваш костите, лекуваш и сърцето Лекуваш костите, лекуваш и сърцето

Какво казва науката за съвременното лечение на костно-метаболитните болести и какви са перспективите за профилактика на едни от най-сериозните състояния, разказва доц. Пламен Попиванов.

На изпроводяк - грипът удари децата На изпроводяк - грипът удари децата

Пълно е с малчугани с усложнения от цялата страна, две са в реанимация, алармират от Пирогов

1 2 3 ... 30 »