Реалност

Светът спешно търси лекари

07-04-2016 08:05
Светът спешно търси лекариЕдна трета от медиците в ЕС са над 55 години
Днес е 7 април – денят на здравния работник, затова решихме да ви представим последните тенденции в развитието на тези кадри. Здравеопазването винаги е бил един от най-печелившите отрасли по света. Последните години обаче сложиха негативен отпечатък и върху него. Финансовият натиск на правителствата върху здравните системи не само у нас, но и по целия свят доведе до доста негативни последици, като съкращения и миграция на лекарите. В същото време нуждата от медицински специалисти ще расте.
Все по-голяма нужда и успоредно с това недостиг на медицински кадри очаква светът през следващите години. Липсата на лекари ще бъде най-голяма в по-бедните страни, но няма да подмине и европейските държави, предвиждат експертите на Световната здравна организация (СЗО) и Европейската комисия (ЕК).
В много страни по света здравният сектор създава работни места по-бързо, отколкото останалите през последните 10 години. Това е валидно особено за жените, смятат експертите от СЗО. Около половината от новите работни места в частния сектор в САЩ, които са създадени през 2011 и 2012 са в здравеопазването. В ЕС наетите в здравния през 2010 са около 17.1 милиона, което съставлява 8% от всички работни места. За 10 години ръстът на заетостта в този сектор е 21%, осигурявайки 4 милиона нови работни места, отчитат експертите. Дори икономическата криза не е довела до безработица в здравеопазването, напротив създадени са още 770 хиляди позиции, добавят от ЕК.

Тенденциите на растеж в здравеопазването се очаква да продължат, но не с еднакъв знак за всички държави. Около 40 милиона нови работни места в здравния сектор ще бъдат създадени до 2030 г, сочат сметките на СЗО. Те обаче ще бъдат най-вече в страните с високо развита икономика. Около 8 милиона ще са нужните здравни работници до 2020 г. в ЕС. Само в Германия например по данни през 2020 г. се очаква да има недостиг от 45 000 лекари и от 150 000 други здравни работници.

Глад за медици ще изпитват изключително много по-ниско развитите държави. Липсата на специалисти в тях ще бъде около 18 милиона души до 2030 г. Ние виждаме във високодоходните страни и развиващите се икономики, че здравният трудов пазар е двигател на икономически растеж и социален просперитет, казва Джим Кампбел, директор на Департамента за здравните кадри в СЗО. Според него обаче трябва да се помогне в това отношение на по-ниско доходните държави.

Основната причина за увеличаването на нуждите от здравни работници по света е застаряването на населението. Хората над 65 се очаква да се удвои в следващите 50 години в ЕС и от 87 милиона през 2010 да стане 152,7 през 2060 г. Заради промяната в структурата на семействата няма да бъде възможно и поемането на грижата за тези хора от близките им, както е в момента. Те ще бъдат отговорност на социалните и здравни системи, смятат експертите. Въпреки очакваното разрастване на здравния сектор в по-богатите държави, там също може да има недостиг на медицински специалсити, прогнозират експертите.

Повечето страни в ЕС са изправени пред недостиг на кадри в една или друга сфера на медицината. Една от причините за това е застаряването и сред лекарите. През 2009 г. около 30% от всички лекари в съюза са над 55 години. До 2020 над 60 000 доктори или 3.2% от всички ще се пенсионират годишно. Положението при медицинските сестри не е по-различно. Средната възраст при тях е между 41-45 години.

В същото време няма достатъчно млади специалисти, които да заместят старите. В Италия например 13 400 сестри са били пенсионирани през 2010, а само 8500 са завършили. В Германия също има проблеми с обучението на млади кадри, в Словакия има недостиг на сестри, физиотерапевти, асистенти по радиология, парамедици и т.н.

Трудното ежедневие на медиците – стресът, дългият работен ден, са сред другите фактори, които намалят желанието на младежите да се посветят на тази професия, смятат експертите. В същото време на пазара излизат по-добре платени по-атрактивни професии като тези в IT-сектора.

Синдромът на изпепеляването и липсата на удолетвореност са много често срещани и сред медицинските сестри. Много от тях смятат да напуснат позициите си в болниците – от 19 % в Холандия до 49% във Финландия и Гърция. Икономическата криза може допълнително да повлияе негативно върху заплащането и работното време в сектора, смятат експертите.

Миграцията е друга причина за оголването на някои държави от медици. Много лекари от Европа заминават да работят в САЩ, отчита ЕК. Затова на тяхно място идват медици от по-бедните европейски страни или дори извън ЕС. Около 30% от лекарите са от държави извън съюза. Те работят най-вече в Aвстрия, Белгия, Дания, Германия и Холандия. Във Франция и Италия тази цифра се вдига на 60% и стига почти до 80% в Англия.

Положението в нашата страна също не е никак розово. Нивото на емиграция на лекарите през последните години е високо, а нестабилната здравна система, доминирана от постоянни промени и дори протести, не допринася за желанието на медиците да се развиват тук.

В страната има кадрови проблем - все по-осезаемо се усеща недостига на медицински специалисти, смята и зам. председателят на БЛС д-р Галинка Павлова. Според нея са изчезнали лекари от специалности като детска хирургия, където общо за страната има 20 души, неонатология - 6, детска психиатрия - 1, анестезиология, педиатрия, патоанатоми, АГ и др. В някои населени места пациентите нямат достъп до здравеопазване, пак поради липса на лекари. Тази недостатъчност на кадри води до изкривяване на системата и до наличие на порочни практики - предоставяне на дипломи на лекари в ЛЗ без същите да изпълняват дейност, за да отговорят на нормативни изисквания – нива на компетентност и стандарти по съответните специалности, допълва тя. Работещите лекари над 50 години по данни на съсловната организация са над 55% от всички. Всяка година от България емигрират и коло 500 медици. Те се насочват най-вече към страни като Германия - 154 , Англия - 138, Франция-45. Напускащите страната лекари за една година представляват 90% от новозавършилите. Само за миналата година БЛС е издал удостоверения за работа в чужбина на 524 медици. Сред причините за това са липсата на цялостно решение за специализация, липса на яснота за кариерното израстване, ограничени възможности за прилагане на нови технологии, непрекъснато променяща се нормативна уредба, значително по-високото заплащане на труда на медиците в чужбина. Същият проблем е налице и при медицинските сестри, акушерките, рентгеновите и клиничните лаборанти, допълва д-р Павлова. За съжаление няма изгледи, че тази тенденция скоро ще спре.Подписаха анексите Подписаха анексите

С икономиите от бюджета на НЗОК ще се изплати и надлимитната дейност на болниците

Имаме нужда от реформи Имаме нужда от реформи Отлагането им не бива да се прикрива зад извинението „пандемия от КОВИД", казва д-р Емануил Найденов
Нова организация ще защитава медиците Нова организация ще защитава медиците Тя не цели да е алтернатива на Българския лекарски съюз, казват организаторите й
Депутатите ще решават за надлимитната Депутатите ще решават за надлимитната

НЗОК и здравният министър са съгласни да се плати, ако останат пари в бюджета на касата за 2020 г.

Увеличават с 10% и цените за зъболекарите Увеличават с 10% и цените за зъболекарите

По-високите стойности по здравна каса ще влязат в сила от 1 септември, казаха от БЗС

Над 4200 случая на К-19 отчетени в НЗОК Над 4200 случая на К-19 отчетени в НЗОК Най-много са приетите по пътеката за леки симптоми, общо лечението е за над 3 млн. лева
Не може инфекциозни отделения в търговски дружества Не може инфекциозни отделения в търговски дружества

КОВИД-19 сериозно затрудни работата на здравната система у нас и най-вече на болниците. Приходите намаляха, а разходите се увеличиха. Какво е положението в клиниките, ще издържат ли още дълго, ще ги спаси ли готвеното увеличение на пътеките с новия анекс на рамковия договор, попитахме проф. Красимир Иванов.

МС изсипа още антикризисни милиони МС изсипа още антикризисни милиони Купуват се линейки, апаратура за Пирогов, ВМА и Майчин дом
Нисък интерес към е-приложението на НЗОК Нисък интерес към е-приложението на НЗОК Мобилното приложение на касата за обратна връзка още не се използва широко
НЗОК да плати надлимитната дейност НЗОК да плати надлимитната дейност Увеличението на цените на пътеките да е пропорционално на тежестта им, искат болнични сдружения
1 2 3 ... 110 »