Свят

Англия започва битка „здраво сърце“

18-08-2017 07:23
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Англия започва битка „здраво сърце“Джипита и фармацевти ще мерят кръвно и ще правят тестове за холестерол на всеки
Великобритания започва битка за сърцата на англичаните. Милиони ще бъдат включени в новата профилактична програма на Националната здравна служба, съобщава dailymail.co.uk. Целта е да се идентифицират по-бързо хората с високо кръвно, холестерол или нередовен сърдечен ритъм, тъй като те са основните рискови фактори за над 40 заболявания, сред които са инфарктът, инсултът, деменцията и дори Алцхаймер. След идентифицирането им, тези хора веднага ще започнат и лечение. По този начин ще се подобри общественото здраве и ще се спестят много средства на Националната здравна служба.

Около 7 милиона са англичаните, които имат поне един от трите рискови фактора без да знаят, показват изчисленията на специалистите в страната. За да бъдат открити, властите предвиждат масирана кампания, която ще се проведе от лекари, аптекари и средствата за масова информация.

Идеята е проста – всеки човек трябва

Фактите

 

1. Високо кръвно има всеки четвърти англичанин или 11 милиона души на Острова. То повишава опасността от инфаркт, инсулт, деменция, бъбречна недостатъчност. Кръвното може да бъде регулирано чрез диета, движение и медикаменти.

2. Аритмията е характерна за над 1.4 милиона англичани. При нея сърцето не може да изпомпв достатъчно кръв и се повишава опасността от инсулти. Това състояние може да бъде повлияно от медикаменти или пейсмейкър.

3. Високият холестерол е характерен за 60% от англичаните или 26 милиона души. При него по стените на кръвоносните съдове се натрупва плака, която ги запушва и води до инфаркт и инсулт. Повлиява се от диета с ниско съдържание на мазнини и медикаменти.


да бъде поканен от джипито или фармацевта си да му премерят кръвното, сърдечния ритъм и холестерола. Ако се окажа, че показателите му са над нормата, веднага ще бъде проследен по-добре и ако се налага ще започне лечение със статини или други медикаменти. За тази цел всички лекари в страната трябва да сложат апарати за измерване на кръвното и за проследяване на сърдечния ритъм пред кабинетите си. Така пациентите ще могат да измерят тези два показателя сами, докато чакат за прегледа си. Освен това джипитата ще трябва да прегледат листите си, за да открият рисковите си пациенти, които биха могли да имат неравномерен сърдечен ритъм и да ги поканят на преглед. Също така да мерят холестерола на пациентите с бърз кръвен тест, при който се убожда пръста на пациента.


Аналогични ще са задълженията на фармацевтите


Те обаче няма да мерят сърдечния ритъм на пациентите, само холестерола и кръвното. В някои големи вериги аптеки той може да струва около 10-15 лири, предупреждава dailymail.co.uk.

Мерките ще бъдат съпроводени с масирана инфромационна кампания по социалните мрежи като "Фейсбук" и местните радиа. Медиите щее трябва да обяснят на хората защо и къде трябва да премерят кръвното и холестерола си. Очакваният ефект е да се предотвратят хиляди смъртни случаи на година под формата най-вече на инсулти и инфаркти.

Подобна програма вече е започнала през 2015 г. в един от регионите на страната – Брадфорд. Благодарение на нея, през първата година са били предотвратени 211 инфаркта и инсулта. Екстраполирано към цялата държава, това означава, че


може да се предотвратят около 20 000 смъртни случая


казвват от dailymail.co.uk.

Сърдечно-съдовите заболявания са големият бич за Англия. Те са втората водеща причина за смъртността в страната след онкологичните. Освен това струват много скъпо. Националната здравна служба дава по 7 млрд. лири на година за тях и според експертите тази картина ще се влошава заради затлъстяването и застаряването на населението. Затова предприемането на подобни засилени мерки на профилактика са единственото спасение не само за населението, но и за английския здравен бюджет. Очаква се програмата да бъде публикувана през септември, а дотогава ще бъде представена на специалисти и експерти в страната.

Действителността в Англия не е много по-различна

от тази в България. У нас сърдечно-съдовите заболявания са водещата причина за смъртност. А от години развитието на профилактиката и скрининговите програми е сред приоритетите на редица правителства, включително и последното. Обикновено обаче само на хартия. Каква е действителността у нас и какво да очакваме в следващите години - четете другата седмица.800 000 сами отнемат живота си 800 000 сами отнемат живота си Самоубийството е втората причина за смъртност сред тийнейджърките, алармират от СЗО
Афера за €10 млн. в румънската НЗОК Афера за €10 млн. в румънската НЗОК 30 дни ще прекара в предварителния арест шефа на Касата Мариан Бурча. Заедно с директорите на букурещкия й клон, са дирижирали схема за "лечение" на мними пациенти у дома, смятат от "Антикорупция". 
Белезници за шефа на румънската НЗОК, точил я Белезници за шефа на румънската НЗОК, точил я Мариан Бурча и колегите му обвинени в корупция, търговия с влияние и измама
„Ангел на смъртта“ погубил над 90 болни „Ангел на смъртта“ погубил над 90 болни Германецът Нийлс Хогел не искал да ги избави от мъките, а да ги съживи и да блесне пред колегите
Онкоболна осъди J&J за $417 милиона Онкоболна осъди J&J за $417 милиона Компанията ще обжалва рекордното обезщетение, настоява, че бебешката пудра не е канцерогенна
302 атаки над медици за 2016 302 атаки над медици за 2016

Спрете насилието над медиците, зове Световната здравна организация

Здравеопазване за $3 трилиона Здравеопазване за $3 трилиона

Обамакеър виси на косъм от $10 млрд., септември ще стане ясно дали реформата ще падне

500 000 в лапите на холерата в Йемен 500 000 в лапите на холерата в Йемен Епидемията поваля 5 хиляди на ден, заради гражданската война 15 милиона нямат достъп до лекар
Палиативни грижи в хроничен дефицит Палиативни грижи в хроничен дефицит

40 милиона имат нужда на година, едва 14% ги получават, отчитат от СЗО

СЗО с онлайн курсове за епидемиите СЗО с онлайн курсове за епидемиите

Обученията са предназначени за хора, които работят в опасни региони

1 2 3 ... 6 »